Politika RANKO ĐONOVIĆ, PUBLICISTA, POLITIČKI ANALITIČAR

Istorija Crne Gore ne traje onoliko koliko bi da odredi Risto Radović

Ranko Đonović

Vesna Šofranac

Boka nije nikad bila dio Srbije, sem kad je čitava Crna Gora bila okupirana od bratske Srbije 1918-1941 godine. Srpski episkopi takvim porukama, kao i onima da će životima braniti “svoje svetinje u Crnoj Gori”, te prijetnjama vlasti da pazi što radi, citiranjem u današnje vrijeme kneza Lazara: „Bolje da nas unuci mrtve pamte, nego da nas sinovi žive zaborave”, šalju užasne poruke građanima Crne Gore i unose klicu razdora, maštajući o nečemu što ne može biti”, kaže u intervjuu Vikend novinama naš publicista i politički analitičar Ranko Đonović.

Đonović se osvrnuo i na nedavne izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Đačića, poručujući da bi bila manja šteta da više pjeva, a manje priča, te se može i on (Dačić) smatrati odgovornim kada tvrdi da su odnosi između Crne Gore i Srbije pogoršani. On govori i o odnosima u budvanskoj vladajućoj koaliciji, opoziciji, sljedećim parlamentarnim izborima…

Na pitanje da prokomentariše objašnjenje Crnogorske zašto i dalje ostaje u vlasti u Budvi, odnosno da to radi kako bi zaštitila Budvu od DPS-a Đonović odgovara:

“Kad neko ko je u koaliciji sa Demokratskim frontom kaže da čuva Budvu od DPS-a, to u logičnoj ravni ima smisla taman kao kad lisicu zadužiš da rješava stambeno pitanje kokošaka”.

Sa sabora episkopa SPC u Manastiru Savina, posvećenom Predlogu zakona o vjeroispovijesti, crnogorskoj vlasti je poručeno da dobro razmisli o sljedećim koracima, da „nije pametno iskušavati mudre i slobodarske Bokelje…” Sa istog ovog događaja saopšteno je da svi stanovnici Boke dobro pamte kako je 1945. Boka Kotorska prisjedinjena Crnoj Gori „pod tačkom razno”, kao i to da se po oslobođenju u Velikom ratu, Bokokotorska episkopija ujedinila u Srpsku pravoslavnu crkvu direktno preko Patrijaršije u Beogradu, a ne preko Cetinja… Šta se ovim želi poručiti?

ĐONOVIĆ: Čuo sam poruke episkopa SPC, bolje reći njihove prijetnje vlasti da dobro pripaze šta rade kad budu zakonom utvrđivali da li su naši-crnogorski manastiri zaista naši, čuo sam i da „savjetuju” vlast da ne iskušava mudre i slobodarske Bokelje koji znaju za riječ svetog kneza Lazara „Bolje da nas unuci mrtve pamte, nego da nas sinovi žive zaborave”.

Ali ono što je ovoga puta posebno zabrinjavajuće jeste njihovo tumačenje istorije Boke Kotorske. Srpski episkopi, izvlačeći iz istorijskog konteksta tvrde kako je Boka prisajedinjena Crnoj Gori 1945. godine i to pod tačkom razno, da se Bokokotorska episkopija ujedinila sa SPC preko Beogradske patrijaršije i tako dalje, što je čista manipulacija i glupost. Istorija Crne Gore ne traje onoliko koliko je to odredio Risto Radović i njemu slični već čitav jedan milenijum. Mnogo je događaja obilježilo hiljadugodišnje trajanje. Metodom Rista Radovića mogli bismo danas tvrditi da Crna Gora treba da zauzme teritorije od Drača do Neretve, da joj pripadne pola Bosne i pola Srbije, što bi bilo samo po sebi glupost, uprkos tome što je to nekada u istoriji bilo tako.

A Boka Kotorska?

