Politika

Han: Za članstvo u EU potreban i rast

Evropski komesar za politiku proširenja Johanes Han rekao je danas na neformalnom sastanku premijera Zapadnog Balkana u Draču da članstvo u EU zahtijeva više od, iako veoma važne, vladavine prava, odnosno i podsticaj rastu, zaposlenosti i prosperitetu.

Rad na vladavini prava, prema njegovim riječima, kao i na ekonomskom rastu i radnim mjestima treba staviti u središte angažmana Evropske komisije sa regionom na njegovom putu ka članstvu.

“Potreban nam je podsticaj rastu, zapošljavanju i prosperitetu za region na putu ka članstvu to će biti odlučujuće da ubijedi vaše građane, kao i one u današnjoj EU, da je naša zajednička ambicija članstva u EU dobitna (za obje strane)”, rekao je Han, objavila je Evropska komisija.

Prema Hanovim riječima, regionalni ekonomski prostor (REA) je ključan za taj cilj, što potkrepljuje izvještaj Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) po kome je u posljednjih pet godina, što je period koji odgovara naporima da se razvije regionalna integracija, otvoreno više od 800.000 radnih mjesta.

Kako je naveo, trgovina unutar regiona je porasla prvi put za više godina, za 13 odsto u regionu CEFTA u 2017. u odnosu na 2016.

S obzirom na to, naše predviđanje da REA može da stvori oko 80.000 novih radnih mjesta do 2025. čak se čini opreznim, istakao je evropski komesar za politiku proširenja.

Uspostavljanje “jedinstvenog” tržišta sa 18 miliona ljudi bilo bi od velikog značaja za privatne investitore koji traže prilike i privuklo bi investicije potrebne kako bi zemlje postale prosperitetne članice EU.

Han je ukazao i na ključni značaj bolje povezanosti za trgovinu unutar regiona dodajući da je do sada za 29 projekata mobilisano više od 770 miliona eura ulaganja u tu oblast.

Evropski komesar je rekao i da je perspektiva članstva u EU već donijela koristi regionu na polju trgovine i investicija ali da i dalje postoji veliki potencijal.

“Ako trgovina između Evrope i šestorke sa Zapadnog Balkana, koja sada vrijedi 46 milijardi eura godišnje, može da se udvostruči, zašto to isto ne može da se desi u trgovini izmedju zemalja regiona”, zapitao se Han.

On je istovremeno ukazao da u poslovanju i investicijama u regionu još postoje prepreke ističući da je CEFTA tokom godina uložila značajne napore da smanji necarinske barijere ali da je napredak u implementaciji bio spor.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GoodfeelingMare
Gost
GoodfeelingMare

Nemoj Hane bogati tako, pa rece Dule da sa Srbima nece praviti nikakvu trgovinu. A onaj svjetski poznat hrvatksi novinar izjavi juce da je to sve u stvari ruska igrarija. Skrivene igrarije da se pripjeti silnoj CG. Provalio ih odma’ Dje sad tako? Cuj te Vuciceve ideje, nemoj molim te, kako sad Dule da se vrati sjutra i da objasnajvao… Više »

Stari
Gost
Stari

E moj Hane

Enigma
Gost
Enigma

Porašćemo mi gospodine Han nama 10 cm vise nije nikakav problem 🤣

Send this to a friend