Politika

Haradinaj: Sporazum o demarkaciji sa CG je pogrešan

Haradinaj

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smatra da je sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom pogrešan i da će biti korigovan.

On je, kako prenosi portal Gazeta ekspres, raspustio komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i postavio Špejtima Bulićija za šefa budućeg tima koji će biti zadužen za to pitanje.

Haradinaj je u razgovoru za Glas Amerike kazao da će naći druge stručnjake, a ne one koji su u prošlosti radili i da će oni naći istinu.

“Sporazum po meni ima greške, vjerujem da ćemo te greške identifikovati, sigurno ćemo uraditi novu ekspertizu, dakle dovešćemo druge stručnjake a ne one koji su u prošlosti radili kao što su Murat Meha i ostali, i oni će naći istinu, jer sporazum je pogrešan”, rekao je Haradinaj.

Bulići je inače imenovan umjesto dosadašnjeg šefa Murata Mehe.

Gazeta ekspres podsjeća da su Meha i Haradinaj bili u ozbiljnom sukobu povodom procesa demarkacije sa Crnom Gorom i navodi da je Haradinaj na jednoj od sjednica komisije u parlamentarnom odboru Mehi u lice bacio mapu na kojoj je bila prikazana predviđena linija demarkacije.

Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost Kosova (AAK) optužili su Meha da djeluje protiv interesa Kosova i da Kosovo gubi teritoriju, a revizija procesa demarkacije bilo je jedno od prvih obećanja novog premijera prije stupanja na dužnost, navodi portal.

Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtjev Evropske unije za dobijanje viznih olakšica, AAK se žestoko opirala dogovoru koji su prije tri godine potpisali Hašim Tači i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić, pa taj sporazum, kojem se usprotivio i pokret Samoopredeljenje, nikada nije odobren u kosovskom parlamentu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend