Politika

Ibrahimović: Leposavić stavom o Srebrenici pokazao državničku neodgovornost

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je stavom o Srebrenici pokazao ličnu i državničku neodgovornost i nezrelost obavljanja ovako značajne funkcije, a Vlada na čelu sa premijerom Krivokapićem potvrdila da se udaljava od civilizacijskih i evropskih vrijednosti – ocijenio je, u intervjuu Pobjedi, Ervin Ibrahimović, šef Kluba poslanika Bošnjačke stranke.

Ibrahimović je, komentarišući Leposavićevu izjavu da će priznati genocide u Srebrenici ,,kada se to nedvosmisleno utvrdi“, te da je sud u Hagu gdje je suđeno za taj genocid ,,izgubio svoj legitimitet“, poručio da će se Bošnjačka stranka ,,još snažnije oduprijeti svim pokušajima negiranja istine“.

Kako komentarišete to što je na poziciji ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi negator genocida u Srebrenici?

IBRAHIMOVIĆ: Ako neko ne želi da istini pogleda u oči i prizna da se desio genocid, a to su potvrdili relevantni međunarodni sudovi i taj neko je na funkciji ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, onda je to jasan signal da nešto u današnjoj Crnoj Gori nije kako treba.

Manje brojni narodi, nažalost, žive u ambijentu i sistemu gdje se manjinskim pravima bavi ministar Leposavić, koji ne priznaje genocid u Srebrenici, dok na čelu Odbora za ljudska prava u Skupštini imamo poslanika koji takođe negira genocid. Ovo su samo potvrde da se skrenulo sa puta pomirenja i da je na sceni potpuna relativizacija genocida. Bošnjačka stranka na to neće pristati, već ćemo se još snažnije oduprijeti svim pokušajima negiranja istine.

Narušava li se ugled Crne Gore ovakvim stavovima?

IBRAHIMOVIĆ: Nedopustivo narušava. Mi smo danas u poziciji da nas susjedi, ali i brojne druge države svijeta sa čuđenjem i nevjericom posmatraju i pitaju se – kojim je to putem krenula Crna Gora. Mi smo za kratko vrijeme prešli put od lidera u evropskim integracijama i zemlje koja je bila primjer multietničkog sklada do države sa rastućim nacionalizmom, sa sve češćim pojavama raznih oblika fašizma i šovinizma. Ne možemo, a da ne primijetimo, da se i u izvještajima međunarodnih organizacija konstatuju napadi na Bošnjake i muslimane, napadi na imovinu Islamske zajednice. Dakle, u očima drugih, Crna Gora više nije tako prosperitetna kao nekada. Uostalom, svi smo vidjeli reakciju naših partnera iz EU, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije. Posebno je zabrinjavajuće što su to ocjene diplomatskih predstavnika iz najrazvijenijih zemalja. To dovoljno govori o trenutnom ambijentu u Crnoj Gori i koliko je poljuljana reputacija države.

Vlada je nekoliko dana nakon Leposavićeve izjave saopštila da poštuje Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta koju je usvojila Skupština 2009. godine, a u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici. Iz Vlade, međutim, navode da niti žele, niti mogu da mijenjaju odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašavaju genocidnim, a druge svetim. Kako tumačite ovakvu reakciju?

IBRAHIMOVIĆ: Iako smo uporno slušali poruke da je Vlada evropska i procrnogorska, odbijanjem da jasno i precizno prizna da se u Srebrenici desio genocid, pokazalo se da ipak dominantan sastav Vlade dijeli stavove ministra Leposavića. Ne vidim drugačije objašnjenje za onakvo saopštenje Vlade. To što oni nijesu jasno priznali da se desio genocid i što su izjavu ministra Leposavića iskoristili da ukažu da jedne narode ne mogu da proglašavaju genocidnim, a druge svetim, jasna je intencija – pokušaj relativizacije genocida i pokušaj podizanja tenzija. Plašim se da je sve ovo u cilju priprema za popis stanovništva. Upozoravam da ovakve inicijative ne mogu donijeti dobro nikome u Crnoj Gori. Ovakvim postupanjem Vlade, iz dana u dan se akumulira energija slobodnih građana, koji iskreno vole državu, a koju su stvarali svi narodi u Crnoj Gori.

Leposavić je, bez obzira na pozive javnosti i kompletne opozicije, kazao da neće podnijeti ostavku. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je poručio da „ko ne razumije da se desio genocid u Srebrenici, nije mu mjesto na državnim funkcijama“, a ipak ne inicira smjenu Leposavića. Kako to sve komentarišete i jeste li očekivali da će Vlada pokrenuti postupak za razrješenje Leposavića?