ĐONOVIĆ: Boka nije nikad bila dio Srbije, sem kad je čitava Crna Gora bila okupirana od bratske Srbije 1918-1941 godine. Srpski episkopi takvim porukama šalju užasne poruke građanima Crne Gore i unose klicu razdora, maštajući o nečemu što ne može biti.

Srpski šef diplomatije rekao je za beogradski Blic “da mu je drago što narod u Crnoj Gori ne proživljava krizu indentiteta”, ali da se to ne bi moglo reći i za političko rukovodstvo u Crnoj Gori. On ističe da, koliko vidi, pogoršanje odnosa sa Srbijom nije donijelo Crnoj Gori ništa dobro po pitanju turističke sezone, jer narod neće da ljetuje i troši novac tamo gdje nije dobrodošao”. Kako ovo komentarišete?

ĐONOVIĆ: Srpski šef diplomatije Ivica Dačić, bre malo pjeva, malo vrijeđa Crnu Goru. Možda bi bilo bolje da stalno pjeva, jer bi tada pravio najmanje štete. Bio je jako dobar i poslušan Slobodanu Miloševicu, Koštunici, Tadiću i sada Vučiću…

Gotovo da je likovao kad je rekao da je turistička sezona u Crnoj Gori propala, pa ga treba obavijestiti da je, na njegovu žalost, ova godina uspješnija nego bilo kada ranije. A što se tiče srpskog i crnogorskog naroda, ne mora da brine. To su prijateljski narodi i Srbi su uvijek dobrodošli kod nas kao što su i Crnogorci dobrodošli kod njih.

Dakle, ako su odnosi između dvije države pogoršani, onda je to samo zavaljujući političarima kao što je i Dačić.

Šta pokazuju dešavanja u budvanskoj koalicionoj vlasti?

ĐONOVIĆ: Budvanska koalicija je u haosu od prošlih izbora kada je počela da vrši vlast, jer se vršenje vlasti svelo na borbu za jeftine političke poene, a građanima Budve neka bude kako bude.Tako nešto je vrlo prepoznatljivo. Takođe je evidentno da su ti sukobi veći unutrar vladajuće koalicije nego prema opoziciji. Kako se izbori bliže tako je intenzitet sukoba jači. Čak je došlo i do sukoba u samim strankama. Tako to, prije ili kasnije, uvijek biva kad se politika i upravljanje gradom ili državom svede na ogoljenu borbu za vlast. Kada se lični interes kao glavni politički cilj proglašava interesom građana nije teško pretpostaviti šta bi se dešavalo da takvi preuzmu vlast u državi i kuda bi je odveli.

Crnogorska je obavijestila javnost da izlazi iz koalicije, da će tražiti smjenu Carevića, da bi predsjednik te partije Pavićević rekao da je on za zamrzavanje inicijative o izlasku iz vlasti, navodno zato da ne dopuste DF-u da Budvu preda DPS-u. O čemu se ovdje radi?

ĐONOVIĆ: Crnogorska se po tom sudu loše snalazi u političkim vratolomijama budvanske koalicije. Ovo je činjenica bez obzira što su iz Beograda uvezli pojačanje sa osmijehom i doktorskom titulom. S tim pojačanjem vjeruju da su postali prepametni, ali po onome što rade ispada da im pamet nije jača strana. Obavještavaju građane da izlaze iz budvanske koalicije, a odmah zatim da ne izlaze.Traže smjenu predsjednika opštine Marka Ćarevića, pa odmah poslije ne traže, nešto zamrzavaju, pa odmrzavaju.

Kažu da će sve uraditi da “sačuvaju” Budvu od DPS-a…

ĐONOVIĆ: Kad neko ko je u koaliciji sa Demokratskim frontom kaže da čuva Budvu od DPS-a, to u logičnoj ravni ima smisla taman kao kad lisicu zadužiš da rješava stambeno pitanje kokošaka.

