Politika

Hoće li DIK u četvrtak dobiti predsjednika

Škrelja

Administrativni odbor trebalo bi da u četvrtak iz trećeg pokušaja izabere predsjednika Državne izborne komisije (DIK). Predsjednik odbora Ljuiđ Škrelja uvjeren je da će u tome i uspjeti, te da će sastav DIK-a u susret izborima u Tuzima biti kompletiran.

Državna izborna komisija od oktobra prošle godine, kada je istekao mandat Budimiru Šaranoviću, nema predsjednika. Administrativni odbor pokušaće da ga izabere od pet kandidata, koliko ih se prijavilo za tu funkciju.

“Ukoliko mi budemo izabrali predsjednika Države izborne komisije, u dogovoru sa predsjednikom Skupština ćemo što prije zakazati sjednicu da bi se to potvrdilo na plenumu”, saopštio je Škrelja za RTCG.

A šta ako se to ipak ne desi, a prvi izbori su već za mjesec u Tuzima. Zamjenika ili vršioca dužnosti predsjednika DIK-a može da odredi samo prvi čovjek te institucije, koga trenutno nema. Takvo ovlašćenje od tadašnjeg predsjednika imao je član DIK-a Mersudin Dautović.

“On je imao ovlašćenje od aktuelnog predsjednika kome je kasnije istekao mandat. Čim mu je istekao mandat ne može da mu važi ovlašćenje”, kazao je Velizar Čađenović iz DIK-a.

Da li i ko može da presječe kako bi se problem prevazišao?

“Opet je adresa Administrativni odbor i Skupština”, kaže Čađenović.

Škrelja smatra da Administrativni odbor nema ovlašćenje ni po jednom osnovu da ulazi u strukturu imenovanja zamjenika predsjednika DIK-a ili čovjeka koji bi vršio funkciju u odsustvu predsednika DIK-a, a koje zakonodavac nije predvidio.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju kaže da je pravno nemoguće da Administrativni odbor imenuje bilo kakvog ovlašćenog predstavnika ili VD predsjednika Državne izborne komisije, te da je to potpuno čista situacija.

Predsjednik Administrativnog odbora ipak ohrabruje sve učesnike izbora u Tuzima.

“Do 3. marta će biti Državna izborna komisija u kompletu”, vjeruje Škrelja.

A da bi se ubuduće izbjegao eventualni vakum u funkcionisanju Škrelja najavljuje da će inicirati kod Odbora za reformu izbornog zakonodavstva da se to pitanje preciznije definiše.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
yugovina
Gost
yugovina

ooooooooooooo ljuuuuuuuuboooooooo. Blago nama š tobooooooom

šućko
Gost
šućko

Izaberimo Ljuba ili Nobela.Eto pravde i legaliteta.Smanjiće se broj glasača na slobodi.

Send this to a friend