Politika

Haradinaj Markoviću: Radujemo se uspjesima Crne Gore kao svojim

Predsjednik Vlade Duško Marković razgovarao je danas u Skoplju sa visokom predstavnicom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, kao i sa iderima država Zapadnobalkanske šestorke, premijerkom Srbije Anom Brnabić, premijerom Albanije Edi Ramom, premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, i Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kako je saopšteno iz Vlade, u redovnom susretu lidera Regiona i visoke predstavnice EU razmotren je juče objavljeni Izvještaj Evropske komisije o državama regiona.

Konstatovano je da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana osnažena prepoukom za otvaranje pregovora sa Republikom Albanijom i Republikom Makedonijom i da ta odluka Evropske komisije predstavja podsticaj integracionim procesima.

“Predsjednici Vlada Crne Gore, Srbije, Albanije, Kosova, Makedonije, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i visoka predstavnica EU  konstatovali su da su redovni sastanci lidera Zapanobalkanske šestorke i koordinacija politika već dali rezultate u vidu povećanog nivoa konsenzusa i povjerenja u vezi sa ključnim pitanjima evropskih integracija u Regionu”, navodi se iz Vlade.

Ocijenjeno je da predstojeći Samit u Sofiji kao i sastanak Evropskog savjeta predstavljaju naredne važne događaje za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Premijer Marković sastao se u Skoplju sa predsjednikom Vlade Kosova Ramušom Haradinajom.

“Radujemo se uspjesima Crne Gore kao svojim”, poručio je Haradinaj.

Na sastanku je ocijenjeno da dvije susjedne i prijateljske države nemaju otvorenih pitanja.

Premijeri su iskazali spremnost na saradnju u infrastrukturnim projektima pri čemu je posebno bilo riječi o putnom pravcu Rožaje – Dečane i projektu pruge od Pljevalja preko Bijelog Polja do Kosova.

Haradinaj je čestitao Markovću ishod crnogorskih predsjedničkih izbora ocijenivši da je on dobar za stabilnost cijelog regiona.

M.D. A.G.

 

Send this to a friend