Politika

Harasani: Funkcije u Albanskom nacionalnom savjetu partijski podijeljene

Partijska raspodjela funkcija u Albanskom nacionalnom savjetu predstavlja grubu zloupotrebu tijela čiji cilj treba da je uzdizanje iznad partijskih podjela i zastupanje interesa albanske nacionalne manjine, što do sada nije bio slučaj, saopštio je danas odbornik Građanskog pokreta URA u ulcinjskom parlamentu Ilir Harasani.

“Za potpredsjednike Albanskog nacionalnog savjeta juče su imenovani visoki funkcioner Albanske alternative Smailj Maljić Čunmuljaj, kao i Iber Hoti, koji je bio nosilac liste te partije na lokalnim izborima u Plavu. Za sekretara Savjeta je izabran Lindon Đeljaj, koji je takođe bio u partijskim organima stranke Đerđa Camaja. Krajem prošlog mjeseca za predsjednika Savjeta izabran je potpredsjednik Force Faik Nika, koji je na tom mjestu zamijenio stranačkog kolegu i potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua”, nabraja Harasani.

Naglašava da je Savjet zapravo partijski savjet, te da u njemu nema prostora za intelektualce i one koje bi mogli stručno doprinijeti njegovom radu.

Nezavisni intelektualci koji su se kandidovali nisu dobili ni glas jer, smatra Harasani, nisu imali političku podršku, što je besmisleno, pa treba promijeniti način odabira članova Savjeta.

“Ovakvo otvorena raspodjela funkcija u Albanskom nacionalnom savjetu po partijskom ključu je nedopustiva i predstavlja zloupotrebu jedne nacionalne manjine radi ostvarivanja interesa jedne male grupe ljudi, koji su slijepi poslušnici politike koja je zaslužna što Albanci i danas žive u najnerazvijenijim djelovima Crne Gore. To tijelo ni do sada nije uspjelo da odgovori na ono što je njegova uloga-zastupanje interesa Albanaca u Crnoj Gori”, zaključio je Harasani.

Ž.N.

Send this to a friend