Politika

Hend: Užasno pogrešna poruka, Ratko Mladić ne bi trebalo da bude ičiji heroj

Hend

Užasno pogrešna poruka, tim riječima je politički savjetnik u Helsinškoj komisiji američkog Kongresa Robert Hend prokomentarisao inicijativu pokrenutu u Beranama da jedna od gradskih ulica ponese ime Ratka Mladića – čovjeka koji je prvostepenom sudskom presudom osuđen na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, piše Radio Slobodna Evropa.

Hend jasno poručuje da Mladić ne bi trebalo da bude ičiji heroj, navodeći da to definitivno usporava napore da se postigne pomirenje koje je neophodno da bi zajednice u državama na Balkanu napredovale u 21. vijeku.

“Mladić je osuđeni ratni zločinac, odgovoran za mnoge gnusne zločine, među kojima je i genocid u Srebrenici 1995. godine. On ne bi trebalo da bude ičiji heroj. Time se takođe vređaju i zastrašuju preživjeli prijatelji i porodice žrtava i onih koji dele njihovu etničku pripadnost. Time se ponavljaju i uobičajeni stereotipi o ljudima na Balkanu i nude izgovori da se obeshrabri njihova evropska integracija”, podvlači Hend.

Kako primjećuje Robert Hend ovakva praksa je već zastupljena u drugim djelovima Balkana.

“Kao što je glorifikacija ekstremnih nacionalista koji su možda počinili zločine u Hrvatskoj, čemu smo se usprotivili. Ovo pomaže da se legitimizuju takvi drugi napori. Da li to građani Berana zaista žele da urade? Ne mogu kredibilno tvrditi da su te dve stvari drugačije”, podvlači zvaničnik Helsinške komisije američkog Kongresa.

Robert Hend u svom osvrtu precizira da ovako ispoljena razmišljanja i inicijative predstavljaju, kako podvlači, prepreku za budućnost.

“Sprječava napredovanje zajednica, država i regiona. Iskustvo Sjedinjenih Država, što je očigledno danas, jeste da se treba na kraju suočiti sa prošlošću, tragati za istinom, priznati prestupe, odbaciti zlokobne ideologije koje su ih podstakle i pronaći drugačiji put. Sva društva to moraju da urade. Pogrešno je prihvatiti takav način razmišljanja na Balkanu koji je neprihvatljiv bilo gde drugo. Izabrani lideri imaju odgovornost da daju pozitivan primjer i povedu svoje zajednice napred”, kaže on.

Opštinski Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je predlog da jedna ulica u Beranama dobije ime generala Ratka Mladića- bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske osuđenog za genocid u Srebrenici.

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova u Beranama nema pravo odlučivanja, već svoje mišljenje o predlozima prosleđuje nadležnom Sekretarijatu. Konačnu riječ o dodejli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić kazao je da neće potpisati predlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, ukoliko mu takav predlog bude upućen nakon javne rasprave.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Terra nova
Gost
Terra nova

Zamisli samo da zna tek ovaj Robert Hend, koga je SPC sve proglašavala za sveca, poznate koljače i sveca “macu”- samo ne mačkicu nego malj, koji mu je bio “alat” za ubijanje žena. Kakva bi mu tek tada reakcija bila, ali ne znate vi ništa o četnicima, a kod nas su na vlasti, zato znamo mi ma i što nam… Više »

Drac
Gost
Drac

Zamislite gdje su popa “macu” proglasili svecem u Manastiru Zitomislici ( 20 km juzno od Mostara, BiH)!!!!

Logan
Gost
Logan

Ovakva sramota se nikada nebi mogla dogoditi da je DPS na vlast.

Realno
Gost
Realno

Ja mislim da ce predstavnici ove inicijative za davanje imena ulici po ratnom zlocinch, reci da je ovo govor mrznje prema Srbima pa ovo izjavi !

Send this to a friend