Demokrate se svim silama trude da javnosti pošalju poruku kako hoće da naprave otklon o DF-a. Da li je riječ o neslaganju sa politikom DF, ili o nečem drugom?

ĐONOVIĆ: Tačno je da Demokrate prave otpor od DF-a uz galamu do neba, ali treba znati razloge. Prvi je taj što je svakome jasno da je politika DF krajnje retrogradna, dakle nije dobro biti dio te politike čak i da im ona leži na srcu. Drugi razlog je privlačenje određenog broja pristalica i glasača DF-a, a treći, možda i najvažniji, jeste liderska pozicija u opoziciji. Mlađani Bečić smatra, što je očigledno, da mu pripada liderska pozicija, dok u DF-u ima najmanje desetak onih koji se smatraju pametnijim, zaslužnijim i važnijim od njega. Ni u jednoj varijanti, čak i za naredne izbore, ne mogu imati zajedničku platformu.

U septembru bi trebalo da počne rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva. Kakva su Vaša predviđanja kada se radi o ovom tijelu i učešću opozicije?

ĐONOVIĆ: Pretpostavljam da će učestvovati veći dio opozicije. Uradiće to kako zbog sebe, tako i zbog pritiska Međunarodne zajednice, a vjerovatno i zato što smatraju da ostatku opozicije mogu nanijeti štetu. Jer, dio opozicije se više mrzi između sebe nego što mrze DPS.

U saopštenjima Demokrata, Crnogorske i DF-a svi se, narodski rečeno, poštapaju sa DPS-om, odnosno prozivaju jedni druge zbog navodne bliskosti sa DPS.

ĐONOVIĆ: Kompletna opozicija napada DPS. Ako bi neko i razgovarao sa tom partijom onaj ostali opozicije bi to smatrao najvećim grijehom. Znate kako narod kaže napad je najbolja odbrana. Tako i oni napadaju i kritikuju aktuelnu vlast jer nemaju što svoje da ponude, osim „poštenje”. Ovakvi kakvi su izgubiće i na sljedećim izborima. Aktuelna vladajuća koalicija uzeće im dvije trećine crnogorskih glasača, a sa jednom trećinom se ne može odlučivati. Preostaje samo priča bez nekog uticaja.

U javnosti je ovih dana dosta komentara izazvalo objavljivanje podataka o dodjeli stanova i kredita pod povlašćenim uslovima pojedinim funkcionerima, direktorima javnih preduzeća i službenicima javne administracije. Vaš komentar

ĐONOVIĆ: Dodjela stanova koja je vršena u Vladi Crne Gore ne može biti prijatna ni za jednu partiju koja je u tome učestovala (bez obzira što se to radi u svakoj državi na svijetu), zbog načina na koji je to rađeno. Treba, svakako, primijetiti da je te spiskove objavila baš Vlada Crne Gore. U nekoj uređenoj demokratskoj državi ovo bi moglo skupo da košta vlast, no ovako loša opozicija sa dijametralno suprotnim programima predstavlja izuzetno dobar amortizer za ovaj, pa i druge propuste u samom DPS-u. Uostalom, to je već viđeno i ranije.

U konkretnom slučaju ozbiljna vlast bi morala na dnevni red staviti odgovornost onih koji su prekršili zakone, ukoliko su ih prekršili. Dakle, vlast mora pokazati da će sankcionisati sve zloupotrebe i manipulacije u svim, pa i u ovom slučaju.

Priča da su se u Budvi posvađali zbog trubača, samo za naivne

Vjerujete li da su se DF i Crnogorska posvađali zbog pokušaja organizovanja manifestacije na Jazu sa trubačima iz Guče ili je u pitanju nešto drugo?

ĐONOVIĆ: Priča Crnogorske da su trubači iz Guče razlog za svađu sa Demokratskim frontom je samo novi trik, nova manipulacija građanima. Ta lekcija navodnog patriotizma koju pokušavaju da prodaju sada više ne prolazi. Ćutali su na transparente, ćutali kada je slavljena stogodišnjica Podgoričke skupštine kada je okupirana i nestala država Crna Gora.

