Politika

Husović: Krivokapić čestitao neustavni praznik, ignorisao odluku institucija Federacije BiH

Husović

Premijer Zdravko Krivokapić je, čestitao takozvani “Dan Republike Srpske“, uprkos činjenici da je 2015. godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, zakon kojim je 9. januar označen kao praznik, proglasio neustavnim, a da ga je Venecijanska komisija označila kao “diskriminatorski”, između ostalog jer Bošnjaci i Hrvati smatraju da je tog dana započelo etničko čišćenje i ratno razaranje, poručio je predsjednik Opštinskog odbra DPS Rožaje Mehmed Husović.

“Vjerujemo da je Krivokapić znao da je povod za ovakvu odluku Ustavnog suda taj što je tog datuma, dakle 9. januara 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”, a da su na čelu te samoproglašene Republike bila lica koja su kasnije osuđena za ratne zločine pred Haškim sudom: Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik”, rekao je Husović.

Kako dodaje, svoju čestitku, premijer je pokušao da sakrije od domaće, ali i međunarodne javnosti, jer čestitati neustavni praznik, koji dva konstitutivna naroda smatraju sramnim datumom, zaista je uvreda za Federaciju Bosne i Hercegovine, njene građane ali i za sve Bošnjake, Hrvate koji žive u Crnoj Gori.

“Ipak, Krivokapić se potrudio da njegova čestitka protivustavnog praznika, ipak dovoljno odjekne u “srpskom svetu”, kako bi na taj način osnažio svoje poljuljane pozicije u toj imperijalističkoj tvorevini osmišljenoj u glavama sljedbenika nacional – šovinističke ideologije Mladića, Karadžića i ostalih ratnih zločinaca”, zaključio je Husović.

Send this to a friend