Politika

Injac- Siv-Katrine Leirtroa: Saradnja Crne Gore i OEBS-a na visokom nivou

Ministarka odbrane  Olivera Injac razgovarala je danas putem online platforme sa v.d. šefice Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori, Siv-Katrine Leirtroa, saopšteno je iz tog Ministarstva.

“Injac je ocijenila da su saradnja Crne Gore i OEBS-a na visokom nivou, te istakla da Crna Gora ostaje snažno posvećena vrijednostima na kojima se temelji OEBS, kroz sve tri dimenzije te organizacije”, navode iz Ministarstva.

Posebno je izrazila zadovoljstvo uspješnom saradnjom u političko-vojnoj dimenziji, sa fokusom na oblast kontrole naoružanja.

“U vezi sa tim, zahvalila se na podršci koju su zemlje učesnice OEBS-a pružile Crnoj Gori u domenu uništenja viškova naoružanja i municije u okviru programa MONDEM, te posebno izrazila zadovoljstvo nastavkom saradnje kroz realizaciju novog projekta usmjerenog ka ublažavanju bezbjednosnih rizika povezanih sa malim oružjem i lakim naoružanjem i zalihama konvencionalne municije u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Injac  izrazila punu podršku švedskim prioritetima tokom ovogodišnjeg predsjedavanja OEBS-om kao i daljem radu u kompleksnom međunarodnom okruženju, koji je dodatno otežan aktuelnom pandemijom Covid-19.

Siv-Katrine Leirtroe se zahvalila na doprinosu Crne Gore u jačanju transparentnosti, bezbjednosti i povjerenja u OEBS regionu, što je od izuzetne važnosti u uslovima rastućih bezbjednosnih izazova.

“Navela je značajnu ulogu naše zemlje kao promotera međunarodne stabilnosti i bezbjednosti, i naglasila da će ova organizacija nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori, u političkom, društvenom i ekonomskom smislu, u cilju pružanja podrške institucijama u izgradnji kapaciteta”, ističu iz Ministarstva.

Na kraju susreta, ističu iz Ministarstva,  sagovornice su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te izrazile spremnost za nastavak iste, kroz implementaciju projekata od zajedničkog interesa.

Send this to a friend