Politika

Hodžić: Mitovi su dobri za uspavljivanje, ali su loši za buđenje

“Kad srce zapišti, misao je kriva“, a kad boli od tuge što se 90-te u 2020-oj javljaju u najgorem svijetlu, od kojeg se pomrači bijeli dan, onda umjetnik progovara. Onaj ko bi perom, da ne ubije jaka riječ, ali da opomene je crnogorski književnik Zuvdija Hodžić, kome ove vaskrsle 90- te posred nezavisne i međunarodno priznate Crne Gore tugu i mučninu donose .

On je, u razgovoru za Skala radio, kazao da ga današnja situacija u Crnoj Gori podsjeća ne samo na 90-te godine, čijih smo tragičnih posljedica svjesni, raspada Jugoslavije, domovine,zatrovanih međunacionalnih odnosa, negona ono što je još gore.

“Mene oni podsjećaju na vraćanje u srednji vijek, u vrijeme mraka. Prosto je neshvatljivo da danas, u ovom vremenu može neko da gradi svoju vjersku i crkvenu poziciju, kleronacionalističku, potiranjem svoje države, mržnjom prema drugim narodima”, rekao je Hodžić.

Litijama, molebanima i populističkim pokretima žele da sruše ono što je najljepše, po čemu je Crna Gora prepoznata, taj međuvjerski i međunacionalni sklad.

“Crna Gora slobodarska, Crna Gora zemlja koja je bila primjer u svijetu, danas bi da se svede na despotovinu i da se sruši,što je prosto neshvatljivo”, poručio je Hodžić.

“Ni kao književnik, ni kao predsjednik boračke organizacije Crne Gore, a ni mi kao borci nemamo straha. Znamo mi svoju snagu. Mnogo smo jači nego što drugi misle, ali sam tužan, kazao je on, kad vidim koliko mladih ljudi zavode falsifikatima, demagogijom, mitovima. Amfilohije nije vjernik. On poznaje Crnu Goru. Zna da su Crnogorci sujevjerni i igra na tu kartu. „Sveti Vasilije vas je prokleo, onaj i ovaj će vas prokleti, poručuje im Amfilohije razvijajući kod njih ono mitsko“, smatra Hodžić.

A mitovi su, po njemu, dobri za uspavljivanje ali su loši za buđenje.

Litije sa ikonigrafijom, sa oscilima, ikonama, bukvalno podsjećaju na vrijeme kadu su nosili mošti cara Lazara i doveli do povampirenja nacionalizma i srednjevjekovnog mraka.

Hodžić strahuje da ako se ovako nastavi, može doći do incidenata. Sada su to, kazao je on, mirne demonstracije, ali oni insistiraju na poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

A kad vide da se taj zakon mora primijeniti, onda će isprovocirati neki incident. Otvaranje katastarskih lista pokazaće mnoge zloupotrebe, kao što su izbjegavanje plaćanja poraza, svojevremeno finansiranje Arkana i njegove bande, pa će ih zbog toga napustiti mnogi koji su sada sa njima.

Hodžić je naveo primjer, jednog sagovornika kada su mitovi u pitanju koji ga je ubjeđivao da se sa mjeseca vidi Ostrog. Zamislite dokle to ide, objašnjava on, dodajući još jedan primjer kad je došao njemački car kod Nemanje i jeo rukama, komadao meso a Nemanja je imao zlatnu viljušku, kašiku i nož, kao da je u elitnom hotelu.

Raspaljivanje mitskog osjećaja i osjećanja da si nadčovjek je zaista pogubno.

Savez boraca Crne Gore, jasan je Hodžić, nema drugog interesa osim interesa Crne Gore za koju će se boriti.

Mi smo, kazao je on, prva i bićemo zadnja linija odbrane ako bude potrebno. On tvrdi da bi sjutra borci mogli mobilisati 60.000 ljudi, da se napravi kontramiting i pokaže kolika im je snaga i da je Crna Gora partizanska.

“U njihovim redovima su intelektualci i mladi ljudi. Javljaju nam se novi članovi, mladi ljudi, od Bijelog Polja do Berana i Podgorice”, dodaje Hodžić.

Oni su, objašnjava Hodžić, osjetili da se nešto dešava što je u njihovom interesu, ali i protiv njihovog interesa.

Crna Gora, smatra on, nije iskoristila šansu da za sebe veže intelektualce, da im pruži šansu da govore i gurne ih u vatru. Sve se svelo na dva, tri čovjeka.

 

18

avatar
1000
12
6
0
 
15
Novak Ramovmikac678BratBraVesko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Gospodine Hodzicu one maskre sirom bivse zemlje urdili,nisu madakre uradili ni za vrijeme rata ni 1918 ,nije njikova crkva i popovi blagosiljali i postrekavali zlocine to su bili neki vanzemaljci,nemojte ih napadati.Znate ih vi bolje nego ja,sa svakom vasom rijecju cu se sloziti.

mikac678
Gost
mikac678

Zuvdija vala neka si im rekao, brat Crnogorac Islamske veroispovjesti

Vesko
Gost
Vesko

Zuvdo je protiv litija i za ”mir” ali prijeti mobilizacijom! Protiv koga Zuvdo?

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Protiv izdajnika i uzurpatora

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Neka što se sa Mjeseca vidi Ostrog nego ni žabe ne krekeću više po Hercegovini otkako ih je Rastko prokleo.

Prc CG
Gost
Prc CG

Je li ovo onaj sto je u drugom svjetskom ratu bacao bombe sa dvije godine?????😂😂😂😂😂😂😂😂

Crni
Gost
Crni

Nosio je postu Talijanima

Peša
Gost
Peša

Hodžiču buket cvijeća u Veliku… pa da razgovaramo o čem hoćeš

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

najmlađi borac u istoriji ljudskog roda, u borbu ušao sa dvije godine

counterstrike?
Gost
counterstrike?

zuvdija hodzic.. hahahahahah

Milan
Gost
Milan

Zuvdija,aj polako.Nekad se dičio kako zna Gorski vijenac napamet a sad priča kako ga nikad nije ni čitao

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Pise li nedje da bi bio drzavljanin,gradjanin ove zemlje moras znati napamet Gorski vijenac.Ovo je zemlja slobodnih gradjana u kojoj je zabranjena rasna,vjerska i sve ostale diskriminacije.Mi nismo ni elitni ni arijevski nego normalni narod.

Црногорац
Gost
Црногорац

Ниједна црква не плаћа порез, зашто би то онда радила СПЦ?

Црногорац
Gost
Црногорац

Само повуците или измјените закон и литија неће бити.

Bra
Gost
Bra

Srbine, Crna Gora

Brat
Gost
Brat

Srbine, Crna Gora je nezavisna, demokratska i građanska Država. Samo nemoj da narušavaš zakone, pa šetaj koliko ti je volja sa litijama, molerbanima i bez. Zdravo je to. Što se tiče zakona, isti može da se donese, dopuni i izmjeni. Termin “povuci” dolazi iz ulice, a ne od zakonodavstva.

Her Oto Flik
Gost
Her Oto Flik

A ko je ovaj???

zuvdo bombaš
Gost
zuvdo bombaš

Bacao je bombe na Talijane kad je imao dvije godine, iz kolijevke! Sad iste bombe baca za Mila, po Srbima.

Send this to a friend