Politika

Ibrahimović: Na popisu da potvrdimo svoj nacionalni i vjerski identitet

Ervin Ibrahimović

Svim Bošnjacima u Crnoj Gori čestitam 22. mart, Dan Bošnjaka u Crnoj Gori, uz podsjećanje na 22. mart 2003. godine, kao jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Bošnjaka u Crnoj Gori i prekretnicu na putu sazrijevanja nacionalne i političke svijesti, poručio je šredsjednik Bošnjačke straneke Ervin Ibrahimović. 

On podsjeća da je, tog dana u Podgorici, na okruglom stolu na temu “Muslimani – Bošnjaci, kako vam je ime?” od strane učesnika donešena Deklaracija o vraćanju nacionalnog imena Bošnjak.

“Time su stvorene pretpostavke da se ispravi istorijska nepravda učinjena bošnjačkom narodu oduzimanjem prava na javno korišćenje svog nacionalnog imena za koje se veže viševjekovna slavna istorija, kultura i tradicija na ovim prostorima, ali i pretpostavke za definisanje Bošnjaka u Crnoj Gori kao politički suverenog naroda zrele nacionalne svijesti sa snagom i kapacitetom da institucinalno i na svaki drugi način radi na očuvanju i afirmaciji svoje nacionalne posebnosti, kulturno – istorijskog nasljeđa i nacionalnih, političkih i svih drugih prava”, kazao je Ibrahimović.

Važno je, ističe, na današnji dan istaći i da je reafirmacija nacionalnog imena, a time i nacionalne istorije, kulture i tradicije, u Crnoj Gori još nedovršen proces opterećen nasljeđem dugogodišnjeg negiranja stvarnog nacionalnog imena i dodjeljivanja “prikladnog”, negiranjem i nepoznavanjem nacionalne istorije, te stalnom težnjom ka asimilaciji Bošnjaka.

“S tim u vezi, podsjećam da je pred nama popis stanovništva na kojem moramo biti dostojni naših predaka, ali i na stepenu nacionalne svijesti na kojem su bili potpisnici Deklaracije od 22. marta 2003. godine i potvrditi da smo postojan i sazrio narod svjestan svog nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta. jednom, svim Bošnjacima u Crnoj Gori srećan Dan Bošnjaka u Crnoj Gori uz podsjećanje: Nacionalnost – BOŠNJAK; Vjera – ISLAM; Jezik – BOSANSKI”, zaključio je Ibrahimović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neno
Gost
Neno

Po svemu sudeci da je vama cilj da se kaze da je Crna Gora Drzava sa vevinskim Bosnjackim narodom, naravno da se treba izjasniti nacionalna pripadnost radi statistike, kako bi znali koji je vecinsko narod u Crnoj Gori, ako se ne izjasnimo kako se to moze znati

Marsal
Gost
Marsal

Vala ću bit Crnogorac katoličke vjere kao i do sad uvijek vjeran jedinoj državi svojoj. A svi koji miješaju vjeru sa nacijom neka malo uče pametnije I’m je

Jacy
Gost
Jacy

Zar ne postoje Bošnjaci- ateisti? Bošnjaci koji govore crnogorskim ili albanskim jezikom? Jeste li vi član nacionalnog savjeta ili jezičko-religijskog savjetodavnog tijela?

stevo zigon
Gost
stevo zigon

Jos jedan primjer uplitanja vjere u nacionalni identitet. Ako si musliman onda si Bosnjak, ako si katolik onda si Hrvat ako si pravoslavac onda si Srbin. E kako uopste postoji ova Crna Gora da mi je znat? Ja bi vam svima dao sledece: ako imas CG pasos Crnogorac si, jer kad god izadjes iz granica CG, vazda ces u ocima… Više »

Darko
Gost
Darko

Jedino pravilno za muslimane u CG da se kazu Crnogorci islamske vjeroispovjesti ostalo je sve budalastina

Husein
Gost
Husein

Bosnjak = svi muslimani ,islamske vjeroispovijesti na Balkanu . Vezuje se za sve drzave u kojima ima tog naroda. A Bosanski jezik zato jer je najstariji jezik na balkanu ,a vecina ga prepisla i prisvojla kao svoj .postoje cinjenice. Samo treba da se cita…..

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Ne vidim ovđe problem. Dosta Bošnjaka je vjerovatno došlo devedesetih, kao i Srba, pa nek se izjasne što su i ko su. Nećemo se otimat sad oko toga dati. Jer Crnogorac ko je, taj zna ko je i što je u svako doba dana i noći, i katolik, i musliman, i pravoslavac. Crnogorac je bio i biće vazda isto, za… Više »

Tajfun
Gost
Tajfun

Gospodine Ibrahimovicu,svak ima pravo da se izjasnjava kako hoce.Svaki gradjanin islamske veroispovijesti koji je porijeklom iz Crne Gore je Crnogorac Islamske veroispovijesti.

Stara varošica
Gost
Stara varošica

Vi ste Crnogorci islamske vjeroispovijesti. Kakve veze imate sa Bosnom?

