Politika

Hrvatska da ne blokira Crnu Goru

Johanes Han

Evropski komesar za pregovore o pridruživanju Johanes Han, komentarišući pitanje nasleđa Bokeljske mornarice i crnogorska i hrvatska sporenja u vezi sa tim, rekao je da sve strane treba da se uzdržavaju od zloupotrebe bilateralnih otvorenih pitanja u procesu pridruživanja EU. Han je to rekao u odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta (EP) Marijane Petir, koja je od komesara tražila da se izjasni o, kako je rekla, neosnovanom svojatanju Bokeljske mornarice od Crne Gore, jer je, po njenom sudu, to nasleđe hrvatske zajednice.

Komesar EU je odgovoru naveo da je u dokumentu Evropske komisije od 6. februara 2018. godine o „Kredibilnoj perspektivi za proširenje i unapređenje angažovanja EU na Zapadnom Balkanu” istaknuto da vladavina prava, pravda i osnovna prava ostaju najveći prioritet za sve zemlje, uključujući i Crnu Goru, koje pregovaraju o pristupanju Evropskoj uniji.

“Prema poglavlju 23 (koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava), od Crne Gore se očekuje da osigura djelotvornu zaštitu nacionalnih manjina. Evropska komisija redovno nadgleda ispunjenje obaveza od Crne Gore iz ove oblasti i to opisuje u svojim izvještajima”, pojasnio je Han.

Kako navodi, što se tiče slučaja Bokeljske mornarice, Evropska komisija primjećuje da prema međunarodnom pravu identifikacija i zaštita nematerijalne kulturne baštine spada pod isključivu nadležnost države na čijoj teritoriji je prisutno dotično nematerijalno kulturno nasleđe.

“Ova pitanja su obuhvaćena Konvencijom Unesko o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Iako su neke odredbe ove konvencije prenesene u zakonodavstvo EU, Evropska unija nije potpisnik Konvencije. Prema tome, Evropska komisija se ne može miješati u procedure za priznavanje baštine Uneska. Evropska komisija je u više navrata istakla i najskorije u svojoj komunikaciji od 6. februara 2018. godine da se strane uzdržavaju od zloupotrebe bilateralnih otvorenih pitanja u procesu pridruživanja EU. Ostvarivanje ovog cilja olakšavaće atmosferu dobrosusjedskih odnosa”, poručio je Han.

Agencija Tanjug juče je prenijela da se evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han založio da se u pristupnim ugovorima buduće zemlje članice obavežu da neće blokirati druge države iz regiona u procesu pristupnih pregovora.

“Često smo suočeni sa tim da jedna ili dvije zemlje članice, a u pitanju su različite zemlje, imaju različite stavove po nekim pitanjima i potrebno je neko vrijeme da se one ubijede i da se dogovori ono oko čega su se 26 ili 27 zemalja već odmah usaglasile”, naveoje Han. Crna Gora je prema Unesko samostalno podnijela svoju nominaciju, iako Kotorska biskupija i zvanični Zagreb smatraju da Crna Gora i Hrvatska treba da „zbog specifične istorije i nasleđa mornarice” podnesu zajedničku nominaciju. Hrvati iz Crne Gore kontaktirali su evropskog poslanika Marijanu Petir i tražili da ova priča dođe do nivoa Evropske unije, što se i dogodilo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kapa
Gost
Kapa

Nije tacno da je Bokeljska mornarica nasljedje iskljucivo hrvatske zajednice. U njoj su od vajkada bili pripadnici i katolicke i pravoslavne konfesije sto je inace karakteristicno za Boku. Boka je vec vise od 60 godina dio Crne Gore i imala je vjekovnu teznju da se ujedini sa CG kada joj je dozvoljeno da se slobodno izjasni (primjer je ujedinjenje sa… Više »

A, nu, čoče
Gost
A, nu, čoče

Bokeljska mornarica starija je i od Hrvata i od Hrvatske. S toga nit jest nit može bit njina. Pripada izključivo Boki i Crnoj Gori.

Boka
Gost
Boka

Nema brata do Hrvata i auta do fiat-a

Englez i Rus
Gost
Englez i Rus

Hrvati su culi za onu CUVAJ LEDJA IDE PEDJA. Znaju oni da orao ne moze da se pretvori u goluba. Zato mu ovako i vratise. Dzabe je sal stavljao.

Rajs
Gost
Rajs

Moj minitsre Boškoviću…pa ti ogrni šal i navijaj za Hrvatsku.

Mornar
Gost
Mornar

A zbog toga svi beograđani navijaju za hrvatsku. Nijesam ni znao.

Pomorac
Gost
Pomorac

Koja je veza Hrvatske sa bokeskom mornaricom? Boka je bila pod Venecijom i Austrijom i dijelila istu sudbinu kao obala Hrvatske al to ne znaci da mornarica ima ista sa Hrvatskom. Katolicko stanovnistvo Boke je mahom iz katunske nahije, Pravoslavci koji su uzeli Katolicanstvo. Citam danas nazivaju admirala Zmajevica Hrvatom. Zmjavevici iz Zete presli u katunsku nahiju nakon toga u… Više »

Mornar
Gost
Mornar

Ne znaš. Zeta je oduvijek bila naseljena hrvatima ! Pitaj zecane !

Doktor
Gost
Doktor

Velim ja Srbi i Hrvati su isti narod, svojataju sve sto valja, i prave laznu istoriju o sebi, a skloni genocidima. U dlaku isti!

Purgeri
Gost
Purgeri

U Hrvatskoj nisam cula Hrvata da svojata ista crnogorsko. Zvanični Zagreb jest šaka političara nije se sigurno raspisivao referendum pa da je glas naroda. Nece se pitat ni Crnogorci ni Hrvati , odlucit ce politika. Tako da nema potrebe da vrijedas sve.

Send this to a friend