Politika

Imenovanje otpravnika poslova potvrda prijateljskih veza Crne Gore i Svete Stolice

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je tokom boravka u Rimu imao odvojene susrete sa sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama, monsinjorom Polom Ričardom Galagerom i velikim kancelarom i ministrom vanjskih poslova Suverenog Viteškog Malteškog Reda Albrehtom Frajher fon Buzelagerom.

“Na sastanku sa monsinjorom Galagerom, ukazano je na značaj rezidentnog predstavljanja Svete Stolice u Crnoj Gori i potvrđeno otvaranje Papske nuncijature u Skorijoj budućnosti. Najavljeno je imenovanje otpravnika poslova koji će predstavljati Svetu Stolicu u Crnoj Gori do imenovanja apostolskog nuncija, što predstavlja još jednu potvrdu bliskih i prijateljskih veza”, saopšteno je iz Ministarstva.

Darmanović je upoznao sagovornika sa ostvarenim rezultatima Crne Gore u procesu pregovora sa EU, kao i sa pozicijom naše države kao članice u NATO-u.

Tokom razgovora sa velikim kancelarom Buzelagerom istaknuto je da odnose Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda karakterišu intenzivan i konstruktivan dijalog, pri čemu je iskazana spremnost za dalje snaženje odnosa.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim izazovima migracija, kao i konstruktivnoj ulozi Crne Gore u regionu.

Darmanović je sa predsjednikom Zajednice Sveti Eđidio ZSE Markom Impaljacom potpisao Sporazum između Vlade Crne Gore i ZSE.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ocijenio da Sporazum predstavlja značajan okvir za zajedničku humanitarnu saradnju i kulturni međureligijski dijalog.

“Vlada Crne Gore će olakšati i podržati, u okviru svojih mogućnosti, humanitarni i međunarodni poziv ZSE, u cilju mira i solidarnosti”, kazao je crnogorski šef diplomatije nakon potpisivanja Sporazuma.

Predsjednik ZSE Impaljaco je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma na pedesetu godišnjicu postojanja Zajednice Sveti Eđidio, ocjenivši da je postojeće prijateljstvo sa Crnom Gorom danas dodatno osnaženo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joxim
Gost
Joxim

Fina ova momčad Darmanović i Vlahović. Zbog ovakvih smo mi lideri i regionu!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Није ми јасна једна ствар. Има доста држава у којима ЦГ нема амбасаду ни конзулат, а у њима има Црногораца. У Ватикану колико знам не живи ниједан Црногорац, а и ако живи не фали му тамо ништа. Зар мора свако мјесец дана неко из ЦГ у Ватикан са којим немамо заједничких пројеката ни економску сарадњу? Зар не би логичније да… Više »

poluteška
Gost
poluteška

Tebi više stvari nije jasno.

PRAVDA
Gost
PRAVDA

Sve je meni jasno, djeticu
iz jaslica!

Jorgo
Gost
Jorgo

Vatikan je vazna mutlilateralna organizacija….da ti ukratko objasnim, to je kao da pitas “zbog cega ministar ide svako malo u brisel u nato, u nato-u nema crnogoraca”. Samo sto je vatikan jos starija i teritorijalno prostranija organizacija od nato-a.

PRAVDA
Gost
PRAVDA

Vatikan je imperijalni stozer i lider
crkvenih politickih brigada burzoazija i feudalno-burzujskih
elita sirom planete.
Zato se “Nasi” guraju tamo.

Send this to a friend