Politika

Istorija, religija i ekonomija kao oružje

Uprkos pojačanom javnom fokusu na Crnu Goru nakon navodne zavjere za državni udar 2016. godine, rizik od ruskog zlobnog uticaja u Crnoj Gori nije se povukao ni nakon članstva u NATO-u i nastojanja da se pridruži Evropskoj uniji, navodi se u analitičkoj studiji Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Vašingtona.

Rusija će nastaviti da eksploatiše političke tenzije nakon završetka pokušaja suđenja za državni udar, a postoje dokazi da Rusija pojačava legitimne političke proteste u Crnoj Gori protiv vlasti i navodne korupcije u Vladi u takozvanoj aferi “koverta”, prenosi Pobjeda.

Ruski maligni uticaj nastoji da iskoristi svaku slabost i društvenu podjelu unutar pojedine zemlje. Mora se shvatiti da sve iz religije, istorije, činjenica, informacija, rasnih i etničkih tenzija, nezakonitog finansiranja i institucionalne i ekonomske slabosti, može biti upotrijebljeno kao oružje, ističe se, između ostalog, u analitičkoj studiji Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Vašingtona. Ugledna američka NVO posebno analizira zlokobni uticaj zvanične Moskve na dešavanja u Crnoj Gori i sredstva koja se koriste u cilju destabilizacije donedavno najmlađe članice NATO.

U analizi Centra za strateške i međunarodne studije ističe se da je mobilizacija pravoslavne crkve u Crnoj Gori putem Srpske pravoslavne crkve jedno od takvih oružja u naporu Kremlja za oživljavanje panslavizma i ujedinjavanje Slovena i njihovih država pod ruskim pokroviteljstvom.

“Radeći tako SPC podržava priču Kremlja da je samo ruski predsjednik Vladimir Putin pravi “branilac vjere”, i sve to je obilježeno kao kulturno, tradicionalno i konzervativno. U stvari, Ruska i Srpska pravoslavna crkva “miješaju se u percepciju ljudi i mijenjaju pojedinačnu svijest” jer crkva dodiruje mnoge aspekte svakodnevnog života od blagosiljanja automobila i domova, do podsticanja sljedbenika na borbu protiv dekadencije i liberalizma Zapada. Miješanje različitih vrsta finansijske podrške i stvaranje kanala za crkvena dobrotvorna djela često se može povezati sa ruskim ultra-nacionalističkim oligarsima, koji imaju bliske političke i finansijske veze s Kremljem”, navodi se u istraživanju koje su uradili Heder Konli, potpredsjednica CSIS-a i njen saradnik Metju Melino, zadužen za evropska pitanja.

Heder Konli

Autori ističu da je u strategiji “posebno aktivna figura Konstantin Malofejev, koji je stvorio dobrotvornu fondaciju St. Basil Veliki”, a navodi se i daje duhovni savjetnik Malofejeva, pravoslavni sveštenik vladika Tikhon, takođe duhovni savjetnik predsjednika Putina.

Pomenuti Malofejev i Putinov savjetnik Surkin, kako se tvrdi, pomno koordiniraju aktivnosti.

“Danas Rusija brani svoju slovensku braću od Zapada i snažno poziva na odbranu zajedničkog identiteta Slovena i njihove pravoslavne kulture da bi posjedovala veći uticaj u Crnoj Gori”, kaže se u studiji.

Prema analizi CSIS-a, Kremlj je odabrao Srpsku pravoslavnu crkvu da utiče na odluke 2006. za nezavisnost i 2016. za njeno pristupanje NATO-u.

“Tokom referendumske kampanje 2006, Srpska pravoslavna crkva služila je kao pojačanje i podrška pristalicama jedinstvene države, igrajući na strah da bi nezavisnost imala ekonomske i političke posljedice po Crnogorce koji žive u Srbiji. Uprkos tome što je nezavisnost izglasana, mnogi još uvijek ne prihvataju rezultate referenduma, čime se potpiruje priča o podijeljenoj državi podložnoj i osjetljivoj na ruski uticaj kojim se jedna strana populacije stavlja protiv druge”, ističu u CSIS-u.

Najnoviji primjer ruske upotrebe pravoslavne crkve u Crnoj Gori dogodio se u 2016. godini, kada je napredovao proces članstva Crne Gore u NATO. U pokušaju da podstakne domaću opoziciju, navodi CSIS, patrijarh Kiril iz Ruske pravoslavne crkve javno je izrazio zabrinutost zbog pristupanja Crne Gore NATO-u. Ubrzo nakon toga, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori objavila je vlastitu izjavu u kojoj ,,odzvanjaju ruski zahtjevi za veće preispitivanje po pitanju odluke za NATO”.

