Politika

Han: Malo vjerovatno da će zemlje Zapadnog Balkana zajedno ući u EU

Johanes Han

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kazao je da je malo vjerovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u Uniju, ali da je neophodno da kod pristupanja prvi i šesti ima realnu perspektivu.

Istovremeno je podvukao da EU ne želi da uvozi neriješene sporove.

“Svaka zemlja mora riješiti bilateralne konflikte sa svojim susjedima. EU ima najsnažniji uticaj tokom pregovora, ali gotovo nikakav uticaj kada neko postane član. Zbog toga EU u svakom slučaju kod novih članica ne želi da doživi nikakva iznenađenja”, objasnio je Han na skupu Saveza EU zaposlenih u javnom sektoru u Beču.

Jasan stav EU po tom pitanju, prema njegovim riječima, već je izazvao dinamiku, ukazujući na primjer rješavanja spora oko imena Makedonije. Kritiku je Han uputio pojedinim zemljama regiona po pitanju borbe protiv korupcije.

“Često se stiče utisak da su uhvaćene “male ribe”, dok se gotovo ništa ne čuje o djelovanju protiv “velikih riba” na visokom i najvišem nivou. A kada se za to čuje, onda pogođena osoba napusti zemlju, u prekograničnoj saradnji, koja funkcioniše na način kakav bi se želio u brojnim oblastima”, kazao je Han, aludirajući na slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je pobjegao u Mađarsku.

Han je apelovao na sve zemlje Zapadnog Balkana da doprinesu da etničke razlike u budućnosti ne budu linije razdvajanja u društvu. Podsjetio je da je slogan EU “ujedinjeni u diverzitetu”, dodajući da se tenzije moraju transformisati u nešto pozitivno.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neka to
Gost
Neka to

Vaažno je da Crna Gora udje a ostali kad zasluže,mi smo na dobrom putu

Boris
Gost
Boris

Na dobrom putu dužničkog ropstva.

Pjer
Gost
Pjer

Malo je vjerovatno dace iko uci u skorije vrijeme tacnije receno

CDM
Gost
CDM

Baš nas briga. Trulite tamo.

Send this to a friend