Politika

Han: Zapadni Balkan je dio Evrope, dijelimo istu istoriju, geografiju i nasljeđe

Evropski komesar za proširenje Johanes Han i ministar vanjskih poslova Poljske Jacek Čaputovič ocijenili su danas u Poznanju da je Zapadnom Balkanu mjesto u Evropskoj uniji i da bi članstvo u Uniji donijelo tom regionu mnoge koristi.

Otvarajući Forum civilnog društva i Poslovni forum na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Čaputovič je rekao da se Evropa ne može smatrati isitniski ujedinjenom bez Zapadnog Balkana i da je proširenje EU najefikasniji način da se postigne stabilnost i ekonomski rast u regionu.

“Integracija Zapadnog Balkana u EU donijela bi mnoge koristi građanima tog regiona, uključujući povećanje bezbjednosti, bolji životni standard, nove poslovne mogućnosti”, naveo je Čaputovič.

On je ukazao na veliki značaj nevladinih organizacija za uspjeh procesa evropskih integracija.

Komesar Han je rekao da je EU potvrdila evropsku perspektivu regiona i da je uvjeren da će nova Evropska komisija zadržati Zapadni Balkan visoko na političkoj agendi.

“Zapadni Balkan je dio Evrope, dijelimo istu istoriju, geografiju, nasljeđe. Nema sumnje da je mjesto Zapadnog Balkana unutar EU, a ne van nje”, kazao je Han.

On je naveo da u regionu treba nastaviti s reformama kako bi on postao prosperitetniji i da bi bile izgradjene stabilne, demokratske institucije.

“Mi (EU) možemo stvoriti okvir i šanse, ali ne možemo direktno stvoriti nova radna mjesta”, kazao je Han.

Naveo je da su regionalna saradnja i pomirenje preduslov za dugotrajni mir u regionu i njegovo članstvo u EU.

“To nije nemoguće i to pokazuje Prespanski sporazum (Atine i Skoplja o imenu Sjeverne Makedonije), koji je fantastično dostignuće”, rekao je Han.

On je dodao da su Sjeverna Makedonija i Albanija sprovele znatne reforme i da bi neuspjeh da njihovi napori budu nagrađeni otvaranjem pregovora o članstvu u Uniji “ozbiljno obeshrabrio” dalje reforme u regionu.

Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa nastavlja se danas sastancima ministara ekonomije, vanjskih i unutrašnjih poslova zemalja učesnica i brojnim panelima Foruma civilnog društva i Poslovnog foruma.

Delegacija Vlade Crne Gore, predvođena premijerom Duškom Markovićem, učestvovaće na Samitu u Poznanju.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i da se unaprijede regionalna saradnja i eurointegracije regiona.

Send this to a friend