Politika

Ibrahimović: Fokus retrogradne politike na manjinama, cilj potkopavanje opstanka Crne Gore

Ervin Ibrahimović

Nedavni, nemili događaji sa zlokobnim porukama i sličnim scenarijem iz 90-ih prošlog vijeka u Pljevljima i opštinama gdje manjine žive, predstavljaju najveći oblik kleronacionalističkog, tj. fašističkog djelovanja, poražene politike koja nikome nije dobro donijela na ex-YU prostorima, kazao je u intervjuu Pobjedi Ervin Ibrahimović, kandidat za poslanika Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore. On je poručio da je fokus takve retrogradne politike stavljen “na manjine, njihovu kulturu, vjerske objekte, a samim tim i na temelje naše domovine, sa ciljem destabilizacije i potkopavanja državnosti i opstanka nezavisne Crne Gore”.

Manjine u Crnoj Gori dale su značajan doprinos obnovi crnogorske nezavisnosti 2006. godine. Kako danas doživljavate takva dešavanja, pominjanje Srebrenice i 1992. godine i ima li straha među Bošnjacima zbog stvaranja takve atmosfere?

IBRAHIMOVIĆ: Manjine su skoro u stoprocentnom iskazu zajedno sa većinskom Crnom Gorom dale nemjerljiv doprinos u obnovi nezavisnosti Crne Gore. Manjine su 2006. godine dale glas za društvo jednakih šansi, koje njeguje tolerancija zajednički život, afirmiše bogatu raznovrsnost kulturne baštine naroda. Naše društvo je u proteklih 14 godina konstantno radilo na usvajanju najvećih demokratskih standarda, istovremeno upozoravajući da se moraju čuvati temeljne vrijednosti, bez kojih ne može biti suverene, antifašističke, evropske Crne Gore. Sa najviših međunarodnih adresa dobili smo potvrdu da smo na tom putu najdalje stigli u okruženju.

Bošnjaci, manjinski narodi, kao i većinska Crna Gora danas su uplaćeni, osjećaju zebnju u srcu, ali i razočarenje da i ima onih koji ne poštuju osnovna ljudska prava, odnosno danas dijele po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Da i danas postoje građani koji ne vole Crnu Goru, koji ne Čuvaju druge od sebe, ne njeguju čojstvo i junaštvo i ne vide manjine u Crnoj Gori, a samim tim ne žele dobro Crnoj Gori ni njenim građanima.

Država i građani ne smiju zagarati oči pred latentnim hegemonizmom, ratnohuškačkom retorikom i fašističkom ikonografijom, koje predstavljaju najveću opasnost ne samo kod nas već i cijelom regionu. Zato pozivam nadležne institucije da u što kraćem vremenu otkriju počinioce ovih gnusnih djela, asve građane Crne Gore na jedinstvo u pravcu borbe protiv svih vidova kleronacionalističkih ideologija.

Razlog da bude uplašen svaki dobronamjemi građanin Crne Gore bez obzira koj oj vjeri ili naciji pripada, treba tražiti i u poražavajućoj činjenici da na ponavljanje Srebrenice pozivaju i mlađi ljudi koji nijesu bili rođeni u vrijeme kada su se dešavali stravični događaji u Srebrenici. Mladi moraju znati istinu o genocidu u Srebrenici. Istina o genocidu i priznavanje genocida u Srebrenici je nezaobilazan test demokrati je cjelokupnog našeg društva i regiona. Jer, genocid u Srebrenici mora biti simbol majčine suze, patnje, bola, neprebola, nepravde, života, mladosti i svjetlije budućnosti cijelog regiona. Srebrenica je opomena kakva stradanja i nepravdu donosi hegemonistička politika i potpirivanja međuvjerske i međunacionalne netrpeljivosti.

Je li Bošnjačka stranka dobila zvanični poziv da bude dio nove vlade? Ako jeste, od koga i hoćete li prihvatiti poziv?

IBRAHIMOVIĆ: Mi smo sa kolegama i z Demokratske Crne Gore razgovarali o modelima saradnje. Zajednički smo konštatovali da Crna Gora mora nastaviti svoj evropski i evroatlantski put, da se moraju nastaviti započete reforme. Smatramo da su Demokrate prograđanska partija i zato smo i istakli da upravo ova partija treba da bude okosnica nove vlade.

Tokom ovih razgovora jasno smo poručili da je Crna Gora uspješna samo ako ostane građanska. Moramo jasno svi poručiti da je većinska Crna Gora i na ovim izborima dala podršku proevropskim partijama.

Predsjednik BS nedavno je izjavio da bi vaša partija podržala vladu bez DPS-a i DF-a. Jeste li o takvom prijedlogu razgovarali sa nekom od partija koje vidite u toj vladi i kakav ste odgovor dobili? Koliko je to realno?

