Politika

Injac Boškoviću: Nikako da shvatite da više nijeste ministar; Bošković: Opterećeni ste sa mnom

Miraš Dušević

Ministarka odbrane Olivera Injac kazala je danas u Skupštini poslaniku DPS-a Predragu Boškoviću odgovarajući na njegovo pitanje da li jeuputila prijedlog za postavljanje potpukovnika Todora Goranovića mjesto direktora Direktorata za obavještajno bezbjednosne poslove Savjetu za bezbjednost i odbranu kako Ustav nalažem da on ne može da shvati da više nije ministar.

Olivera Injac
Olivera Injac

“Prijedlog za postavljenje potpukovnika Todora Goranovića na dužnost generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane upućen članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost dana 10. novembra 2021. godine. Prema informacijama sa kojima Ministarstvo odbrane raspolaže, Odluka o postavljenju imenovanog na navedeno formacijsko mjesto je potpisana od strane predsjednika Vlade Crne Gore, a zatim i od strane predsjednika Skupštine Crne Gore”, istakla je ona.

Ova Odluka (uz još 30 drugih Odluka koje su upućene u istoj grupi članovima Savjeta) je dostavljena, kaže Injac, u Kabinet predsjednika Crne Gore dana 15. novembra 2021. godine.

“Ministarstvo odbrane još uvijek nije dobilo nikakvu povratnu informaciju o statusu ove, niti drugih Odluka koje su u istoj grupi dokumenata dostavljene Kabinetu predsjednika Crne Gore”, saopštila je Injac.

Predrag Bošković
Predrag Bošković

Bošković: je ministarki kazao da je ona opterećena njime.

“Prekršili ste Ustav. Ustav ste pogazili jednom, pa drugi put. Možete da lamentirate koliko hoćete, kršite drugi put s namjerom Ustav. Radite sve mimo zakona i zbog toga ćete biti prepoznati kada vrlo brzo okončate mandat”, rekao Bošković ministarki odbrane.

Injac je na to kazala da je Bošković ostavio pustoš u sistemu odbrane Crne Gore.

“Izruiniran sistem za četiri godine. O tome će se pisati i pričati. Takav pustoš ste ostavilli da nam treba nekoliko godina da bi krenuli da obnavljamo stvari od početka”, tvrdi ona.

Modrenizcija Vojske Crne Gore

“U medijima se pojavila informacija da nastavljate sa modernizacijom VCG, nabavkom još dva bell 505 kako je i predviđeno strategijskim dokumentlma. Kada se isti mogu očekivati?”, pitao je Bošković.

Prema njenim riječima Injac, strategijskim pregledom odbrane iz septembra 2018. godine i Dugoročnim planom razvoja odbrane za period 2019-2028. godine, predviđa se unaprijeđenje taktičkih
vazduhoplovnih sposobnosti za izvršavanje zadataka prevoženja ljudi, sredstava i tehnike, izviđanja, operacija traganja i spašavanja, medicinskog transporta, gašenja požara i izvršavanja drugih zadataka.

“Pored upotrebe višenamjenskih helikoptera Bell 412, bilo je predviđeno i angažovanje helikoptera opšte namjene H-42745 (Gazela), izviđačkog helikoptera Hi-41 (Hera) i borbenog helikoptera Hn-45mm (GAMA), i to za potrebe obuke letačkog osoblja, izviđanja, kao i za realizaciju operacija traganja i spašavanja. Međutim, usljed povećanog broja tehničkih kvarova, te značajnih troškova
održavanja, helikopteri Gazela, Hera i Gama su prizemljeni i stavljeni van upotrebe 2020. godine”, navela je Injac.

Injac i Bošković
Injac i Bošković

U pogledu dalje modernizacije Vazduhoplovstva VCG, istakla je ona, koja svakako podrazumjeva i nabavku novih helikoptera s obzirom na raniju odluku o isključivanju iz upotrebe vazduhoplova naslijeđenih iz perioda prije 2006. godine, razmatra se mogućnost nastavka saradnje sa partnerima iz Kanade.

“Budući da je u decembru 2020. godine istekao period od tri godine, u kome je na snazi bio Memorandum o razumijevanju između Ministarstva odbrane Crne Gore i Kanadske privredne koorporacije (CCC), u MO je započeta procedura internog usaglašavanja novog ili produženja važenja starog MoU. Važno je naglasiti da potpisivanje MoU ne podrazumjeva nastanak bilo kakvih finansijskih obaveza, več samo služi kao pravni osnov za eventualno sklapanje kupoprodajnih ugovora. Tokom 2021. godine reaiizovan je niz sastanaka u cilju razmatranja modaliteta saradnje u nastavku modernizacije Vazduhoplovstva VCG. Konačna odluka o nabavci novih helikoptera, kao i o partnerima sa kojima će ona biti realizovana, biće donijeta u narednom periodu, sa planom da se od 2023. godine počnu planirati budžetska sredstva, nakon detaljne analize potreba i ekonomskih parametara, što će precizno biti definisano u strateškim dokumentima”, kazala je Injac.