Za njih je izgleda bavljenje politikom ništa druga do da se smisli dobra prevara u pravi čas.

Ujedinjenje opozicije nezamislivo, a pojedinačno nemaju nikakvih šansi

Kako vidite kretanja na opozicionoj sceni u susret parlamentarnim izborima?

ĐONOVIĆ: Opozicija već 30 godina gubi izbore, pa bi se moglo reći da im je to postala navika na koju se pripremaju i na sljedećim izborima. Njihovo ujedinjenje je praktično nezamislivo, a pojedinačni izlazak na izbore unaprijed ih ostavlja bez šansi. Izlaz bi mogao biti odlazak sa političke scene postojećih opozicionih lidera, pa da se sa nekim mlađim, manje opterećenim ljudima pokuša ugroziti DPS.

Koji će biti najveći izazov za DPS?

ĐONOVIĆ: DPS, nažalost, nema ozbiljnog protivnika ni na ovim izborima. Opozicija ovakva kakva je sada, sa sadašnjim opozicionim liderima, nema šansi bilo kako da se organizuju. Dakle, opozicija nije problem za DPS, već je DPS u najveći problem sam DPS, posebno problemi koje imaju u izvršnoj vlasti, pogotovu na lokalnom nivou. Ipak, sa ovakvom opozicijom mogu biti spokojni.

HERCEGNOVSKI SLUČAJ RAZOBLIČIO I SUVERENISTIČKE OPOZICIONE PARTIJE

Imali smo i u Herceg Novom krajnje neprimjerene nacionalističke poruke i nipodaštavanje crne gora na humanitarnom koncertu, kojeg je organizovala MCP. Niko od opozicje nije reagovao. kako to tumačite?

ĐONOVIĆ: Opozicione partije, čak i suverenističke, pojedini mediji i NVO smatraju da se o nekim ključnim pitanjima u Crnoj Gori ne treba izjašnjavati da se ne bi pomoglo DPS-u?!

Čak i kada se radi o teškim nacionalističkim ispadima, kao što je koncert u Herceg Novom, oni ćute da ne bi od toga korist imala DPS. Ovakav stav je totalni apsurd i elementarna politička nepismenost, jer se tako zapravo pomaže baš DPS-u, a nanosi šteta sebi i državi Crnoj Gori. Upravo ovakvim ponašanjem oni doprinose stvaranju slike da je DPS jedina građanska stranke koja brani interese Crne Gore. Takva greška na kojoj istrajavaju 30 godina, prestaje biti greška, a postaje glupost.

DPS vuče precizne poteze, ponekad i radikalne, ali nikada rizične po partiju

Približava se kongres DPS. Kakvi potezi vrha partije se mogu očekivati?

ĐONOVIĆ: Kongres DPS-a koji se po pravilu dešava pred izbore, uvijek donese dosta političkih promjena, čini mi se ponekad i radikalnih, ali nikad po sami DPS rizičnih. Do sada je ta partija uvijek vukla poteze vrlo precizno, kao u dobroj šahovskoj partiji, možda ne uvijek poteze koju su potrebni, ali svakako onoliko koliko je potrebno da se ne uruši jedinstvo partije. Vjerujem da će na predstojećem kongresu biti novih kadrova, da će šansu dobiti mladi ljudi, što će, svidjelo se to nekom ili ne, biti dobar uvod u predstojeće izbore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
21 MAJ
Gost
21 MAJ

Risto je uvjeren da je on Isus a i majka Isusova..

