Politika

Integracijom Zapadnog Balkana u EU i NATO do stabilnosti regiona

Nastavak integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju EU i NATO doprinosi stabilnosti, ocijenili su ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i šefovi diplomatija država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje A5, koji je u okviru albanskog predsjedavanja organizovan u Njujorku na marginama zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku je razmotren značaj nastavka procesa evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana, kao i kontinuirane podrške Sjedinjenih Američkih Država tom procesu.

Darmanović je kazao da je Crna Gora posvećena zajedničkim ciljevima, te da nastavlja da bude aktivan promoter politike otvorenih vrata.

“A5 i druge regionalne inicijative su ključne za bezbjednost našeg regiona, evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je šef crnogorske diplomatije.

Pozdravljajući dostignuća Sjeverne Makedonije, on je istakao da će još jedna članica uskoro postati NATO saveznik, što predstavlja ogroman doprinos regionalnoj stabilnosti.

Na marginama zasijedanja, šef crnogorske diplomatije je prisustvovao i ministarskom sastanku nove inicijative Alijansa za multilateralizam u organizaciji Njemačke i Francuske.

“Tom prilikom je ocijenjeno da multilateralni poredak zasnovan na pravilima garantuje međunarodnu stabilnost i mir, te da zajednički izazovi mogu biti riješeni samo kroz saradnju”, navode u Ministarstvu.

Potpisani sporazumi o kulturnoj saradnji sa Turskom i stipendiranju studenata

Tokom boravka u Njujorku, Darmanović je sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom potpisao Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja, koji se odnosi na stipendiranje studenata i Sporazum između vlada Crne Gore i Turske o saradnji u oblasti kulture.

Send this to a friend