Bošković je potom rekao da ne postoji plan za nabavku dva Bell helikoptera.

“Očigledno je da jedno govorite a da drugo radite. Da sam uništio Vojsku, sud mogu dati pripadnici Vojske a da u tom odnosu vas i mene nećete dobro proći. Za četiri godine je značajno obnovljen i značajno unaprijeđeni kapaciteti Vojske. Da nije bilo prethondog menadžmenta ne biste mogli monaha Crkve Srbije na onaj način dostaviti i isporučiti i ustoličili na Cetinju”, dodao je on.

Bošnjak smatra da ne to neprihvatljivo da Bošković tako govori jer je to uvredljivo.

Bošković kaže da će pripadnici Vojske suditi o tome ko je urušio taj sistem.

“Sve ovo u što se uplela bićce upamćena po događaju od 5. septembra pa ostavljamo građanima da sude o tome”, zaključio je Bošković.

O aferi Kadeti

Suzana Pribilović
Suzana Pribilović

“Da li ste inicirali razrješenje predsjednice i članica Komislje za žalbe kako biste prikrili svoje nezakonito postupanje i odlučivanje u predmetu javnosti poznatom pod nazivom „Kadeti” ili ste to uradili kako biste onemogućili zaposlene službenike i namještenike, kao i kandidate za zapošljavanje u ostvarivanju njihovih prava protiv odiuka izvršne viasti čijl ste član?”, pitala je poslanica DPS-a Suzana Pribilović.

Injac je konstatovala da joj je Pribilović postavila već unaprijed pripremljen odgovor i alternativu istom, “odnosno u isto vrijeme pitate i dajete dva moguća odgovora, ne ostavljajući uopšte mogućnost da postoji odgovor van onih koje ste ponudili.”

“A odgovor koji odgovara istini je da ja kao ministarka odbrane nijesam u formalno pravnom smislu inicirala razrješenje predsjednice i članica Komisije za žalbe jer to nije u mojoj nadležnosti.
Tačno je da sam na jednoj od sjednica Vlade informisala prisutne članove Vlade o brojnim nazakonitostima u postupanju Komisije za žalbe u postupku po žalbi jednog od kandidata izjavljenoj na Odluku o izboru lica za obrazovanje na Vazduhoplovnoj akademiji u Atini br.06012-805/21-4042/25 od 29.07.2021. godine. Imajući u vidu da je u tom postupku pred Komisijom za žalbe primijećen niz nepravilnosti, koje su ukazivale na postojanje osnovane sumnje da Komisija na grub način krši zakon, kao i da postupa izvan svojih nadležnosti i van rokova koje je sama postavljala, moja obaveza je bila da o tome obavijestim Vladu Crne Gore”, rekla je ona.

Obaveza svakog ministra je, kako kaže Injac, da Vladu obavijesti o svim nezakonitostima koje u radu otkrije i to upravo i predstavlja jedan od postulata vladavine prava u slobodnim evropskim
državama, kao što je to obaveza svakog građanina, ne samo ministra, poslanika i ostalih funkcionera.

“Dakle, ja sam obavijestila Vladu o propustima u radu Komisije i to je bila moja dužnost i obaveza prema svim članovima Vlade, kandidatima koji su učestvovali u predmetnom postupku, moja obaveza prema svim zaposlenim u Ministarstvu odbrane, kao i prema svim drugim zainteresovanim licima i na kraju obaveza prema cjelokupnoj javnosti i društvu Crne Gore. Napominjem da ću uvjek prijaviti svako nezakonito ponašanje bez obzira na funkciju koju obavljam, jer to je jedini način da Crna Gora krene naprijed, da konačno dobijemo oslobođene institucije sistema i da se pred takvim institucijama jednom i zauvjek, bez ikakve selektivnosti, počne primjenjivati zakon jednak za sve. Dalje, o uočenim propustima u radu Komisije za žalbe sam obavijestila i resorno
Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, što takođe predstavlja moju zakonsku obavezu”, dodala je ona.

Prema njenim riječima u formalno pravnom smislu, a i de facto, predlog za prestanak mandata predsjednici i članovima Komisije za žalbe je na osnovu čiana 145 stav 2 tačka 3 Zakona 0 državnim službenicima i namještenicima, Vladi uputila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, u skladu sa svojim ovlašćenjima i u okviru svojih nadležnosti, a povodom nepravilnosti na koje joj je ukazano, u skladu sa zakonom.