Armin
Gost
Armin

Bosnjaci smo, nismo muslimani. Musliman je vjerski, jer je musliman i onaj iz Indonezije a pise se Indonežanin a ne musliman. Stvorili su podjele oni koji su željeli da nas ima manje. Tako braćo, mi smo BOŠNJACI.

Lipa
Gost
Lipa

Pa dobro da znamo nemojte više mijenjati ime, mada poznajem dosta ljudi islamske vjeoispovijesti koji kažu da nisu bošnjaci nego muslimani…

bogom dan
Gost
bogom dan

A nije crnogorac ???
Sprdnja !!!

Mladen
Gost
Mladen

Kakve veze bi imate sa Bosnom? Samoporicanje. Bosanski jezik. Smijurija

Husein
Gost
Husein

Bosnjak se ne vezuje za Bosnu ljudi,da je tako bio bi bosanac . Bosnjak je ime nacije za sve muslimane ,bosance,hrvate ,crnogorce,albance,kosovare makedonce islamske vjeroispovijesti.tj. Bosnjak se vezuje za citav Balkan ….hvala

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ako se ne vezujete za bosnu,objasno onda da vam je jezik bosanski.

Jozo
Gost
Jozo

A Bugarski muslimani, zasto njih izostaviti. I oni su Bosnjaci

Nomad
Gost
Nomad

Oni su pomaći i njih su Bugari regulisali tj nema budalaština kao kod nas i eksperimenata sa izmišljanjem novih nacija.

Velja Gora
Gost
Velja Gora

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Sto bi na ovo rekli Ivo Andric i Mesa Selimovic??

Jako
Gost
Jako

Kukali Bošnjaci, kako lošeg lidera imaju… Uništava ćutanjem CG ekonomiju.

mesa
Gost
mesa

da me ibro nauci ko sam jer ne znadem evo 40 god

Virus
Gost
Virus

20 godina stara nacija

Makse
Gost
Makse

Kaže vraćanje nacionalnog imena Bošnjak?! Do ’93 nikad se muslimani nisu nazivali Bošnjacima pa čak ni u Bosni i nikad do ’93 Bosanski jezik nije postojao. Evolucija od Srba preko muslimana pa do Bošnjaka. Sve li je slađe od Istine.

Rambo
Gost
Rambo

Dolaskom komunista na vlast zabranjen je naziv Bošnjak, pa je posle Tito odobrio naziv musliman sa veliko M. Ako pročitaš Gorski vijenac pažljivo vidjet ćeš da i Njegoš pominje Bošnjake i to ne u negativnom smislu, zamisli?! A bosanski jezik je postojao od vajkada. Prva gramatika srpskog jezika je napisana skoro 200g. poslije gramatike Bosanskog jezika. Bosanci su imali i… Više »

Tanja
Gost
Tanja

Koji popis?

Sabah
Gost
Sabah

Moze li odgovor na jedno prosto pitanje. Bosnjaci zive u Bosni. Bosna nikada nije okupirala Crnu Goru niti naseljavala svoje stanovnistvo ovdje. Odakle su se stvorili Bosnjaci u Crnoj Gori? Da li je to autohtono domicilno stanovnistvo – Crnogorci sto bi se reklo, ili su to stanovnici Bosne naseljeni na ovaj prostor? Da li su muslimani ili Muslimani u Makedonioji… Više »

Ani
Gost
Ani

Isto pitanje postavljam i ja, evo smo iz Podgorice, praprapra…đed iz Podgorice, svi Crnogorci, dakle….. kako možemo bit Bošnjaci jasno mi nije… Vazda smo se govorili muslimani, nikad niko od mojih u životu nam nije jedno rekao da smo Bošnjaci… Prosto pitanje…

Historija
Gost
Historija

Veliki broj Muslimana za vrijeme Osmanskog carstva je iz Bosne doslo na teritoriju danasnje CG i SRB (tacnije Sandzaka) zbog aneksije Bosne od strane austrougarske. Kako su se povlacile granice Osmanskog carstva tako je i dio stanovnistva se selio. Moji su svi porijeklom iz Bosne, ali su vec 200 godina u CG

Krusa
Gost
Krusa

Tvoji mozda ali vecina su crnogorci eto samo da znas nemogu se ugledat na tebe

Nomad
Gost
Nomad

A kako će se nazvati oni muslimani koji su došli poslije vojnih poraza sa teritorije današnje hrvatske i mađarske.Ima i takvih i to ne mali broj mada mnogi za to ne znaju.

oks
Gost
oks

Granice su se mijenjale kroz istoriju, Crna Gora je nekad zauzimala samo teritoriju danasnje opstine Cetinje. Bosnjaci u Crnoj Gori vecinom zive u Sandzaku, koji je nekad bio dio Bosne.

Top
Gost
Top

Tako je treba popis sto prije realizovat da se izjasne svi bosnjaci i onda moze da se zivi bolje.

Send this to a friend