IBRAHIMOVIĆ: Mi smo zahvalni svim ambasadama, EU, brojnim nevladinim organizacijama i svim partnerima što su Vladi Crne Gore poslali jasnu političku poruku – revizionizam i relativizacija genocida vam neće proći. Jasno i sada kažemo, Vladimir Leposavić ne može da bude ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava. Može on ostati na ovoj poziciji do kraja mandata, što se nas tiče. Izgubio je on mnogo na drugoj strani, kao čovjek, komšija, prijatelj. Ovakve izjave ne oslikavaju ljudsku i iskrenu želju na doprinosu međukomšijskim i prijateljskim odnosima.

Kada će BS ponovo predložiti Skupštini prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici i očekujete li ovoga puta podršku?

IBRAHIMOVIĆ: Sva dešavanja koja su iza nas u posljednjih pola godine, pokazatelj su da nam treba rezolucija o genocidu u Srebrenici. Želim da vjerujem da će kolege iz vlasti ispraviti grešku od prošlog puta. Pozivam ih da daju doprinos, u pravcu neophodnog suočavanja s prošlošću, da usvojimo ovu rezoluciju i stavimo tačku na pitanje genocida u Srebrenici. Ovo je test civilizacijske i ljudske svijesti i pravde, da li smo na putu prosperiteta i izvjesne budućnosti, da pokažemo jesmo li i dalje ozbiljan kandidat za EU ili smo se vratili u devedesete. Vjerujem da će se ova rezolucija u proceduri naći tokom ovog mjeseca.

Iz DPS-a najavljeno je da će procesuirati prijedlog zakona koji zabranjuje negiranje genocida. Kako to komentarišete, hoće li takav prijedlog biti uvršten u dnevni red?

IBRAHIMOVIĆ: Ovakva inicijativa je normalan slijed stvari. Podsjećam da su tekst rezolucije o Srebrenici potpisali svi predstavnici opozicionih partija. Ovakva inicijativa je ustvari želja većinske Crna Gore. DPS kao pojedinačno najjača partija u parlamentu sa ovakvim prijedlogom potvrđuje da ima nade za crnogorsko društvo u pravcu trajnog pomirenja. Pozivam i kolege iz vlasti da naprave korak u pravcu istine, a istina je da je u Srebrenici bio genocid i time jasno pošaljemo poruku građanima Crne Gore.

Kako se osjećaju Bošnjaci danas u Crnoj Gori?

IBRAHIMOVIĆ: Bošnjaci su kroz istoriju prolazili kroz razna iskušenja, tako da ni ove novonastale situacije nijesu novost. Ipak, nije prijatno kada se u Pljevljima prijeti Srebrenicom, kada se napada imovina Islamske zajednice, kada imamo na sceni jedan oblik čišćenja iz institucija predstavnika manje brojnih naroda. Ali poruka je jasna, Bošnjačka stranka će zaštititi svakog Bošnjaka i muslimana i bilo kojeg drugog građanina Crne Gore kome se ugrožavaju osnovna ljudska prava. Ako neko misli da će nas uplašiti i da istorija počinje od danas ili juče, grdno se vara. Mi smo svoji na svome i ne prihvatamo da budemo građani drugog reda.

Jeste li optimista da će Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu ovoga puta završiti posao?

IBRAHIMOVIĆ: Zadovoljan sam da je formiran sastav Odbora i da se u njemu nalazi poslanica BS Kenana Strujić-Harbić. Vjerujem da sve partije, nevladin sektor i struka treba da daju doprinos, da dobijemo kvalitetniji zakonodavni okvir, koji će garantovati ravnopravnost svih građana, kao osnovnog principa za otklanjanje upitnosti rezultata izbora.

Kako komentarišete najavu izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta, kojima se, u cilju uređenja biračkog spiska, planira uvođenje obaveze onima koji žive u inostranstvu da odjave prebivalište u Crnoj Gori?

IBRAHIMOVIĆ: Najave iz Vlade da će se krenuti u čišćenje biračkog spiska na način da će se diskriminatorski nastupiti prema jednom dijelu populacije, konkretno prema Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima, koji su na privremenom radu u inostranstvu, poruka je da možda neko ne želi kompromis. Mi nećemo pristati na to da neko hoće da mijenja nacionalnu strukturu biračkog spiska. Ako pogledate zemlje u okruženju, sve su otišle korak naprijed, dozvolili su svojim državljanima koji su u inostranstvu da glasaju u diplomatskim predstavništvima svojih matičnih zemalja. Bošnjačka stranka će istrajati na inicijativi da se omogući našim državljanima sa pravom glasa, da glasaju u DKP, širom svijeta.

