Politika

Inicijatorima za smjenu Vlade fali pet glasova

43. Vlada Crne Gore

Koliko će Vlada trajati znaćemo 19. avgusta, kada je pred poslanicima inicijativa za smjenu kabineta premijera Dritana Abazovića. I dok skoro sve partije koje nijesu potpisale inicijativu kažu da će o podršci odlučiti na stranačkim organima, Abazović poručuje da politički neće preživjeti dio partija koje su pokrenule smjenu Vlade. Bošnjačka stranka i Forca koje su podržale manjinsku Vladu i dio su nje, nijesu stavile potpis na inicijativu 36 poslanika DPS, SDP, SD, Liberalne partije i Demokratske unije Albanaca za smjenu kabineta Abazovića. Te stranke, kako je potvrđeno TVCG, još nijesu odlučile kako će 19. avgusta glasati u Parlamentu.

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić, kaže da će se ta stranka odgovorno odnijeti prema ovoj inicijativi.

“Mi ćemo u narednih desetak dana imati sjednicu Glavnog odbora, organi partije će razgovarati na ovu temu i nakon tih razgovora ćemo se izjasniti kako ćemo se odnijeti prema toj inicijativi”, kaže Omeragić.

Inicijatorima za smjenu izvršne vlasti u Parlamentu fali pet glasova. I dok se u javnosti spekuliše da bi mogli računati na podršku Demokrata koji su bili najglasniji protivnici manjinske vlade, iz te stranke kažu da će i njihova odluka zavisiti od stava Predsjedništva partije.

Ni Demokratski front nije jasno saopštio da li će glasati za smjenu Vlade. Predlažu resetovanje odnosa parlamentarne većine od 30. avgusta i manjinskih naroda kroz formiranje tehničke vlade koja će pripremiti i organitovati vanredne parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore.

Ta ideja bliska je i Ujedinjenoj Crnoj Gori, a nakon što je razmotre stranački organi odlučiće i kako će glasati u plenumu.

Radnička partija i Prava Crna Gora juče su pozdravile potpisivanje Temeljnog ugovora, ali se nijesu odredile o podršci Vladi.

Abazović na jučerašnjoj konferenciji za medije, na pitanje da li je pregovarao sa opozicionim strankama o pružanju podrške njegovoj vladi, nije konkretno odgovorio.

“Ja ni jednu opciju ne bi isključivao. Definitivno sve opcije ostaju otvorene”, poručio je kratko.

U inicijativi koju je potpisalo 36 poslanika navodi se da je potpisivanjem Temeljnog ugovora premijer stavio u prvi plan odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom i ugrozio evropski put Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Todor
Gost
Todor

Ako cemo po nekoj logici i sta se desavalo u potonje dvije godine, ko je izabrao ovu vladu i ko je podrzao logicno je da ce prezivjet, nazalost.

Dzoni
Gost
Dzoni

Pašće, samo da relaksiranog ne gledamo više

Drago
Gost
Drago

Kakav DF,treba ih potpuno iskljuciti.Sa Demokratama ga treba srusiti.

30 BLD D
Gost
30 BLD D

Šta se radi.

Attila
Gost
Attila

Vrijeme je za Preokret.

cetinjanka
Gost
cetinjanka

I što ako smijene vladu,hoće li to promijeniti činjenicu da su nam brutalno otete svetine.A niko ne kaže kako ćemo vratiti oteto.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Dps da se dogovori sa DF-om za prelaznu vladu bez Abazdovića i to je to.

Bojo
Gost
Bojo

Ispadaju SDP i DPS iz vlasti i vraća se pobjednička većina sa izbora. To je to.

Kiklop
Gost
Kiklop

Sumnjam. Dritan je prevario svakog mislim da mu Becic nije oprostio a DF bi premijera a to zapad ne da. Pat pozicija. I đe to ima da partija sa 3 poslanika se pita.

Edi
Gost
Edi

Bosnjacima je dobro, nece ni mrdnuti prstom, jedva su iscekali da se vrate na mjesto stare slave!

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Bošnjake ne dirajte. Pa zar stvarno ne shvatate da je Vučićeva GLAVNA želja da posvađa Bošnjake i Crnogorce.

Emina
Gost
Emina

Da nije bilo Bošnjaka, odavno bi cjelivale skute mantijama crnim. Evo sad imate priliku da nešto uradite bez njih.

