Politika

Injac – Daltveit: Norveška spremna za dalje intenziviranje odbrambene saradnje sa Crnom Gorom

Foto: MO

Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške u Crnoj Gori, potpukovnikom Egilom Daltveitom, što je bila prilika za upoznavanje sagovornika i razgovore o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, ali i o drugim temama vezanim za regionalnu i međunarodnu bezbjednost i stabilnost. Injac je izrazila uvjerenje da će saradnja dvije države u oblasti odbrane u budućem periodu biti još intenzivnija, s ciljem povratka u uobičajene tokove saradnje neopterećene epidemiološkom prijetnjom, saopšteno je iz Ministarstva.

“Istakla je značaj podrške Kraljevine Norveške u daljoj reformi sektora odbrane kroz širok spektar namjenskih programa i donacija, od čega je u posebnom fokusu saradnja u domenu izgradnje integriteta u sektoru odbrane (BI) koja se implementira u saradnji sa uglednim norveškim Centrom za integritet u sektoru odbrane (CIDS). Injac je takođe upoznala potpukovnika Daltveita sa opredjeljenjem Vlade Crne Gore za kontinuirano ulaganje u modernizaciju sistema odbrane i jačanje doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti”, navodi se u saopštenju.

Daltveit je istakao zadovoljstvo bilateralnom odbrambenom saradnjom dvije države i podvukao da Norveška ostaje posvećena jačanju savezničkih odnosa sa Crnom Gorom i kontinuiranom unaprijeđenju bilateralne odbrambene saradnje.

Takođe je informisao da je Norveška spremna za dalje intenziviranje odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, što uključuje saradnju dviju mornarica, razvoja ljudskih resursa, kao i intenziviranje aktivnosti u okviru Balkanske medicinske namjenske jedinice.

“Daltveit se tokom posjete Ministarstvu odbrane sastao i sa generalnim direktorom Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-majorom Rajkom Pešićem, v.d zamjenika načelnika Generalštaba VCG, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem i v.d generalnog direktora Obavještajno bezbjednosnog direktorata Aleksandrom Šaranovićem“, zaključeno je u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Naroz
Gost
Naroz

Jes, baš će saradjivati sa vama i gomilom ruskih špijuna u Vojno obaveštajnoj agenciji, kako da ne.

Send this to a friend