“Dakle, u konačnom niko iz Vlade nije prikrivao bilo kakvo nezakonito postupanje, niko nije onemogućavao zaposlene službenike i namještenike, kao i kandidate za zapošljavanje u ostvarivanju njihovih prava protiv odluka ove Viade, već je naprotiv, otkriveno nezakonito postupanje Komisije za žalbe i dalji postupak je predat u nadležnost resornog ministarstva i same Vlade, kako je naprijed i pojašnjeno. U cilju pojašnjenja cjelokupnog postupka koji se vodio pred Komisijom za žalbe osvrnuću se na sljedeće pojedinosti koje ukazuju na predmetne nepravilnosti. Dana, 1. juna 2021. godine Ministarstvo odbrane raspisaio je javni oglas za izbor šestoro kadeta za obrazovanje na vojnim akademijama u republici Grčkoj, počev od studijske 2021./2022. godine, između ostalog i za dva kandidata na Vazduhopiovnoj vojnoj akademiji u Atini na smjeru za pilote, na koji se između ostalih kandidata prijavio i Marko Mitrović”, kazala je Injac.

Nakon sprovedenog postupka, donesena je predmetna odluka kojom su kandidati Aleksa Stanković i Mina Iković izabrani za obrazovanje na Vazduhopiovnoj Vojnoj akademiji u Atini, Republika Grčka, smjer-pilot počev od studijske 2021./2022. godtne, sa uputstvom 0 pravnoj zaštiti da protiv odluke nije dozvoljena žalba već da se može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Crne Gore u roku od 20 dana od dana dostavljanja iste.

“Protiv navedene odluke kandidat Marko Mitrović je dana 1.9.2021 .godine, izjavio žalbu Komisiji za žalbe i predložio da Komistja za žalbe usvoji žalbu i poništi pobijanu odluku i predmet vrati prvostepenom organu na ponovno odlučivanje. Komisija za žaibe je, na osnovu člana 123 stav 2 Zakona o upravnom postupku, aktom od 2. 9. 2021 .godine, proslijedila predmetnu žalbu Mitrovića na postupanje Ministarstvu odbrane kao prvostepenom organu, bez ostavljanja bilo kakvog roka u kom je neophodno postupiti po tom aktu. Dana 14.09.2021 .godine Ministarstvu odbrane je dostavljen akt Komisije za žalbe br. UP II 06-102/21-632/4 od 13.09.2021.godine kojim je ostavljen rok od 2 dana da se po predmetnoj žalbi postupi”, navela je Injac.

Veoma je važno, tvrdi ona, naglasiti da je u navedenom periodu od 2. 9. 2021. do 14. 9. 2021. godine Komisija za žalbe bila u posjedu odluke Upravnog suda od 3. 9. 2021.godine kojom je odbijena tužba Marka Mitrovića kao nedozvoljena i kojom su spisi predmeta ustupljeni Komisiji za žalbe na dalji postupak i odlučivanje. Komisija za žalbe tu odluku suda nije dostavlla Ministarstvu odbrane, već istu zadržava kod sebe, što predstavlja očigledan propust u radu Komisije i navodi na ozbiljnu sumnju u namjere članova Komisije.

“Dakle, predmetnu odluku po tužbi Upravni sud je dostavio Komisiji za žaibe dana 03.09.2021 .godine, dok Komisija za žalbe primjerak te odluke dostavlja Ministarstvu odbrane tek dana 17.09.2021.godine, nakon donošenja svih rješenja u predmetnoj pravnoj stvari, čime se dovodi u pitanje ne samo zakonitost postupanja organa već se urušava i pravna sigurnost stranaka u postupku. Ministarstvo odbrane je, kao prvostepeni organ, razmotrilo žalbu, Mitrovića , pobijanu odluku i spise predmeta, te ocijenilo da je žalba nedozvoljena jer je utvrđeno je da imenovani nema status kadeta te samim tim nema pravo na izjavljivanje žalbe na odluku ministra odbrane kojom se odlučuje o pravima i obavezama kadeta (Čl. 38 Zakona o Vojsci Crne Gore).
Dakle, Ministarstvo odbrane je kao prvostepeni organ u ostavljenom roku postupilo po predmetnoj žalbi u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima”, navela je ministarka.

S obzirom na to da je akt Komisije za žalbe kojim je ostavljen rok od dva dana da se po predmetnoj žalbi postupi, Ministarstvu odbrane uručen 14.09.2021.godine, nesporno je da je rješenje Ministarstva doneseno u roku (dana 16.09.2021.godine), kao što je nesporno i da je Komislja za žalbe donijela spornu odluku prije isteka roka koji je sama odredila (takođe dana 16.09.2021.godine), što navodi na sumnju da konkretnom slučaju postupanje Komisije za žalbe nije bilo uslovljeno zakonom i rokovima koje je sama postavila.