Fileopg
Gost
Fileopg

Velikosrpska Aždaha je ubivena na međunarodnom sudu u Hagu ali joj se još batrgaju pipci u samrtnom ropcu po crnogorskom primorju i po manastirskijeh kelija SPCa. Posustaloj veljesrpskoj ideologiji je Ranko Krivokapić sa Svojim SDPom, a crnogorskim glasovima, dao nova krila i privid premoći nad suverenističkom idejom. Ni jedan jedini glas za ove trgovce crnogorskijem glasovima, pa im eto prosrpski… Više »

Fileoprd
Gost
Fileoprd

Tako je !

TEQUILA
Gost
TEQUILA

A ja se cudim ko ovo prozbori kad ono gosn Djonovic veliki CG istoricar i poznavalac politickih desavanja…Nasa istorija traje nekih 1200 godina od Vladimira Dukljanskog a ta tvoja i tebi slicnih od 1918-te i Podgoricke skupstine jer ispod toga blage veze nemate, i istoriju pravu ne mozes promijenit posebno ne ovi novopeceni montenegrini da budem blag.

Danko
Gost
Danko

“Upravo ovakvim ponašanjem oni doprinose stvaranju slike da je DPS jedina građanska stranke koja brani interese Crne Gore. Takva greška na kojoj istrajavaju 30 godina, prestaje biti greška, a postaje glupost”!!! Znas kolko biraca shvata ovu izjavu? 0,1 %! Naravno biraca “opozicije”!!!

Olja iz BP
Gost
Olja iz BP

Dje se moze nac ovaj covjek ? Vala mu nije skupa izjava 10€, trebao bi mi za jedno 30 €, tri izjave, a mozda daje popust na tri ?

Boka Bokeljima
Gost
Boka Bokeljima

Boka nikad nije bila ni Srbija,a ni Cg,ni Hr. Navedi do kraja Djonaju. Da ako se vise odvojimo od vas rollingstones-a

Ljuta
Gost
Ljuta

Ranko je li se prije pada komunizma u svijetu u RCG pjevala ova himna ili ona ustaskog doglavnika?
Oj junaštva svetla zoro
Majko naša Crna Goro.
Na tvojim se vrletima
Razbi sila dušmanova
Jedina si za slobodu
Ti ostala srpskom rodu
Dat će Bog i sveta Mati
Da se jednom sve povrati.

Rozana
Gost
Rozana

Slazemmmm se… ne nego kolko ti odredis… e pa stvarno komedija

Patriota
Gost
Patriota

Ispade da niko nije živio i radio na ovim orostorima osim Srba!
Sve su oni stvirili!
Dojadili su više i Bogu i narodu!

Podgorica
Gost
Podgorica

Čitaj Njegoša, pa zaključi pusti kvote na dva minuta

Anonimus
Gost
Anonimus

Adam je bio Srbin….

Region
Gost
Region

Ima ljuckoće u ovog “eksperta”. Eto bar na slici je spustio pogled, jer treba baš imati dobar obraz i pričati sve ovo a gledati pravo. To samo mogu dobro utrenirani političari, ne može to svako…

Anonimus
Gost
Anonimus

Ljuckoće?! Dok su protivnici CG tako nepismeni mi smo sigurni….

Region
Gost
Region

Ovo ti je “Crnogorski” crnogorče, no se navikavaj to si “šćeo”

Младен
Gost
Младен

Овај човјек просипа сваки пут себе својим изјавама. Тврди да ми износимо лажи а не износи никакве друге историјске чињенице кад је у питању Бока и њена историја из 1918-19 и даље. Као и многи други текстови који само нападају Србе а нигдје аутора и релевантних историјских чињеница. У лажи су кратке ноге Ђоновићу. Сви ћете одговарати кад ослободимо Црну… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Evo ga opet ovaj analitičar milioner

Pesa
Gost
Pesa

Nevolja je što je za sve ove face koje se smenjuju na Cdm svakodnevno Amfilohije Albert Ajnštajn, i ne mogu mu svi zajedno kada se saberu ni prići sa pameti, mudrosti i načitanosti. O njegovom sveopštem djelovanju se ne bih izjašnjavao.

