Politika

Integracija Zapadnog Balkana u EU jedini način za postizanje stvarnog jedinstva

Zapadni Balkan se pokazao kao pouzdani partner tokom migracione krize i sada zaslužuje evropsku perspektivu i podstrek za dalje sprovođenje reformi, a njegovo pristupanje je jedini način za postizanje stvarnog evropskog jedinstva, ocijenila je danas državna sekretarka iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Karolin Edštadler, na sastanku predsjedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije COSAC u Beču.

Iz Skupštine Crne Gore su saopštili da su ispred Odbora za evropske integracije, na sastanku učestvovali predsjednik Odbora, Adrijan Vuksanović, te članica Odbora, Marija Ćatović.

Predsjednik Nacionalnog savjeta, Volfgang Sobotka, kazao je da zemlje Zapadnog Balkana imaju naročitu važnost za EU i da im treba biti pružena evropska perspektiva, čemu će Austrija biti posvećena tokom svog predsjedavanja.

Predsjednica Federalnog savjeta, Inge Poš-Gruska, istakla je važnost uključivanja nacionalnih parlamenata u evropske procese, posebno u donošenje evropskih zakona.

Vuksanović je, pak, zahvalio Austriji za uvrštavanje evropske perspektive regiona u prioritete predsjedavanja.

“Predstavio je napredak Crne Gore u pregovorima, istakavši posvećenost cjelokupnog društva reformama u oblasti vladavine prava, kao i spremnost za otpočinjanje pregovora u poglavlju 27 – Životna sredina”, navode u Skupštini.

Ćatović je kazala da je jedan od trenutno najvažnijih zadataka pred EU usvajanje Višegodišnjeg finansijskog okvira za period nakon 2020. godine.

“Istakla je da Crna Gora predano radi na političkim i ekonomskim reformama, te da se nada da će upravo u toku sljedeće finansijske perspektive postati punopravna članica EU”, dodaje se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Ž.N.

Send this to a friend