Politika

Integracija Crne Gore u EU da bude zasnovana na zaslugama

Litvanija vidi Crnu Goru kao lidera u procesu evropskih integracija, i zalaže se da taj proces bude zasnovan na zaslugama, a ne na kalendaru, poručeno je nakon sastanka ministara vanjskih poslova dvije države, Srđana Darmanovića i Linasa Antanasa Linkevičiusa.

Darmanović je na konferenciji za novinare kazao da je današnji susret potvrda dobrih i prijateljskih odnosa dvije države koje, iako geografski udaljene, dijele sličnu istorijsku sudbinu.

Susret je, kako je naveo, bio prilika da zahvali Litvaniji na snažnoj podršci evroatlantskoj integraciji Crne Gore, i na brzoj ratifikaciji protokola o njenom pristupanju NATO-u u litvanskom parlamentu.

“Očekujem da će Crna Gora i Litvanija razviti snažnu savezničku saradnju u okviru Sjeveroatlantske alijanse“, dodao je Darmanović.

On je istakao da Litvanija snažno podržava evropske integracije Crne Gore i njeno opredjeljenje da postane članica Evropske unije.

“Što je bilo posebno vidljivo kroz otvoreno i kontinuirano zastupanje politike proširenja tokom litvanskog predsjedavanja Savjetom EU u drugoj polovini 2015. godine, kada je Crna Gora otvorila čak pet pregovaračkih poglavlje“, kazao je Darmanović.

On je rekao da su u razgovoru konstatovali da postoji značajan prostor za unaprjeđenje saradnje u oblasti ekonomije i turizma.

Razmotrili su, kako je naveo, i mogućnosti saradnje u oblasti obrazovanj, pravde i informacionih tehnologija, kao i po pitanju razmjene iskustava na polju reforme javne uprave, ali i za jačanje ugovorne baze između dvije države

“Naglasili smo značaj nastavka saradnje u oblasti odbrane, i zahvalili Litvaniji na spremnosti da pruža punu podršku u daljem procesu reforme crnogorskog sistema odbrane“, kazao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, istakli su važnost daljeg jačanja parlamentarne saradnje, kako kroz saradnju parlamentarnih tijela, tako i grupa prijateljstva koje su nedavno formirane u crnogorskom i litvanskom parlamentu.

Linkevičius je rekao da ga raduje uspjeh Crne Gore u vezi sa pristupanjem NATO-u.

On je kazao da Litvanija vidi Crnu Goru kao lidera u procesu evropskih integracija.

“Podržavamo Crnu Goru i mislimo da bi taj proces trebalo da bude zasnovan na zaslugama, a ne na kalendaru“, poručio je Linkevičius.

On je rekao da se nada da će Crna Gora imati uspjeha u suočavanju sa izazovima u oblasti medija i vladavine prava.

“To je vrlo važno za internu demokratiju, a takođe postoje uslovi da se na to obrati pažnja i da se tu ostvari uspjeh u budućnosti“, kazao je Linkevičius.

On je rekao da su na današnjem sastanku dogovorili redovne političke konsultacije i definisali segmente od zajedničkog interesa.

“Da sarađujemo, i da možemo vrlo brzo pozdraviti Crnu Goru kao člana evropske porodice, a ne samo kao člana NATO-a. Želimo što više da olakšamo taj proces, i da dođemo do pozirivnih rezultata“, dodao je Linkevičius.

Na pitanje da prokomentariše dogovor o jačanju saradnje NATO-a i EU, koji je nedavno postignut u Briselu, i šta će to značiti za Litvaniju i Crnu Goru, on je rekao da to važno za male države.

“To nije samo politički važno, nego i sa strane i sa aspekta poreskih obveznika“, kazao je Linkevičius.

On je dodao da je to značajno i za stratešku komunikaciju, kao i za sajber bezbjednost.

 

S.Đ.

Send this to a friend