Politika

Index o crnogorskoj političkoj sceni: Za koga god da ste pogriješićete, pitanje je samo koliko

Piše

Vladimir Matijanić

Na crnogorskoj političkoj sceni jedno je sigurno – za koga god da ste, pogriješićete. Pitanje je samo koliko.

S jedne je strane odlazeća Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, predsjednika države, a s druge tri koalicije koje se dogovaraju o mehanizmima uspostave nove vlasti. Dvije grupacije predstavljaju strane u starom konfliktu procrnogorskih i prosrpskih struja koji se u novijoj istoriji zaoštrio dva puta: prvi 1997. godine, kada se Đukanović razišao sa Slobodanom Miloševićem, i drugi 2006. godine, kada je održao referendum o nezavisnosti Crne Gore i tako rasformisao državnu zajednicu sa Srbijom.

Đukanovićev put: Mir, ljubav, EU i optužbe za korupciju

Đukanović se od 1997. godine opredjeljivao za Evropsku uniju, NATO, toleranciju, mir i ljubav i odlučno je kročio tim putem stalno praćen ozbiljnim optužbama za tešku korupciju. Stasao je u kadrovskom inkubatoru Saveza komunista, politički uspon počeo na talasu Miloševićevog udara na stare partijske kadrove, vodio Crnu Goru u vrijeme rata i napada na Hrvatsku. No, kao vrlo pragmatičan tip, vješt u tehnikama očuvanja vlasti, od takve se politike distancirao kada je osjetio da mu donosi više štete nego koristi. Milošević je još bio moćan kad mu je okrenuo leđa.

Njemu nasuprot su prosrpske koalicije koje je objedinila Srpska pravoslavna crkva i njen jastreb Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski. Čini se da ne postoji nijedna mračna pojava u novijoj srpskoj istoriji u čijoj se blizini bar na kratko nije ukazao Amfilohije.

– Jeste da je strašno pobiti ljude, međutim još je strašnija duhovna smrt koju siju oko sebe ti lažni ljudi s lažnom vjerom – riječi su sluge Božjeg Amfilohija o istorijskom obračunu s crnogorskim “poturicama”, onima koji su prešli na islam.

Đukanovićevo slijeđenje politike Evropske unije i nametanje sankcija Rusiji zbog aneksije Krima, Amfilohije je prije šest godina propratio toplom hrišćanskom milosrdnom porukom: “Ko ne bio vjeran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3000 puta od mene.”

Opoziciju okupila Srpska pravoslavna crkva

Sve do aktivnijeg uključivanja Srpske pravoslavne crkve u politiku, opozicija je bila previše razjedinjena i nedovoljno moćna da ugrozi Đukanovića i njegovu partiju. A onda je Đukanović donio Zakon o slobodi vjeroispovijesti s odredbom da se državi vraćaju objekti za koje se utvrdi da su izgrađeni državnim novcem ili su bili u njenom vlasništvu do 1. decembra 1918. godine.

Crkvama se štošta smije dirati, ali ne imovina: Đukanović je htio da jača crnogorski nacionalni identitet i Crnogorsku pravoslavnu crkvu, a SPC ne voli konkurenciju. Tako je počeo crkveni projekt objedinjavanja opozicije.

Ironijom sudbina, ključna osoba za njen dolazak na vlast zove se Dritan Abazović, po nacionalnosti je Albanac, a po aktivnostima proteklih dana glavni apaurin crnogorske političke scene. Upravo on se trudi da uvjeri javnost kako će pobjednici zadržati stari spoljnopolitički kurs, neće odustati od pristupanja Evropskoj uniji, neće izlaziti iz NATO saveza, jamčiće manjinska prava. Abazović je najavio stvaranje ekspertske vlade, on je smirivao i crnogorske Bošnjake koji su u prvim postizbornim danima u više navrata bili mete napada. Čovjek je na sebe preuzeo zadatak uvjeravanja crnogorske javnosti da nova vlast neće biti onakva kakvi su oni koji je čine.

Abazović kao predstavnik nečetničke opozicije

Ukratko, odlučio je da predstavlja nečetničku opoziciju Đukanoviću, a nju motiviše nezadovoljstvo predsjednikovim sklonostima prema novcu. Priče o bogatstvu prvog čovjeka Crne Gore, članova njegove porodice i bliskih osoba odavno cirkulišu regionalnom i evropskom javnošću, zbog njih je navodno dosadio i mnogima u Briselu. Ako se saglasimo oko toga da tridesetogodišnja vladavina jedne osobe i njene partije nije dobra, teško da bismo s Abazovićem mogli dijeliti optimizam oko njegovih koalicijskih partnera.

Uostalom, ni Đukanovićev DPS nije baš tako nemoćan.

Nakon nedavnih izbora situacija izgleda ovako: Đukanovićeva Demokratska partija socijalista ima 30 predstavnika u parlamentu, koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo zajedno imaju 41 ruku. Čak i kad bi se manje stranke pridružile Đukanovićevima – Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka imaju po tri predstavnika, SDP dva, a dvije albanske po jednog – bilo bi im nedovoljno za većinu.

