Politika Centrala SPC uputila inicijative Ustavnom sudu uprkos apelu Mitropolije crnogorsko-primorske

Irinej ne vjeruje Amfilohiju

Sudijama Ustavnog suda Crne Gore stigle su 17. januara dvije inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, iako je Mitropolija crnogorsko-primorska sedam dana ranije apelovala na sve građane, udruženja i institucije da ne preduzimaju “jednostrane aktivnosti” već da sve prijedloge prvo dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori, piše Pobjeda.

Obje inicijative dolaze iz centrale Srpske pravoslavne crkve: podnosilac prve inicijative je Patrijaršija srpska – Beograd, druge Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve. Adresa obje institucije je ista – ulica Kralja Petra broj 5. Isti je i zastupnik: “Njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Irinej (Gavrilović)”.

Inicijativama za pokretanjem postupka centrala SPC u Beogradu zahtijeva da Ustavni sud Crne Gore izda privremenu naredbu za obustavu izvršenja radnji i pojedinačnih akata uz prijedlog za prioritetno razmatranje predmeta.

Pobjeda nije imala uvid u sadržaj dvije inicijative centrale Srpske crkve, ali od više izvora iz Beograda i Podgorice saznaje da podnosilac inicijative – čiji je zastupnik srpski patrijarh Irinej – ocjenjuje da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u cjelini suprotan odredbama Ustava Crne Gore i u suprotnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Za sada nije poznato da li će sudije Ustavnog suda prihvatiti urgenciju za hitnim (prioritetnim) razmatranjem inicijativa koje su podnijeli Beogradska patrijaršija i Arhijerejski Sinod SPC.

Izvjesno je, međutim, da je centrala iz Beograda ignorisala apel Mitropolije crnogorsko-primorske na čijem je čelu mitropolit Amfilohije, ali i Episkopskog savjeta eparhija Srpske crkve u Crnoj Gori.

Prije petnaestak dana, 10. januara, Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske se gromoglasno ogradio od inicijative za ispitivanje ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti koju su podnijeli beogradski advokati Milenko i Momir Radić, tvrdeći da nije učinjena u dogovoru sa crkvom.

Uputili su istovremeno apel svim “stručnjacima i ljudima dobre volje” da sve prijedloge, sugestije i ideje dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori. Nedavno je i Gojko Perović, rektor Bogoslovije na Cetinju, čovjek vrlo blizak mitropolitu Amfilohiju, poručio da će “uskoro Mitropolija, nakon što sve uobliči Pravni savjet, predati inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

Mitropolit Amfilohije je sa jedne od litija – iako se i dalje javno zalaže za povlačenje usvojenog Zakona – nedvosmisleno poručio da će upravo on biti osoba koja će biti na čelu tima koji će pregovarati sa premijerom Duškom Markovićem i Vladom Crne Gore.

Sedam dana kasnije, nakon svih ovih poruka iz Srpske crkve u Crnoj Gori, iz Beograda su stigle dvije inicijative Srpske pravoslavne crkve za ocjenu ustavnosti, čiji je zastupnik lično patrijarh Irinej Gavrilović.

Da li je to posljedica nekoordinacije akcija unutar SPC, javna demonstracija moći centrale u Beogradu ili će prije biti da patrijarh Irinej ne vjeruje mitropolitu Amfilohiju – pita Pobjeda.

139

avatar
1000
72
67
0
 
103
nickPopmolerCrnogorkaGordanStevanPG
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nick
Gost
nick

Potpuno ispravno i normalno. Centrala SPC se nalazi u Beogradu i oni se pitaju! Bilo bi pametno da premijer o svim problemima koji su se pojavili nakon usvajanja spornog zakona razgovara sa gospodinom Irinejom, a ne da gubi vrijeme sa nekim lokalnim muljatorima. Na kraju SPC je strana firma u CG i nije posteno da ih CG ošteti na bilo… Više »

Popmoler
Gost
Popmoler

Ja ne vjerujem ni jednom ni ,😈…,

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Volim da udjem na ovaj CDM jer odmah dobijem zelju da izadjem da prosetam.

Gordan
Gost
Gordan

A sto sad Irinej gleda sve nacine da novac iz crnogorskih vjerskih objekata zadrzi za sebe..

StevanPG
Gost
StevanPG

Irinej ne smije da dodje u CG zbog sukova koji ima sa Amfilohijem.

AngelEyes
Gost
AngelEyes

Stavio ih jke Milo u dzep obojicu

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Totalni je raskol izmedju Irineja i Amfilohija, i ovo je jos jedna potvrda toga.

Posrbica CG
Gost
Posrbica CG

APORT srbijanciCG.

Sasa
Gost
Sasa

Ovo jeCrna Gora dusmana moze bit i 1000
0000 pa sta ovo je nase bilo i ostace jer Crnogorci se ne plase od fukare nikogoine….
SAMO Crna Gora

mujo džeger
Gost
mujo džeger

srpsku crkvu u hrvackoj nije ukinuo ni pavelić sa svim ujkama ni tuđman sa olujama ni alija u sarajvo sa talibani pa neće ni domoljubi u cg

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Mujo, šetaš li i ti noću kao zombi dok ti svjetlost šterike obasjava pute? 😀

miki
Gost
miki

zivjela Srpska Crna Gora !!!!

mujo džeger
Gost
mujo džeger

hooooooooooooooooopaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa đđđđđđđđđđđđđđđđđđđđđđuurđaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa može da vam ne budne hhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ovarbaše vam cijelu pg u nebesko plavetnilo pa vam udarilo u vijuge haha

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Zao mi je ali Đed se odvojio od SPC,irinej je malo zakasnio

Leart
Gost
Leart

Dzabe sve,MCP se ocijepila od njih

Komita
Gost
Komita

Vise ni ne kriju svoju zavist ovi iz spc

Liberal
Gost
Liberal

Veliko iznenadjenje ,nije tajna da je ukrao titulu patrijarha od naseg Đeda

Send this to a friend