Politika

Haradinaj poslanicima: Ratifikujte sporazum demarkacije sa CG

Haradinaj

Sjednica Skupštine Kosova o demarkaciji koja je bila zakazana za sjutra odložena je do neodređenog datuma, tako da još uvijek nije precizirano kada će se pred poslanicima Skupštine Kosova naći ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, prenosi Televizija Kosova (RTK).

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kaže da poslije zakazivanja nove sjednice o demarkaciji nema nazad.

“Zbog svega što je pratilo proces demarkacije, prije nego što se ovo pitanje ponovo nađe u skupštini, trebalo bi da se konsultujemo sa svim parlamentarnim grupama i poslanicima, kako bi pripremili sve za narednu sjednicu”, smatra Haradinaj.

On je rekao da se za ratifikaciju čekalo tri godine pa može se čekati i jedna nedjelja jer još uvijek treba “da se vode oprezne konsultacije sa svim stranama”.

“U toku je proces rješavanja pitanja demarkacije. Vrijeme će pokazati da li smo sačuvali teritoriju , dobili slobodu kretanja i izvukli Kosovo iz veoma teške situacije”, dodao je Haradinaj.

Haradinaj nije precizirao kada će se pred poslanicima naći pitanje demarkacije, navodeći da će možda proći i nedjelju dana kako bi sve bilo spremno za ovu sjednicu poslije koje, dodaje, nema nazad.

“Promijenilo se činjenično stanje, postoji sporazum između dvojice predsjednika, sporazum koji ima opciju ponovnog razmatranja i korekcije u pravcu Čakora i Kule. Ne znam da li su mediji prenijeli i ja sam radio na ovom sporazumu. Direktno sam bio uključen u suštinu ovog sporazuma i zahvaljujem svima koji su radili na ovom sporazumu”, istakao je on.

Haradinaj je ranije danas kazao da je za Sporazum jako važna podrškaSrpske liste i pokreta Samoopredjeljenje.

Vladajuća koalicija na Kosovu broji 61 glas, uključujući 20 glasova manjinskih zajednica. Sporazum podržava opozicioni Demokratski savez Kosova sa 27 poslanika, ali ne i pokret Samoopredjeljenje sa 32.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
princ valijant
Gost
princ valijant

Ako sam dobro razumio prvo ce se potpisati sporazum o demarkaciji,a nakon potpisivanja ce doci do eventualne korekcije odnosno prekrajanja granicne linije ocigledno na stetu Crne Gore.Ako ce se prvo potpisati ugovor kako kazu onda on postaje pravno obavezujuci za obe strane a onda nikakva eventualna korekcija granice ne dolazi u obzir. Ovo je ocigledan ustupak kosovarima na stetu Crne… Više »

princ valijant
Gost
princ valijant

Promjenilo se cinjenicno stanje,postoji dogovor izmedju dvojice predsjednika da je moguca korekcija granice u pravcu Cakora ikule.Ako se ne varam markovic je rekao da je pitanje demarkacije zavrsena stvar i da se tu nema sta pregovarati.Plasim se da ce ovaj dogovor ici na stetu Crne Gore,a markovic ce ako je to istina morati objasniti Crnogorskoj javnosti,zasto je i pod cijim… Više »

Komsho
Gost
Komsho

Koliko je dnevnica ovom Haradinaju, treba neke rupe da vocke usadim ? Radi li po kisi ?

Musa
Gost
Musa

Neka ratifikuju a ne damo ni jedan cent.

Tihi 9
Gost
Tihi 9

Iz izjave Haradinaja se vidi da oni ne odstupaju ni jotu od prvobitnog stava.
Nisam političar ali imam pravo na svoje mišljenje a to je : nije nam ovo ništa trebalo da se ponovo vraćamo nekim novim dogovorima.Bojim se da smo ovdje uvučeni u zamku.
Volio bih da se varam….

Dzidzi
Gost
Dzidzi

Na zalost tako je.strucnjaci su napravili granice u centimetar onakve kakve treba da budu ali sad ce o tome odlucivati politicari.to je maloveci problem.medju ljudima od struke nema neslaganja sa obije strane.

Jasarko
Gost
Jasarko

Varas se…on se vadi iz go….nece se mijenjati

Send this to a friend