Kakva smo to mi država ako želimo da oduzimamo pravo glasa svojim državljanima? Država ima obavezu da štiti prava svojih građana, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom. Još jednom pozivamo predstavnike Vlade da ne udaraju na temelje multietničke i multivjerske Crne Gore. Našu državu ne smijemo ostaviti bez onih koji su uvijek spremni da je zaštite u svakom trenutku. Uzaludan je posao svima onima koji nijesu naučili lekciju da naši državljani van Crne Gore, posebno manje brojni narodi ne prave kompromis kada je u pitanju ljubav prema Crnoj Gori. To su naši državljani pokazali bezbroj puta i na tome im iskreno hvala. Bošnjaci su se borili da Crna Gora bude nezavisna država, dali smo doprinos obnovi samostalnosti. Ne pristajemo da neko ko je možda i bio protiv nezavisne Crne Gore sada hoće da naše državljane, istinske patriote, briše iz biračkog spiska.

Kada će biti kongres partije? Hoćete li se kandidovati za predsjednika?

IBRAHIMOVIĆ: Preranim odlaskom našeg lidera, rahmetli Rafeta Husovića, ostala je ogromna praznina. Crna Gora je izgubila velikog državnika, a Bošnjaci lidera koji ih je ponosno vodio više od 15 godina.

Bošnjačka stranka je zahvaljujući viziji našeg lidera, rahmetli Rafeta Husovića i iskrenoj podršci simpatizera i članova BS-a, čvrsto na kursu građanske i proevropske Crne Gore. Naš lider nam je ostavio u nasljeđe partiju koja od svog osnivanja nije napravila stratešku grešku – uvijek smo birali put u budućnost.

Na nama je da nastavimo put kojim je naš lider koračao svih ovih godina. Mi smo u procesu pripreme kongresa, u toku je izrada stranačkih dokumenata. Ukoliko sve bude teklo po planu, mislim da ćemo u drugoj polovini maja organizovati kongres. Sve velike i značajne odluke Bošnjačka stranka je donosila u razgovoru sa članstvom, simpatizerima, za dobrobit svih građana Crne Gore. Sigurni smo da ćemo nastaviti u tom pravcu i da će BS u demokratskoj atmosferi izabrati predsjednika koji će nastaviti da partiju vodi u pravcu kako je to bilo i do sada.

Kako vidite rad Vlade u prvih sto dana?

IBRAHIMOVIĆ: Eksperiment nije uspio, to je valjda već svima jasno. Da se od populizma ne živi, mislim da su premijer i saradnici uvidjeli relativno brzo. Mi danas nemamo budžet, a već je četvrti mjesec u godini. Nažalost, ni situacija sa korona virusom nije dobra. Ekonomska situacija takođe ne obećava, a dodatno smo zabrinuti jer Vlada nije transparentna. To se pokazalo prilikom emisije obveznica. Imam osjećaj da su se na Vladi najviše bavili revanšizmom (iako ne znam čime izazvani), kadrovskom politikom i razmišljanjem kako da partijske vojnike smjeste u fotelje državne uprave. Očigledno je da se odustalo od optimizacije i profesionalizacije javne uprave. Imamo na sceni neskrivenu utrku zapošljavanja partijskih kadrova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nebojša
Gost
Nebojša

Ibrahimovića i ostale treba pitati za mišljenje o oluji i Jasenovcu.Mogli bi biti upitani za još mnokgo toga.Jako me interesuje šta bi rekli.

Neutralan
Gost
Neutralan

Ova peticija ima pozitivnu stranu i zbog odjeka vani. Sve i da se ne usvoji bitno je da susjedi znaju da ih uvazavamo

Nikola
Gost
Nikola

Nismo od njega nista drugo ni ocekivali ,cemer tuga i jad !!!

Lipovo
Gost
Lipovo

Ima li naša Država važnijih problema od Srebrenice? Sve neke ,,afere” koje sa CG nemaju veze! Okrenimo se našim problemima, ove druge ionako rešava međunarodns zajednica, bez našeg glasa!

Atos
Gost
Atos

Njegov stav koji je iznio u Skupštini je bio nedovoljno promišljen i izaziva osude, kojima se i ja se pridružujem. Nakon dan, dva dao je drugo saopštenje, kojim je pojasnio taj stav. Kolko sam shvatio, naglasio je da ne negira taj zločin, ali veće tome da se bavi dublje sa tim, jer min.u Crnoj Gori i hoće da se bavi… Više »

Send this to a friend