Crkvenjaci, četnički vojvode, ratni ministri…

Listu Za budućnost Crne Gore predvodi Zdravko Krivokapić. Da je u Hrvatskoj, najvjerovatnije bi bio član Mosta što znači da se maksimalno trudi da pokaže čvrstu privrženost Crkvi. Dobro, da je hrvatski političar, ne bi izražavao privrženost SPC-u, nego Katoličkoj crkvi, ali to su nijanse. Za njegov ulazak u politiku najzaslužniji je biznismen, kontroverzni dakako, Miodrag Daka Davidović.

On je, pak, demokratičnost brusio devedesetih kao ministar u takozvanoj Srpskoj autonomnoj oblasti Hercegovina, jednoj od srpskih paradržavnih tvorevina stvorenoj na početku rata u Bosni i Hercegovini. Kada se Đukanović sukobio s promiloševićevskom strujom u crnogorskoj politici predvođenom Momirom Bulatovićem, Davidović je bio uhapšen pod sumnjom da je sarađivao u nekim malverzacijama. Međutim, nije osuđen, Bulatović ga je pomilovao. Posljednjih godina, Davidović je veliki donator Srpske pravoslavne crkve, od nje je dobio i dva ordena. Prošle je godine u Beogradu ranjen snajperom.

Kad te neko takav uvede u politiku, moraš biti posvećen sekularnosti i vladavini prava. Pod Krivokapićevim imenom glasači su mogli da odaberu niz krajnje živopisnih osoba za koje se ne glasa. Jedan od njih je Andrija Mandić, osoba pretjerano bogate biografije.

Uz ostalo, neki ga je Milo Rakočević proglasio četničkim vojvodom. Kada je od Đukanovićeve vlasti tražio povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti iz procedure, u parlamentu je rekao da “više oružja ima zakopanog u Crnoj Gori nego što ima u svim vojnim i policijskim magazinima”. Mandić je bio među petnaestak osoba osuđenih prošle godine zbog učestvovanja u pokušaju državnog udara 2016. godine čiji je cilj, prema presudi, bila nasilna smjena vlasti, hapšenje ili ubistvo Đukanovića.

Drugi dio troglave pobjedničke koalicije zove se Mir je naša nacija, a predvodi ga Aleksa Bečić, čovjek koji je politički put započeo kod Momira Bulatovića. Treći je, pak, već spomenuti Abazović.

O čemu bi se mogli dogovoriti četnička, relativno konzervativna opcija i Albanac? U dijagnostifikovanju problema zasad nemaju problema, jedinstveni su da je Đukanovićev režim izvor svakovrsne nesreće, vrijedan demontaže. U ovom prvom talasu svakovrsne sloge i ushićenja, kada je svaka ruka važna, naizgled se slažu oko svega. Potpisali su i sporazum na tragu Abazovićevih obećanja javnosti da će “nova demokratska vlast u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze, jačati i unaprjeđivati suradnju s NATO savezom”, realizovati reforme neophodne za članstvo države u EU, depolitizovati ključne institucije vlasti radi beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Obećali su i da neće pokretati inicijative ili postupke s ciljem promjene državne zastave, grba ili himne.

Izbor između vlasti i ideala

Niko na svijetu ne zna koliko je potpisano ostvarivo. Odnosno, biće ostvarivo u mjeri u kojoj čelnim osobama pobjedničke koalicije vlast bude draža od ideala. Hoće li zaista graditi državu na navedenim principima ili će ih iskoristiti do časa kada Đukanovićevoj partiji padne popularnost, a Abazović postane nebitan, pa pokušaju osvojiti uvjerljiviju većinu, a državu zaokrenu prema ruskom uticaju, ojačaju veze sa Srbijom, eventualno pokrenu postupak ujedinjenja i stvore pravoslavnu džamahiriju?

Pobjednici su dovoljno racionalni da znaju kako to ne bi prošlo bez nemira. Crnogorci su već demonstrirali, oni radikalniji to su radili uz Thompsonovo urlanje. Borba za uticaj u Crnoj Gori nije trka, nego partija šaha. Trajaće dugo, a konačnog pobjednika teško je predvidjeti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radosav
Gost
Radosav

Iskreno mene zabolje…ko ce vladati. Ko god hoce samo da narodu ako ikako moze bude bolje mada toga filma necemo gledati sve su prilike…Jedino bitno mi je da se promijeni zakon o slobodi vjeroispovijesti…Lopova je bilo i prije a bice ih i u buduce…Po meni treba da ode Milo i njegovi potrčci isto kao i Medo,Manda i Pipun i da… Više »

Hernan
Gost
Hernan

Durmitore, mali stvore,koje to nam pišeš fore ?!
Vidim da si rival pravi pro-zapadne Crne Gore!🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇪🇺🇪🇺🇪🇺

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ko je za crnu goru taj ne griješi.

