Politika

Hrvatska će nastaviti snažno da pruža podršku evropskoj perspektivi Crne Gore

Na današnjem sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića i ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gorana Grlića Radmana, naglašeno je da će Hrvatska nastaviti snažno da pruža podršku evropskoj perspektivi Crne Gore.

„Hrvatska će pružiti Crnoj Gori neophodnu ekspertsku asistenciju, kako bi dosadašnji okvir saradnje bio dodatno unaprijeđen u cilju brže evropske integracije Crne Gore, jer Hrvatska želi svog susjeda u porodici razvijenih evropskih zemalja“, ključna je poruka današnjeg sastanka.

Konstatujući da između Crne Gore i Republike Hrvatske vladaju dobri odnosi i otvorena saradnja, predsjednik Bečić je ocijenio važnost daljeg snaženja parlamentarne saradnje, kako kroz grupu prijateljstva, tako i na nivou skupštinskih radnih tijela.

Predsjednik Skupštine je istakao da Crna Gora izuzetno cijeni podršku Hrvatske evropskim integracijama Crne Gore, kao i saradnju u okviru NATO.

Takođe, naveo je da Crna Gora reformama u poglavljima 23 i 24 nastoji da pokaže svoju posvećenost najvažnijem spoljnopolitičkom cilju i pruži snažne argumente za podršku ka našem evropskom putu.

Ministar Grlić Radman je naglasio da će Hrvatska nastaviti da snažno podržava proces proširenja i priključenje Crne Gore Evropskoj uniji, imajući u vidu značajan doprinos koji Crna Gora daje stabilnosti regiona.

Na sastanku su potvrđeni vrlo dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Crne Gore, sa akcentom na važnost dijaloga u cilju rješavanja otvorenih pitanja. Sagovornici su izrazili želju za jačanjem saradnje u brojnim područjima od zajedničkog interesa.

U odnosu na proteklo hrvatsko predsjedavanje Savjetu Evropske unije, Bečić je istakao zahvalnost na kontinuiranoj podršci i zagovaranju politike proširenja, uz stav da spoljno politički prioriteti nove parlamentarne većine nemaju alternativu.

Hrvatski ministar je posebno zahvalio na pruženoj solidarnosti i pomoći koju je Crna Gora uputila povodom razornih zemljotresa, što je, kako je kazao „gest koji Hrvatska i njeni građani neće zaboraviti“.

Prenoseći informaciju o odluci da Republika Hrvatska donira 10.000 doza vakcina Crnoj Gori, izrazio je nadu da će opredijeljena pomoć biti uskoro isporučena.

Send this to a friend