Politika

Injac: Rodna ravnopravnost u sektoru odbrane dio je seta demokratskih vrijednosti kojima težimo

Foto: Olivera Injac

Rodna ravnopravnost i prava žena u sektoru odbrane predstavljaju dio seta demokratskih vrijednosti kojima težimo, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac na danas održanom Ministarskom sastanaku o unapređenju rodne ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

“Ministarka odbrane Crne Gore Olivera Injac, ministar odbrane  Srbije Nebojša Stefanović i državni sekretari u ministarstvima odbrane Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, Muhamed Smajić i Dragan Nikolić, potpisali su danas u Budvi Deklaraciju o podršci unapređenju rodne ravnopravnosti u reformi sektora bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako su naveli, Deklaracija je potpisana nakon ministarskog sastanka, čiji je domaćin bilo Ministarstvo odbrane u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC), a pod pokroviteljstvom Norveške i Slovačke.

Napominju, na sastanku su uzeli učešće i Mirjana Spoljarić Eger, pomoćnica generalnog sekretara UN i direktorka Regionalnog Biroa Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (Commonwealth of Independent States, CIS), Boris Gandel ambasador Slovačke u Crnoj Gori, Kjestri Klaeboe generalna direktorka u Ministarstvu odbrane Norveške i Tanja Miščević, zamjenica generalne sekretarke u Regionalnom savjetu za saradnju (RCC)”.

“Učesnici sastanka su iznijeli pokazatelje napretka u domenu rodne ravnopravnosti u resorima na čijem se čelu nalaze, a jedna od tema razgovora bila je vizija unaprijeđenja sprovođenja politika rodne ravnopravnosti u ministarstvima odbrane i u oružanim snagama zemalja Zapadnog Balkana, dok je povedena i detaljna diskusija o dva ključna dokumenta koja treba da pruže smjernice i okvir za uspješniju integraciju rodne ravnopravnosti u sisteme odbrane”, istaknuto je u saopštenju.

Dodaju, riječ je o Drugoj regionalnoj studiji o položaju žena u oružanim snagama zemalja Zapadnog Balkana i Priručniku za sprječavanje rodno zasnovane diskriminacije, seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u ministarstvima odbrane i oružanim snagama država Zapadnog Balkana.

“Konstatovano je da usvojene rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a koje se odnose na žene, mir i bezbjednost, doprinose reformi sektora bezbjednosti i potvrđuju da je promovisanje punog, ravnopravnog i suštinskog učešća žena u sektoru bezbjednosti, važan doprinos izgradnji inkluzivnih, odgovornih i legitimnih institucija”, piše u saopštenju.

Ministarka Injac je sastanak ocijenila veoma uspješnim i produktivnim.

“Ona je istakla da su se ministri, potpisivanjem Deklaracije, saglasili da intenzivno nastave saradnju kroz razne aspekte uključivanja i kreiranja rodnih pitanja u programe i odgovorne politike, te kroz jačanje kapaciteta i mehanizama važnih za upravljanje procesima u toj oblasti”, navedeno je u saopštenju.

Pored toga, kako je kazala, stavljen je akcenat na sprječavanje i odgovor na rodno zasnovanu diskriminaciju, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, te naglašena važnost obuke i osvješćivanja rukovodnog, komandnog i ostalog kadra, kao i razmjene informacija, iskustava i najboljih praksi.

“Ona je iskazala zahvalnost UNDP SEESAC-u i kontributorima, na uloženom trudu, ekspertizi i podršci, koja je bila intenzivna tokom druge faze sprovođenja regionalnog projekta. Injac je zaključila da rodna ravnopravnost i prava žena u sektoru odbrane predstavljaju dio seta demokratskih vrijednosti kojima težimo, i u tom kontekstu, naglasila značaj promovisanja demokratskih, evropskih i evroatlanskih standarda na Zapadnom Balkanu, u cilju jačanja stabilnosti i prosperiteta regiona”, dodaje se u saopštenju.

Ministar Stefanović, navode iz resora,  istakao je značaj regionalne saradnje.

“On je kazao da pitanje rodne ravnopravnosti u sektoru odbrane predstavlja veoma bitan faktor kako bi oružane snage mogle obavljati svoje zadatke, te da žene moraju biti zastupljene kako u komandama, tako i na mjestima gdje se kreiraju i usvajaju politike”, stoji u saopštenju.

Iz resora napominju, državni sekretari u ministarstvima odbrane Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, Smajić i Nikolić, istakli su značaj ovakvih susreta, budući da se na takvim i sličnim formatima definišu politike.

“Miščević je podvukla značaj usklađivanja zakonske normative, politika i praksi u ovoj oblasti u zemljama Zapadnog Balkana sa normativom, politikama i praksom Evropske unije i Ujedinjenih nacija”, dodaje se u saopštenju.

Spoljarić Eger je kazala da Deklaracija, uz dvije sveobuhvatne regionalne publikacije, svjedoči o izuzetnom i višestrukom partnerstvu UNDP-a i ministarstava odbrane Zapadnog Balkana, te da pomenuta četiri ministarstva kontinuirano rade zajedno skoro deceniju. Ona je podsjetila da je zajednička deklaracija potpisana 2012. godine, kada je i započeo ovaj projekat koji sprovodi kancelarija UNDP SEESAC.

 

Send this to a friend