Milos bd
Gost
Milos bd

Raspisite izbore i kraj. Kako bude bude. Crnogorci su trazili promjene 30.08 i dobili ih. Neka DF dodje na vlast da se srusi kapela na lovcen da se odradi popis i refendum da se spojimo sa srbijom i republikom srpskom. Nije vam DPS valjao a valjaju ovi. Ovakva je svaka promjena u CG. I 89god i 2020

Hehe
Gost
Hehe

Ma i bosnjaci ce potpisati ne tripujte se , ali je definitivno da je to partija za uhljebljivanje bas kao SD. BS=SD.

King Henry
Gost
King Henry

Sve foliranti….fotelje vaznije od svega…a ovamo se narod nesto cima, makte se..

Ja sam sam
Gost
Ja sam sam

Svi se plaše izbora! Svi peru svoj veš pred tuđim vratima.

Zdravko
Gost
Zdravko

Sta jos treba da se desi da mnogi ovdje ukapiraju da su Dps i Sdp najveci manipulatori i da su im bitne samo fotelje.Dps nikad nebi pokrenuo ovu inicijativu da zna da ce vlada pasti.Ako su stvarno iskreni zasto ministri Sdp ne podnesu ostavke.Posle lokalnih izbora mnoge stvari ce biti jasnije, no jedno je sigurno Dps ide u istoriju

Majski
Gost
Majski

DPS jaci nego ikad

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Zašto ljudi komentarišu i iznose ovakve gluposti. Hmmm. Pitam se. Mislim da je jedino logično objašnjenje da namjerno griješe u loigici?

delboj
Gost
delboj

DPS I SDP rade za fotelje, a pokrecu inicijativu za rusenje Vlade u kojoj ili ucestvuju ili koriste da zadrze dobru poziciju? Cudna ti je logika. Iako druga strana itekako ima prednost, oni izlaze iz pozicije Vlasti i idu na izbore, jer ne mogu da daju legitmitet ugovoru. Posteno.

Markisa1
Gost
Markisa1

Albanci koji učestvuju u vlasti nece glasati protiv vlade to je vise nego sigurno. Milije je biti u vlasti nego protiv vlasti

Atos
Gost
Atos

Kso Sdp, sjeđet će u njoj sve dok se ne promjeni Premijer, ali ako može da se oni ne diraju..

Milija
Gost
Milija

Bošnjačka stranka i Albanska će biti uzdržane,da se ne zamjeraju,mada bi kao učesnici Vlade i sporazuma o saradnji trebali biti podrška upravo manjinskoj Vladi…Logično i pošteno bi bilo da SDP ministri podnesu ostavke u Vladi koju miniraju od prvog dana iste,što nije pošteno ako si dio tima.

Fendi
Gost
Fendi

Što Sdp ministri ne podnesu ostavke, odavno su trebali ako se ne slažu sa ovime.
Što bi podnosili oni iz Snp kad rade ono što du najavili da će

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

A što ljudima smetaju SDP ministri? Više nego jasno je da SDP ministri nsjviše smetaju Abazdoviću. Ja baš podržavam njihovu odluku da ostanu do kraja.

Jasminka
Gost
Jasminka

Nema 5 ljudi…

Gaga
Gost
Gaga

Vec unaprijd dogovoreno sa df om i demokratama nema smjene vlade rekao tata iz srbije

Realan
Gost
Realan

Evo ce izgleda Bosnjacka stranka i Albanske stranke sa DF. Za Albance sam pisao da je izgleda projekat podjele Balkana iznedju Albanije i Srbije, kao pocetak Open Balkan. Ali kako Bosnjaci pristaju da budu dio cetnicke i proroske koalicije nikako da shvatim. Necu o tome da su njih Crnogorci branili kada su zivot rizikovali zbog toga nerijetko. Jedino dobro je… Više »

Bakibgd67
Gost
Bakibgd67

Bilo bi mi drago ako bi se izjasnili kao Crnogorci islamske vere. Ali upamti : Nikada, ali nikada se neće desiti da se muslimani izjasne kao Crnogorci, Srbi, ili Hrvati… Milije im je da se zovu, po drugoj državi, Bošnjaci nego bilo kako drugačije. Ovde raspravljamo o SPC i CPC, o dve pravoslavne crkve ili zovite ih kako hoćete, a… Više »

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Ovo su srpska razmišljanja. Nekada ne baš davno su oni pokušavali da isprave Bošnjacima i nacionalno i vjersko opredeljenje. Da ih resetuju u srpsko svetosavlje. Znamo kako je to završilo.

MileBudak
Gost
MileBudak

Ne postoji Srpska pravoslavna crkva, postoji samo Crkva Srbije. Tako kaže Vaseljenska patrijaršija i lično Vartolomej.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Trt milojka!

Send this to a friend