Politika

Hlobenj smatra da je stiglo vrijeme za toplije odnose Podgorice i Moskve

Foto: Skupština Crne Gore

To što je novoizabrani predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, kazao da će se lično zalagati za bolje odnose sa Rusijom, ambasador Slovačke Roman Hlobenj u potpunosti podržava, te naglašava da je došlo vrijeme da se odnosi između Podgorice i Moskve normalizuju, da budu topliji.

“To je u vitalnom interesu svih nas. Dijalog i komunikacija jedini su način u rješavanju otvorenih pitanja sa Rusijom. Ovu politiku i pristup primjenjujemo u odnosu na Moskvu i mi. Rusija je svjetska sila, ima svoje spoljne političke interese, ali i sredstva za aktivno nametanje svojih vitalnih ciljeva”, kaže u intervjuu Pobjedi Hlobenj.

Osvrnuvši se na nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije, ističe da je on, u ukupnom okviru, u pozitivnom narativu.

“Važno je da Izvještaj ne govori o regresiji, nego konstatuje gdje je ostvaren najveći napredak, a gdje najmanji”, kaže Hlobenj.

Po njegovom mišljenju, sa stanovišta Podgorice je relevantno da je zemlja sačuvala svoju lidersku poziciju na putu ka EU, koju ni jedan kandidat iz regiona ne može ugroziti ili osujetiti u kontekstu principa regate.

“Tu ću javno izraziti svoje mišljenje da je realno očekivati da će zemlja završiti pristupne pregovore prije najavljene 2025. godine i Crna Gora će biti sigurno među prvima koja će pristupiti EU u novom talasu proširenja”, dodaje slovački ambasador.

Naglasio je i da ga raduje što su predsjednik Slovačke Andrej Kiska i predsjednik slovačke skupštine Andrej Danka, kao dva najviša ustavna činovnika zemlje koju on ovdje predstavlja, među prvim inostranim partnerima čestitali Đukanoviću na njegovoj ubjedljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima.

“To je još jedan primjer odličnih obostranih slovačko-crnogorskih odnosa. Sa stanovišta Bratislave je važno da su izbori protekli u mirnoj atmosferi, bez bitnijih incidenata i da su se izbori održali u skladu sa zakonom i demokratskim pravilima. Takve informacije sam sa terena lično dobio od međunarodnih posmatrača, među kojima je bila zastupljena i Slovačka”, navodi Hlobenj, zaključujući da nema nikakve dileme, ni najmanje sumnje da će Crna Gora nastaviti putem odlučne evropske orijentacije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade28
Gost
Rade28

Rusi i srbi najgori ljudi. A od svih srba su najgori montenegrini i bosnjaci(izmisljeni)

veljko
Gost
veljko

Putinofili će biti razočarani. Isti Đukanovič je rekao da je preuranjeno za optimizam i da dobri odnosi mogu počivati samo na poštovanju crnogorske države i suverenih odluka njenog naroda da bude dio evroatlantskih integracija i zapadne civilizacije. Pametnom dosta.

free samples
Gost
free samples

E nemoze to tako! ako gospodar kaze da je Rusija pripremala krvoprolice u CG i da su placali domace izdajnike da rade protiv drzave a u interesu majke Rusije i bratske Srbije da se sa njima prijateljimo ponovo! NE!!!Dobro znamo da gospodar mrzi ruske rublje i dolare!Sigurno me gospodar nece iznevjeriti ko sto nije svih ovih 30 godina te nece… Više »

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Ovaj Godpidar nikad nece iznebjerit Crnu Goru !!!! 100%

Kiro
Gost
Kiro

Znaci novi zaokret. Necemo u EU nego sa Rusijom. Sad tajna kujina da smisli neku krilaticu, ono bliza podkosulja nego kosulja. Ili , tesko onom koga NATO brani a EU hrani.
Sve samo da se ne pocne resavati pitanje sistemske korupcije. Zarad interesa pojedinaca, ne bi cudilo da udjemo u savez sa S. Korejim

HAJDUK M..
Gost
HAJDUK M..

DOBRO JE DA JE STIGA NEKO SA STRANE DA UTOPLI MALO OVA CRNOGORCE SA RUSIJOM…….KAZU

NIKAD NE RECI NIKAD

Send this to a friend