ДУРМИТОРЈадран
Gost
ДУРМИТОРЈадран

Српски народ хоће да буде у Европској Унији.
Црна Гора без Србије ЕУ може САМО да сања, јер у ЕУ не може да уђе преко Албаније.
Слободан проток људи, робе, капитала и услуга не постоји без Београда.
Не дамо светиње.
🇷🇸🇪🇺🇷🇸

Dajana
Gost
Dajana

Ko visoko leti, nisko pada. 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Avokado
Gost
Avokado

Ne prdi

Ajmo
Gost
Ajmo

ništa gluplje odavno nijesam čuo. Otvori kartu, graničimo se sa Hrvatskom, a i teritorijalna povezanost nije osnov svakako.

Realan
Gost
Realan

Crna Gora je zemlja svih i samo ostavite politiku i sjasite sa nas

Daks
Gost
Daks

Abazović kao nečetnička opozicija ako mu je stalo do Crne Gore trebao je da sastavi sporazum sa trenutnom vladajućom koalicijom, da napravi uslov da se Milo povuče da se pohapse svi koji su se ogriješili o zakon u DPS u i da pravi budućnost sa procrnogorske strankama i sa manjinskim partijama, a ne da ode vuku u jazbinu!!!!

Ijko
Gost
Ijko

Pa to je i uradio. Razmontirace dps, uzece njihove glasace, sd-ove, sdp-ove i td. I doce na nivo najjace partije u cg. Sa demokratama ce bit glavna partija u cg.

Dajana
Gost
Dajana

Ne seri. Ja nisam ni za koga nikada ni bila sem za moju domovinu Crnu Goru. Sad cete vi tek da vidite koliko nas Crnogoraca ima i kako se bori za svoju zemlju!!!

Окле
Gost
Окле

😂😂😂😂, видим ево су очеле куповине некретнина на Дедињу, а можеш мислити од стране кога.

e moj medo
Gost
e moj medo

U crnu goru jedino crnogorci mogu pobijediti.za godinu dvije ili sto. Ili tristo.nema veze.

Окле
Gost
Окле

Што се нас Срба тиче, ми смо задовољни (већином), спасили смо вјеру и нашу цркву, а што је најбитније, скинули смо режим који нас је урушавао свих оних годна. Следећи избори ће бити демократски па да видимо како ће народ гласати. Још да се измјени онај накарадни закон и да више нико не може да дира наше светиње, а за… Više »

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Mislite li stvarno da u vasim redovima nema onih kojima zakon o sticanju imovine ne odgovara? Samo budimo realni.

Psiholog
Gost
Psiholog

Ko će ispitati račune SPC-a? Hoće li oni plaćati na zemlji porez, a na nebu kako im volja? Da li su sveštenici SPC-a uredno prijavljeni, popunjava li se za njih u PU obrazac M 4? Šta ćemo sa objektima SPC-a koji su bespravno sagradjeni? Đta ćete sa 150.000 ljudi (plus njihove familije) koji su na izborima podržali DPS, a ne… Više »

tamanmi
Gost
tamanmi

ispravka “sektu” a i to je trenutno. Crkve su crnogorkse i tako ce biti vrlo brzo.

delboj
Gost
delboj

Nisu to tvoje svetinje nego Vuciceve.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ako crna gora ostane nezavisna država,a sigurno oće,svetinje će bit crnogorske u to budi siguran,ne postoji ni jedna praoslavna zemlja a da nema svoju autokefalnu crkvu.U kipar su sve grci pa im je crkva autokefalna.

Podstanar
Gost
Podstanar

Ha, ha . Ko to dira svetinje? Da vam ih neko nece ponijeti? Presmijesni ste sa svetinjama. Ha, ha.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Tako je brate Srbine, Srbija i Crna Gora jedna familija.

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

U hrvatskoj su svi hrvati,
U sloveniji slovenci,
Koji nisu, poštuju,
Ne urušavaju.

Samo u cg se ne može od srbije živjet.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Trebaljevo ne lupetaj ahahahahshahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Rako B
Gost
Rako B

Ovaj potpisani istorijski trojni pakt je suštinski skenirana slika našeg nesretnog društva .
Evo samo zamislite da se nova koaliciona vlast u Njemačkoj , Italiji , Francuskoj ….obavezuje Ugovorom da neće poništavati nezavisnost , himnu , zastavu , međunarodne ugovore ….
Pa se razmislite koliko je to normalno .

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Ja samo ne znam KAKO je ovo dopustivo? Sami sporazum govori o tome da su dosli na celo drzave njeni NEPRIJATELJI, koji moraju da naprave sporazum (za koji svi znamo da je list papira od danas do śutra, bukvalno) da bi dokazali da to nijesu. Sprdnja. Ima li idje iko da ovo vidi? Da cuje Milacica u izbornoj noci kako… Više »

Alien
Gost
Alien

Ha,ha pa ugovor sa Nato je 20 god,. a za ovo ostalo ti treba 54 poslanika,, ako Srbi to ikako dograbe za koju godinu tu-tu , pa-la

Send this to a friend