IBRAHIMOVIĆ : Nakon završenih izbora i trenutne konstelacije snaga na političkoj sceni, smatrali smo da je model manjinske vlade, koju bi činile Demokrate, zajedno sa koalicijom „Crno na bijelo” i uz učešće manjinskih partija, u ovom trenutku najprihvatljiviji. Ovakav prijedlog smo iznijeli na sastanku sa predstavnicima Demokratske Crne,Gore.

Dio ste državotvornog saveza, koji čine partije koje su bile vladajuća većina u prošlom mandatu, a sa druge strane nudite podršku manjinskoj vladi. Sta to konkretno znači?

IBRAHIMOVIĆ: Model manjinske vlade podrazumijeva i podršku partija iz redova opozicije. Zato smo i ponudili manjinsku vladu, sa Demokratama i GP Ura, uz učešće manjinskih partija. Riječ je o prograđanskim i prozapadnim partijama, koje bi činile izvršnu vlast, uz podršku partija koje bi bile dio opozicije, a koje su na kursu evropskih, evroatlantskih vrijednosti. Time bi se stvorila potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, čime bi se deblokirali određeni procesi i svakako stvorili uslovi za sveobuhvatnu reformu u cilju dostizanja evropskih standarda.

Očekujete li da će biti promjena u spoljno-političkom kursu, s obzirom na programsku orijentaciju većeg dijela opozicije koji će, prema najavama, biti u vlasti?

IBRAHIMOVIĆ: Vanjska politika naše države od obnove nezavisnosti bilježi istorijske rezultate na međunarodnom planu. Crna Gora njeguje i unapređuje dobrosusjedske odnose sa svim zemljama u okruženju i prepoznata je kao faktor stabilnosti u regionu. Punopravna je članica NATO alijanse i lider regiona u evropskim integracijama. Smatram da onaj ko će vršiti vlast u narednom periodu, zbog bolje i izvjesnije budućnosti naše države mora ostati na kursu politike dobrosusjedskih odnosa, evropskih i NATO integracija. Na to obavezuje i skoro dvije trećine glasova građana koji su podržali proevropske partije. Jedno je sigurno, da svaka vlast mora slušati glas naroda.

Da li će uspjeti da formira vlast dosadašnja opozicija? Kako će približiti dijametralno različite programske orijentacije koje se posebno ogledaju u vođenju vanjske politike je nesu mnjivo veliki izazov za njih. Najbolji odgovor na ove, ali i mnoge druge dileme ćemo dobiti u periodu koji je pred nama.

Jeste li zadovoljni izbornim rezultatom Bošnjačke stranke?

IBRAHIMOVIĆ: Bošnjačka stranka ostvarila je najbolji izborni rezultat od osnivanja. Posebno smo zadovoljni što smo zabilježili rast skoro u svim gradovima, a u nekim smo i dupllrali broj glasova, što je rezultiralo uvećanju broj poslanika. Dobar rezultat je očekivan, prije svega zbog prepoznatjive politike BS i ostvarenih programskih ciljeva. U prethodne četiri godine predstavnici BS su svojim nesebičnim zalaganjem i profesionalnim odnosom zavrijedlli povjerenje građana.

Naša lista je imala najviše predloženih žena u odnosu na druge liste, kao i broj mladih i novih ljudi. Ponuđeni program rađen je na realnim pretpostavkama i obuhvatio je sva pitanja koja se tiču građana i bržeg ekonomskog oporavka naše države. Građani znaju da je BS stabilizirajući politički fakor, i da će kao i do sada biti najbolji štit ne samo Bošnjaka, već i svih građana. Zato smo u programu poseban akcenat dali na očuvanju mira i stabilnosti. Podrška građana, velika izlaznost, ali prije svega njihov civilizacijski odnos tokom izborne kampanje hrabri i obavezuje BS, a vjerujem i sve političke aktere za snažniju borbu za jačanje vladavine prava,srećnijeg građanina i društvo jednakih šansi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milodarka
Gost
Milodarka

Dobili ste stanove najbolje.poslove i vi se zalite a vama je crna gora australija dok obicnom covjeku partiski.neaktivnom crna gora je stranac.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Pokrivate se pričom o ugroženosti manjina,a vama nije loše bilo uz prethodnu vlast,a biće vam izgleda dobro uz svaku vlast.Trebalo bi i vama ispitati porijeklo imovine kao i svima koji su sarađivali sa dps.Ali čim vam se to pomene i brojne zloupotrebe vezane za vođstvo manjinskih stranaka iz prethodne vlasti, svi vi uglas odmah povičete ,,mi smo manjine ugroženi,evo ih… Više »

Djule
Gost
Djule

Srbi imaju eksluzivu na pricu o ugrozenosti ne samo u CG nego u svim ex YU republikama. Naravno u zadnje vrijeme su najbise ugrozeni u CG.

Milodarka
Gost
Milodarka

Onaj koji zna svaka cast

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Hvala.

Send this to a friend