Politika

Hrvatska neće da sud odlučuje o Prevlaci

Krivokapić i Radman

Slanje spora o razgraničenju na Prevlaci pred Arbitražni sud za Hrvatsku nakon iskustva za Slovenijom nije opcija, prenio je hrvatski Večernji list, pozivajući se na Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova te zemlje. Kako su naveli, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić pominje mogućnost slanja spora na Arbitražni sud, ali to za Hrvatsku nakon iskustva sa Slovenijom nije opcija, piše Dan.

“Imamo i komisiju za granicu koja djeluje i uvijek smo spremni obnoviti te razgovore. Dakako, smatramo da bi pitanje razgraničenja trebalo biti razriješeno u kraćem razdoblju jer nema razloga ni potrebe da dvije susjedne zemlje ne bi mogle riješiti granicu u skladu s međunarodnim pravom saopštili”, su iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova za zagrebački list.

Mada su Crna Gora i Hrvatska prije desetak godina postigle u načelu saglasnost da Arbitražni sud odredi razgraničenje na Prevlaci, to, sve su prilike, više nije opcija. Naime, Hrvatska je bila nezadovoljna kako je Arbitražni sud rješavao pitanje Piranskog zaliva sa Slovenijom, zbog mogućnosti uticaja na sudije, i o tome se više u Zagrebu ne razmišlja.

Kako navodi Večernji list, situaciju komplikuje to što je Crna Gora 2011. godine, kad je bilo aktuelno istraživanje ugljovodonika, donijela odluku o određivanju blokova za istraživanje, čija granica prema Hrvatskoj odstupa od crte razgraničenja prema protokolu o Prevlaci iz 2002. godine.

U Hrvatskoj kažu kako su s Crnom Gorom pokušali bilateralno doći do konkretnog rješenja crte razgraničenja na moru, ali i nudili da se dvije države obrate Međunarodnom sudu u Hagu. Za to je, navodi zagrebački list, potrebno da se bilateralno dogovori poseban sporazum o zajedničkom obraćanju Međunarodnom sudu u kojem bi odredili predmet spora i dali jasan zahtjev sudu što se od njega traži i na osnovu kojeg mjerodavnog prava u kojem području bi trebalo da utvrdi crtu razgraničenja.

Crna Gora i Hrvatska skoro 20 godina ne mogu da se dogovore o razgraničenju kod Prevlake. Dvije zemlje su, međutim, sklopile privremeni sporazum 2002. godine, koji reguliše režim razgraničenja zasad. Hrvatskoj je pripao kopneni dio Prevlake, odnosno rt Oštro i uzan pojas mora uz Prevlaku, a Crnoj Gori ostali dio ulaza u Bokokotorski zaliv.

Krivokapić je rekao da Vlada Crne Gore namjerava da formira komisiju koja će, u dogovoru sa hrvatskom stranom, pokušati da riješi taj, kako je izjavio, vrlo složen i kompleksan problem.

Pitanje Prevlake bilo je tema sastanaka crnogorskih zvaničnika sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom prije nekoliko dana, mada konkretno rješenje, kako je saopšteno, tek treba da bude definisano.

Hrvatska tvrdi da je jedini ispravni stav da republičke granice u trenutku osamostaljenja na prostorima nekadašnje SFRJ postaju državne. Međunarodno pravo, piše Večernji list, podržava taj stav, kao i zaključci Badinterove komisije koja je u svom mišljenju broj tri potvrdi la da se to načelo primjenjuje u slučaju raspada Jugoslavije.

Dvije države okrenute prema evropskom putu

Hrvati Boke kotorske doprinose dobrim odnosima dvije države, a njihov identitet treba višeda se izučava u hrvatskom školskom sistemu, kazao je ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman. On je prisustvovao naučnom skupu koji je pod nazivom Identitet Hrvata Boke kotorske održan u Tivtu.

“Vidimo jedno bogatstvo kulturno, duhovno, kreaciju i tradiciju, njegovanje i riječi i identiteta. Mislim da u modernoj Crnoj Gori sada Hrvati Boke doprinose ljepoti, bogatstvu, koloritu različitih nacionalnih idektiteta. Mislim da to može doprinijeti još boljem sagledavanju, pa i zbližavanju dviju država koje su okrenute prema evropskom putu”, kazao je Grlić Radman.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade
Gost
Rade

Dogovorite se i srećno bilo.kao dva susjeda sa racionalnim stavom.da živimo kao ljudi i prijatelji kao nekad u jugi.

Dejo kum željko
Gost
Dejo kum željko

Bravo 💙❤💚

Pero
Gost
Pero

Krivokapiću, ne igraj se vatrom,jesi rušio Dubrovnik,ti i tvoja bratija pa šta ste dobili,trebate platiti ratnu štetuo tome pričaj,kad ti se ispostavi račun zaboravit ćeš na Prevlaku

Pavle
Gost
Pavle

Pregovore voditi bilateralno, uz poštovanje sporazuma iz 2002., pregovori oko granice na moru. Krivokapić priča samo u ime 25% ljudi

Jovan
Gost
Jovan

Hrvatska saveznik i prijatelj CG, u skupštini HR Škorina stranka redovno pominje šta se dešava kod nas

Kjotor
Gost
Kjotor

Ako si ti Jovan onda sam ja Domagoj Vida!

Zoran
Gost
Zoran

Neće da dižu tenzije i odlažu dok CG ne smijeni vlast

Marko
Gost
Marko

Srpska vlada namjerno pokušava da zavadi CG sa svima osim sa Srbijom, ali džaba jer svi susjedi znaju situaciju u CG

Ljuban Rajiv
Gost
Ljuban Rajiv

Nema nikakvih problema izmedju hrvata i crnogoraca. Svi mi imamo isti problem to je SPC

Leon
Gost
Leon

Kad se smijeni srpska vlast onda ćemo da vodimo pregovore kako treba i lako može da se nadje rešenje

Support
Gost
Support

Je li se ovaj srbofil zahvalio javno hrvatskoj za donaciju 10.000 vakcina, kao onomad vučiću i bratskom srpskom narodu i zašto nije? Obraz nam uzima đe stigne.

Hogar
Gost
Hogar

Prevlaka je teritorija države Hrvatske i tu više nema zbora.Nemojte ni pokušat da pregovarate sa ovom svetosavskom vlašću,niti je naša niti će trajat i sve što oni rade biće poništeno.
#u nekom srećnijem vremenu mogli bi postić neki dogovor o ulazu u zaliv i to je sve.
Živjela prijateljska Hrvatska! 🇭🇷

Pomorac
Gost
Pomorac

Zivjela i hrvatska Boka, nikad vise 1944

Hajka
Gost
Hajka

To je tvoje misljenje kao Hrvata, ali i mi imamo pravo na misljenje

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

Prevlaka je Hrvatska, i Kosovo je Srbija?

Send this to a friend