Politika

Hrvatska prijatelj Crne Gore i zagovornik njene evropske ideje

Hrvatska je prijatelj Crne Gore u NATO i zagovornik njene evropske ideje, a Hrvatska zajednica u Crnoj Gori dok njeguje i čuva svoj hrvatski identitet ostaje lojalna državi Crnoj Gori, kazao je ministar vanjskih i evropskih poslova te zemlje Gordan Grlić Radman tokom današnjeg susreta sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je kazao da je zadovoljan posjetom hrvatskog šefa diplomatije, koja je nastavak kontinuiranog dijaloga dvije zemlje i intenzivne pažnje Hrvatske, koja predsjedava EU, regionu Zapadnog Balkana.

Zahvalio je na posvećenosti Hrvatske njegovoj evropskoj perspektivi i pozdravio dobre učinke predsjedavanja u izuzetno teškim uslovima pandemije, naglašavajući da je hrvatsko zalaganje za region bilo ne samo u duhu dokazanog dobrosusjedstva i prijateljstva, već i u interesu EU.

“Nema mira, stabilnosti i napretka regiona bez integracije u Evropsku uniju. Crna Gora ima nepokolebljivu viziju da odigra ulogu dobrog primjera i bude promoter evropskih vrijednosti u regionu, uz još veću odlučnost i posvećenost reformama”, naglasio je.

Predsjednik je rekao da je zadovoljan odnosima dvije zemlje, koji su uzorni, bez problema i sa punom otvorenošću i razumijevanjem u davanju odgovora na sva pitanja od obostranog interesa.

“Saradnja Crne Gore i Hrvatske na svakom planu doprinos je stabilnosti i boljoj budućnosti regiona koji dijelimo”, dodao je Đukanović, uz posebno isticanje izuzetno dobre saradnje i doprinosa Hrvatske nacionalne zajednice uzornoj multietničkoj harmoniji u Crnoj Gori.

Zahvalio je i za podršku Hrvatske i u izazovnim uslovima borbe sa korona virusom i istakao važnost da Evropska unija kroz najavljeni ekonomsko-investicioni plan obezbijedi podršku koja je kapitalno važna za oporavak od teških posljedica pandemije, i doprinese infrastrukturnom približavanju regiona i Evrope.

Grlić Radman je, pak, prenio pozdrave predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića Đukanoviću i kazao da je posjeta Crnoj Gori, kao prva posjeta hrvatskih zvaničnika izvan zemlje nakon korone, ne samo simbolička, već poruka snažne podrške Crnoj Gori i njenoj evropskoj perspektivi.

“Svaka zemlja mora pokazati da zaslužuje epitet stabilizatora ako želi put u Evropsku uniju, a Crna Gora je dokazala da je na tom putu”, rekao je.

Sagovornici su potvrdili važnost daljeg snaženja zajedništva i bliskosti dvije zemlje i naroda, uključujući i kroz zajedničko istorijsko nasljeđe koje dijele i koje tome može jako doprinositi.

“Obostrano je naglašen i značaj Crnogorske zajednice u Hrvatskoj za razvoj prijateljskih dobrosusjedskih odnosa, kao i doprinos ambasada dvije zemlje u tom pravcu”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Sve su nam drzave prijatelji, sve, albanija, srbija, kosovo, bih, madjarska, amerika, rusija, brazil, argentina, kina, japan,….to sto su ponekad kod nas ili kod nekog od njih neki na vlasti oni koji nemaju dobre odnose, je samo u nekom kratkom vremenskom periodu i to je sporedno !

Pjer
Gost
Pjer

Ostade samo ideja
Sto se tice EU

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Vala da se hoćeš sastat sa nekim predsjednikom umjesto njihovih poštara. Niko te neće kraj sebe. Šalju ti neke pozdrave stalno. Izgleda još samo ta stolica ti ostala moj predsjedniče,maršalu,doživotni.

Budva
Gost
Budva

Ako nam je prijatelj zašto ne otvore granicu za državljane Crne Gore ???

roki
Gost
roki

oni su EU…stav EU je da jos drze zatvorene granice sa trecim zemljama

Lux
Gost
Lux

Rekao je, zato što je EU odredila da se granice prema zemljama koje nisu članice EU otvaraju 15. juna

Vava
Gost
Vava

Nevjeruje izvestajima verovatno, ipak smo prva free corona drzava, doduse samoproglasena

Kos
Gost
Kos

a osvojio dubrovnik

Rozaj
Gost
Rozaj

Treba odrzavati normalne odnose sa kmsijama Hrvatima

GNK
Gost
GNK

Мора да су ђускали уз Томсона

Pedja *
Gost
Pedja *

Za sjeverni komsiluk visok i nerazumljiv nivo diplomatije .

GLUPAN
Gost
GLUPAN

Predsjednik sjeverni komšija se sastaje sa PUTINOM,MERKEL,MAKRON ,jel ovo dovoljno da ne nabrajam više?

Risto
Gost
Risto

Severni komsiluk posecuju predsednici Francuske, Turske, Madjarske, Rusije, itd..a u vas kamenjar niko ne dolazi. Srbija je diplomatska sila za vas milogorce ….

Lux
Gost
Lux

Spartanci na aparatima, aktiviraju se sad jer ne znaju ko im više smeta😂

Bnjj
Gost
Bnjj

Građani Cg su već u Eu, ići će prije države. Milo ćera narod na brodove i ibostranstvo sa platama 200,300e koliko su u Cg

Pedja *
Gost
Pedja *

Ko o cemu baba o ustipcima .

Plenkovic
Gost
Plenkovic

Crnogorci,nema otvaranja granica,znamo da ste Srbi 😉

Rimtutituki
Gost
Rimtutituki

A nisi tako ’92-ge zborio.

Niksicanin91
Gost
Niksicanin91

Gospodaru, kad cemo opet na more u Dubrovnik, Konavle i Cilipe?

JoKso
Gost
JoKso

bice, strpi se

Send this to a friend