“Dakle, nesporna je činjenica da Marko Mitrović nema pravni status kadeta, već svoje pravo povodom raspisanog javnog oglasa ostvaruje isključivo kao kandidat, shodno Zakonu o Vojsci Crne Gore i podzakonskim aktima kojima je taj postupak u potpunosti uređen i koji ne predviđaju posebnu žalbu na predmetne odluke, što je posebno i obrazloženo u rješenju koje se pobija pred Upravnim sudom. Dakle, u konačnom Upravni sud je, tumačeći samo i isključivo či. 38 Zakona o Vojsci Crne Gore, propustio ili previdio čl. 9 istog zakona koji precizno uređuje na koji način lice stiče status kadeta i sva prava i obaveze koje iz takvog statusa proiziiaze, donoseći na taj način odluku suprotnu zakonu. Napominjem da se kandidat Mitrović, obraćao i Odjeljenju upravne inspekcije koja je izvršila kontrolu u dijeiu svoje nadležnosti i tom prilikom nije ukazala na nepravifnosti u predmetnom postupku. U konačnom, Marko Mitrović je podnio i novu tužbu Upravnom sudu radi poništenja odluke kojim je njegova žalba odbijena kao nedozvoljena i taj postupak je u toku. Dakle kao što se može zaključiti iz prednje iznesenih činjenica, nepravilnosti u radu
Komisije za žalbe su bile brojne, te je moja zakonska obaveza bila da na njih ukažem nadležnom ministarstvu i Vladi Crne Gore”, zaključila je Injac.

Pribilović je pitala Injac hoće li podnijeti ostavku “zbog toliko neoravilnosti u vašem radu?”

“Manipulišete ovim predmetom. Izvrtanje dokaza je fascinantno na koji način radite. Kandidatu Mitroviću niste dozvolili uvid u dokumentaciju. Osmog oktobra sam vam tražila dokumentaciju svih zapošljavanja i ugovora i to nisam dobila. Ono što iznosite u javnost vi sami sebi pravite problem. Olako se igrate sa ljudskim sudbinama, pravima”, zaključila je Pribilović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
libra
Gost
libra

Kako je ohola ova žena,nije zdravo

Babin unuk
Gost
Babin unuk

Kakav da je bio ministar, Olja. 🙂 Peđa je bio ministar odbrane pun mandat, a ti evo nećeš više od godine izgleda?!🤔 A i da Vlada opstane, tokom mandata ti ćeš morati u Spuž, svakako na sred mandata. 🙂

lolita
Gost
lolita

Kod vas uvijek u Spuz treba da ide onaj ko ukazuje na kriminal, a oni koji 30 godina cine kriminal oni su ispravni i oni to smiju da rade. Kako Amerika, unistava cijeli svijet i svuda ratuje a prikazuje da je to ispravno

Sara
Gost
Sara

Ona ne ukazuje ni ja kakav kriminal, ona je uradila kriminalno djelo! Tužilaštvo je ganja i još pored svega vrijeđa ljude! E neće da može!

sanja
Gost
sanja

Tuzilastvo koje ne procesuira lopove i prave kriminalce i koje je jos uvijek pod skutima dps-a? Jel to tuzilastvo hahaha

Tanja
Gost
Tanja

Injac ima nastup kao jako negativna osoba…što je vidjeno u nastupu na TV. Takve osobe nisu poželjne da budi dio vlasti. Sa podsmijehom i ironijom se ne rješavaju problemi.

Nikola
Gost
Nikola

Gospodjica Injac je malo nervozna. Čemu nervoza, bliži se kraj njenog ministrovanja, a učinci nikakvi. Eh, bar da se promjeni u gospodju Injac, no ni to.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

A dje Nidzo dobri ti vidje tu nervozu.Ministarka je malo rekla koliko je trebala reci Boskovicu.Nijesu ga pripadnici vojske ocima mogli vidjeti.Jedino oni sto ih je teren prepozno..Ali se i oni sad ogradjuju od njega

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Kako bole nestale privilegije! Uh, boliii, jaoooo!

SMRDLJIVI RISTO
Gost
SMRDLJIVI RISTO

Zisto se dobro ukrivala prvo DPS pa mup pa fakultet pa sad minister opa djurdjo

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Profesorica književnosti ministar odbrane?

Milan
Gost
Milan

prvenstveno žena je puna neke zlobe i uzasno nevaspitana

Roro
Gost
Roro

Profesorica bezbednosti,jedina u Cg ali Bernini to u Rožaje niko nije ni čuo,ne zameram ti.

Ludi milojko
Gost
Ludi milojko

Progovori ijekavicu pa sve gluposti da ti oprostimo…

Send this to a friend