Anonimus
Gost
Anonimus

Albert se bio fizičar, a ja nijesam čitao da je Amfi radio na nikakvim teorijama fizičkim, njega zanimaju samo zavjere političke. No će i njega brzo zeznuti onaj njemac na A… zaboravih mu ime…. previše prasetine u venama… šta ćeš..

Fileopg
Gost
Fileopg

opet mi ne objavljujete komentare đe osvjetljavam pozadinu djelovanja Ranka Krivokapića u povampirenju velikosrpskog nacionalizma …Koga štiti Admin…

Banjora
Gost
Banjora

Štiti zdrsv razum a i tebe.

TALOG
Gost
TALOG

Dakle,Djonovicu,ti si stvarno nerazuman covjek.
Samo u poslednju godinu,na stotine korisnika Portala,savjetovalo te,da se batalis ove rabote.
Prvo : Ti pojma nemas o aktuelnoj politici ,vec samo naklapas,sto mislis ta ce se Vlasti SVIDJETI.
Drugo,:Do zla boga,koristis lazne podatke,da te skoro vise niko i ne ferma.
Trece:Kazu,tvoji bliski poznanici,da si za jednu kafu,spran prevrnut CURAK NAOPAKO.
P.S.Ne muci se,ne bitan si.

gaga
Gost
gaga

TALOG,lijepo ti je ime,još kad bio svjestan što je “talog”,a eto sam si sebe postao.

Anonimus
Gost
Anonimus

Kao što rekoh, dok su protivnici CG nepismeni …

Obicni tuzni gr
Gost
Obicni tuzni gr

Da mu se dade neki kredit…pod povoljnim uslovima…

Sadite luk
Gost
Sadite luk

Ne no stan kao i ovim ostalim sijačima mržnje

safet
Gost
safet

Risto je za ove ionstitucija.

Flojd
Gost
Flojd

Zaslužio je nešto više od sendviča sa salamom jutros. Može feta pršuta

Anonimus
Gost
Anonimus

Da si rekao da je zaslužio stan…. Vidiš druže, u CG dijelimo stanove a ne sendviče….

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Meni daju sendvič ovi iz DPS-a, đe da se prijavim za stan ?

Đonović 10 eura
Gost
Đonović 10 eura

Vidi u sektor Jedan zaposleni 4 glasa!

Anonimus
Gost
Anonimus

Prvo treba da klekneš ispred Crnogorske zastave, poljubiš je, zakuneš se na vjernost Crnoj Gori, poništiš srbijanski pasoš, i ukratko opametiš se, što znači nikada..

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Možda bi trebalo u igru ubaciti svježe igrače: Čanka,Čedu,Šerba, Nikolaidisa,Čirgića, Trifunovića… Ima ih za jedan cio fudbalski tim. Đonović i Stevo se ponavljaju. Eto,na primjer,osvježenje je bio Stevan Koprivica,ali nešto sumnjam da će se više glaskati!

Anonimus
Gost
Anonimus

Ne brini srbadijo ima nas kolko hoćete… nikad neće biti Mojkovca, nikad više Crna Gora neće biti slabašna, nikada više nož u leđa od ‘braće’…

Kurjak
Gost
Kurjak

Animus….crkoh od smieha…”NIKAD CG NECE BIT SLABASNA” ahaaaaaaa 60 000 stanovnika do 30 godina napustilo CG a tek pocetak iseljavanja,omladine se ne radja drzava djedova i baba trenutno nemamo ni 400 000 stanovnika ojha ojhaaaaaaaaaa e viva e viva

Anonimus
Gost
Anonimus

Heh, naša budućnost ima barem još malo svjetla na ktaju tundla, a Srbiji je ugašena – bijela kuga, 600.000 ljudi se iselilo u zadnjih 15 godina, to je cijela CG, a i ono što gledate i slušate na TV govori da mozak nije na cijeni tamo sjeverno… i ja sam Anonimus. Anonimus Primus…

