Politika

Injac: Crna Gora cijeni podršku Mađarske na putu ka EU

Sa sastanka

Ministarstvo odbrane cijeni podršku koju Mađarska pruža evropskoj perspektivi Crne Gore, potvrđujući odlučno opredjeljenje naše zemlje da istraje u reformskim procesima na putu ka Evropskoj uniji, saopštila je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je, na sastanku sa mađarskim ambasadorom Jožefom Neđešijem, izrazila zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom Crne Gore i Mađarske u domenu odbrane, te apostrofirala spremnost za njeno dalje unaprjeđenje, kroz razmjenu iskustava i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, zajedničke obuke, kao i u okviru multilateralnih inicijativa.

“Ministarka Injac se zahvalila na podršci koju je Mađarska pružala Crnoj Gori na njenom evropskom i evroatlantskom putu. Naglasila je da snažno prijateljstvo dvije zemlje predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja odbrambenih odnosa, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru Alijanse. Posebno je istakla podršku Mađarske, koja je ostvarena u okviru projekta uništavanja viškova naoružanja – MONDEM projekat, kao i aktuelnu donaciju koja je ostvarena posredstvom OEBS-a u domenu zaštite bezbjednosnih rizika i podizanja svijesti o lakom i malokalibarskom naoružanju”, saopšteno je iz Ministarstva.

Neđeši je čestitao Injac na imenovanju na novu dužnost i poželio uspješan mandat, ističući prijateljske odnose između dvije zemlje, koji su ostvareni u proteklim godinama, kao i spremnost Mađarske da pomogne Crnoj Gori da ubrza napredak na putu evropskih integracija kako bi postala naredna punopravna članica EU.

“Istakao je dobre rezultate koje je Crna Gora ostvarila na putu evroatlantskih integracija, te naglasio veoma značajnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti”, kazali su u Ministarstvu.

Injac je naglasila i da Crna Gora veoma cijeni podršku koju je Mađarska ukazala Crnoj Gori tokom borbe protiv epidemije virusa COVID-19, uručivši joj 50 hiljada hirurških maski i 2,5 hiljada zaštitnih odijela u maju prošle godine. Sastanku je prisustvovao i izaslanik odbrane Mađarske, potpukovnik Pal Fejes.

Send this to a friend