Politika

Hrvatski mediji o dešavanjima u Crnoj Gori: Stvara se ultrasrpski blok

Podgorica

Hrvartski mediji pratili su današnja dešavanja u Crnoj Gori, navodeći da je crnogorska Vlada pred padom, te da se stvara ultrasprski blok.

U više crnogorskih gradova nekoliko stotina građana je večeras, noseći srpske zastave i transparente kojima negiraju genocid u Srebrenici, podržalo ministra pravde Vladimira Leposavića čiju je smjenu ranije danas najavio premijer Zdravko Krivokapić, piše hrvatska novinska agencija HINA.

U vanrednom obraćanju Krivokapić je rekao da je pokrenuo proceduru opoziva Leposavića zbog njegove sporne izjave o Srebrenici koja je naišla na osude u cijeloj zemlji i regiji, ali je poručio da je prethodno ministru dao priliku da se sam povuče. No, on je to odbio.

Leposavić je prije dvije sedmice u crnogorskom parlamentu rekao da je spreman priznati da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada se to, kako je rekao, nedvosmisleno utvrdi, ustvrdivši tada da je Sud za ratne zločine u Hagu izgubio legitimitet, podsjećaju hrvatski mediji.

Ipak, nakon najave Krivokapića veći dio zastupnika prosrpskih partija u crnogorskom parlamentu, koji su dio vlasti, saopštili su da neće podržati premijerov zahtjev za smjenu ministra Leposavića te da je njegov stav o Srebrenici podržava većina Srba u Crnoj Gori, piše Hina.

To je bio povod da se u Podgorici, Baru, Nikšiću, Pljevljima, Beranama okupe demonstranti koji su nosili transparente i skandirali parole kojima se negira genocid u Srebrenici: “Crna Goro gorska vilo genocida nije bilo”, „Zbog Srebrenice s funkcije se Srbin skida, upamtite nije bilo genocida”, “Kosovo je srce Srbije”, “Pravda za Vlada”, “izdaja, izdaja” i “Ustaše, ustaše”, “Milo lopove”.

Među okupljenima u Podgorici primijetili su i četničkog vojvodu Miletu Pavićevića, koji je poznat kao sudionik većina protestnih skupova prosrpskog Demokratskog fronta, piše Hina.

Protestnim okupljanjima u više crnogorskih gradova prekršene su i epidemiološke mjere, kojima su, između ostalog, u potpunosti zabranjena okupljanja. Građani obavezni i držati distancu od dva metra, što večeras nije bio slučaj, a većina nije nosila zaštitne maske, što je još jedna obaveza građana.

Ispred crnogorske ambasade u Beogradu, kako je prenio CdM, večeras se okupilo nekoliko desetina građana koji su protestovali zbog odluke crnogorskog premijera da pokrene razrješenje ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava koje je dio medija u Srbiji nazvao “sramotnim”.

U Knez Mihailovoj ulici okupljeni su iskazali svoje nezadovoljstvo glasnim skandiranjem ali i bacanjem dimnih bombi.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući odluku crnogorskog premijera da smijeni ministra Leposavića, rekao je da je Krivokapić još jednom pokazao da mu nije ni malo stalo do toga što misle i osjećaju i Srbi i Srbija.

„Pokazao je da mu nije stalo do Srba”, rekao je Vulin, prenose beogradski mediji.

Crnogorski premijer rekao je ranije danas da njegova vlada “trpi žestoke udarce izvana i iznutra”.

“Na tome rade brojni i predstavnici pojedinih vladajućih partija i Đukanovićev DPS zdušno s njegovim uvijek prisutnim satelitima, i još osjećam pipke hobotnice koje ne možemo odsjeći”, rekao je crnogorski premijer istakavši da se sada se u Crnoj Gori stvaraju dva bloka – ultrasrpski i ultra crnogorsko-patriotski.

“Koji su to blokovi, ko želi blokove više. Dosta nam je pregrada i zidova. Treba nam sloboda da bismo preokrenuli Crnu Goru u pravom smjeru“, rekao je crnogorski premijer.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milojko
Gost
Milojko

A viđeli smo do čega to vodi tako da batalite imate Srbiju veliku lepu držite se granica

Sasa
Gost
Sasa

Postajemo br. 1 u regionu..

Big
Gost
Big

Ovi samo znaju da urlaju nista drugo😀😀😀😀

Aleks
Gost
Aleks

Jedno je dobiti izbore, a drugo širiti srpstvo u zemlji. Ovo je Crna Gora i ovdje toga biti neće. Ko je dobio izbore neka radi u skladu sa EU vrijednostima i neka mu je sa srećom. A ko hoće suprotno, naići će ne na blok, no na branu.

Tivat
Gost
Tivat

Vjerovatno to nikom ne pada na pamet, ali ako neko recimo vlada nakom zemljom sa nikakvom ekonomijom i ako želi recimo da to radi dugo. Ima ko bi pogledao popis i rekao “da ima 30% Srba, znači svih ostalih 70%, ajde da stalno napadam njih i eto me vlada” … recimo. Ai nisu takvi Crnogorski političari. Ali takva politika bi… Više »

Maja
Gost
Maja

Pada Vlada ocigledno… presmijesni su vise i sami sebi.

marko
Gost
marko

Sve je ovo zasluga dps-a i njihivog nerada od 2006. .. preokupirani bili mini hidroelektranama i limenkama … Nadam se u zakon o lustraciji da se kumovi i privesci prvih familija olaksaju za milione stecene na stetu građana Crne Gore.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

E komšije sad znamo kako je vama bilo,nije nego ste se spasili.

Davor
Gost
Davor

Ako zelite slobodnu Crnu Goru, gospodine premijeru, spakujte te vase srbijamske kufere, i polako, preko granice, sjeverne….
Prosto.
Da je vjecna Crna Gora!

Neno
Gost
Neno

I treba stoku prikazati u pravom smislu, kakvi zapravo i jesu !!!!

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Vasi hrvati su glasali za ovu vladu. Sto tada nijeste reagovali. Cutali ste dok su vas prodavali srbima 30 avgusta. Da su glasali za Crnu Goru do ovoga nebi nikad doslo. A ovako su ostali i bez prava glasa u skupstini.

Samo strpljivo
Gost
Samo strpljivo

Avetinje svuda isto počinju i isto završavaju.

Lav
Gost
Lav

Bolje im je da primire,pa im eto srbija pa neka u nju srbuju.ovo se vise ne moze trpjeti

Marko
Gost
Marko

A ne no će ultrahrvatski blok.

Send this to a friend