Sadite luk
Gost
Sadite luk

Ima vas 25%, ne možete nas zavaditi

gaga
Gost
gaga

Gavrilo Gavro,a što blejiš nesrećo srbaljska,kad ti nije preša.

opanak rijaliti
Gost
opanak rijaliti

oni su razapeti između istambulske i moskovske patrijaršije, razumijem ih, donekle

Anonimus
Gost
Anonimus

A vi skute ljubite i tlo cjelivate gde Putin i Vučko preuzvišeni i njihovi patrijarsi marionete stupaju….

kachawendica
Gost
kachawendica

anonimuse to se odnosi na njih, pažljivije čitaj

ilirijum
Gost
ilirijum

novi zakon će to da postavi sve na svoje mjesto

Peki
Gost
Peki

Zivio radovicu 120 g da puknu sektasi

kachawendica
Gost
kachawendica

i ja da živim

Tendamajstor
Gost
Tendamajstor

E ti do ujutro,tenda

Peki
Gost
Peki

Miraaseeee

Krsto
Gost
Krsto

Evo ga ovaj, a baš se mi pitamo ovdje već 3-4 dana što se ovo ne oglašava Đonović. Sjutra Nikolaidis. Ko je po rasporedu preksjutra?

Fileopg
Gost
Fileopg

pročitajte,, ovoga” mnogo će te naučiti …..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Stevo

mačor
Gost
mačor

Amfilohije nema više značenja za CG,uskoro će ga otpisati i SPC(potrošena roba).

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mačore, samo ti se čini. Dok god je desetina miliona eura, koje Amfilohije svake godine ponese iz Crnr Gore za Srbiju on nije potrošen. Nadam se da će novi zakon sve postaviti na svoje mjesto.

coa
Gost
coa

Ovoliko gluposti od ranog jutra…
Na prazan stomak
Mnogo je

Anonimus
Gost
Anonimus

Prebaci na RTS možeš pratiti Vučića i njegove zakrpe do mile volje…

Mila
Gost
Mila

Ovaj se decenijma a bogati na narodnoj muci i nikad mu dosta. Bavi se svim i svačim, a misao mu je prazna da JEČI! Dosta više!

Halfpast8
Gost
Halfpast8

Sta si se ti rapricao, evo te na cdm-u taman koliko i rista

Apis
Gost
Apis

Ovo vjerujte postaje smiješno i kontraproduktivno.

Joxim
Gost
Joxim

Dobro jutro Ranko! Kasne li vozovi jutros?Vala sam se uplašio što te nema ovih dana. Pregrabi te Stevo. Neki dan bio Šerbo. Eto smanjila se vojska,ali vas trojica ste postojani. Čeka se Nikolaidis.Hvala na analizi! Kao uvijek u centar!

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

A nećete je ni ti i Miraš određivati koliko će trajati.

Miroljub
Gost
Miroljub

Tako je moj Đonoviću..

Bokelj
Gost
Bokelj

A kad je to Boka bila dio cg?

Marica
Gost
Marica

Boka je od 1946 dio Cg. Znači 73g.

Helix
Gost
Helix

Tisucljetna!

Tendamajstor
Gost
Tendamajstor

Nikad više 1946.

KN
Gost
KN

Bokelju bila je Boka dio Crne Gore i za vrijeme Vladike Vaslija pa je zbog trgovine Rusije Austrije ,pod pritiskom Rusije morao ustupiti ponovo Austriji.Ne zivi se na ovim prostorima samo zadnjih 100 god sto bimnogi voljeli

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

Boka i podlovćenska Crna Gora su se bile ujedinile kao dvije ravnopravne pokrajine nekoliko mjeseci 1813. pa su velike sile rekle da se igraju nečega drugo!

Tačim
Gost
Tačim

Može biti kod Šerba

Send this to a friend