“Naša je dužnost u ime Crkve koja je rodila Crnu Goru je da kažemo da je neophodno da takvu istorijsku odluku, poput odluke o nezavisnosti, donesu svi građani na slobodnom referendumu, a ne samo pod pritiskom vladajuće stranke”, navodi CSIS i naglašava da su protivljenje SPC pratile agresivne izjave iz Kremlja, koje su karakterisale članstvo Crne Gore u NATOu kao „otvoreni korak konfrontacije”, „neoprezno širenje” i ,,uvod u novi hladni rat”.

Pravoslavna crkva takođe se trudila da podstakne društvene podjele koristeći istoriju kao oružje. Tokom posjete Crnoj Gori u oktobru 2018. godine srpski patrijarh Irinej je prizvao sjećanje na ujedinjenu državu Srbije i Crne Gore pojašnjavajući:

“Mi smo jedna nacija, iako smo podijeljeni”.

On je takođe, navodi se u studiji, upozorio na brojne nepravde koje su u Crnoj Gori učinjene prema Srbima, upoređujući tretman Srpske pravoslavne crkve i Srba u Crnoj Gori na način na koji su Srbi tretirani tokom otomanske okupacije, ali i onaj ,,u nezavisnoj državi Hrvatskoj”, što se posredno odnosilo na ponašanje pronacističke hrvatske vlade koja je tokom Drugog svjetskog rata tolerisala ubijanje stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašističkih Hrvata.

Ovakve izjave su, ističe se u dokumentu, usmjerene da podstiču unutrašnje podjele i urušavaju povjerenje u lidere i demokratske institucije. Identitet i religija se preklapaju i snažno ojačavaju zlobni ruski uticaj i interese Kremlja.

Zapadni Balkan predstavlja istorijski kamen temeljac ruskog uticaja s jakom ruskom željom za ujedinjavanjem slovenskih zajednica širom Evrope, kaže se, između ostalog, u analitičkoj studiji.

I objašnjava kako se koristi ideja o panslavizmu u interesu zvanične Moskve.

“Prije Prvog svjetskog rata, slovenska populacija širom Evroazije procjenjuje se na 150.000.000.Od toga 100.000.000 u Rusiji, 25.000.000 u Austriji-Mađarskoj, uz preostalih 25.000.000 koji su na Balkanu. Ideja o panslavizmu ukazuje na to da su granice nebitne za uzvišenu potrebu ujedinjavanja etničkih naroda. Predsjednik Putin se bori i ističe ovu potrebu, posebno kad je u pitanju ujedinjenje etničkih ruskih zajednica u susjednim zemljama. Nedavni primjer je 2014. konstrukcija ,,nove Rusije” ili Novorossiye, koja je bila politika Kremlja za ponovno ujedinjenje ruskog naroda izvan svojih granica. Obnavljajući istorijsku ulogu ruske imperije u odbrani svijeta Slovena, Rusija smatra da može povratiti svoju ulogu kao veliki moćni čuvar regiona”, ističu u CSIS-u.

U Crnoj Gori, etnički Srbi predstavljaju blizu 30 odsto stanovništva, mnogi se identifikuju sa svojim slovenskim nasljeđem, neki čak i žele uspostaviti Veliku Srbiju i dodatno unaprijediti odnose s Moskvom, navode analitičari i daju podatke Centra za istraživanje javnog mnjenja (CEDEM) koje je u oktobru 2017. pokazalo da 42 odsto Crnogoraca ima vrlo povoljno mišljenje o Vladimiru Putinu i 42 odsto ga smatra za zaštitnika tradicionalnih evropskih vrijednosti.

Skepticizam, a često i direktno neprijateljstvo u vezi bližih odnosa Crne Gore sa Zapadom i NATO-om predstavljaju ključne komponente poruka Kremlja, konstatuje se uz napomenu da sve to nij e na kraju sprij ečilo Crnu Goru da postane 29. članica NATO.

U analizi Centra za strateške i međunarodne studije posebno poglavlje je posvećeno analizi dešavanja iz oktobra 2016. i uticaju Moskve na pokušaj terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Navode se podaci o hapšenju grupe srpskih državljana i bivšeg komandanta srpske žandarmerije, zasnovano na sumnjama i po informacijama koje su dobili da planiraju zbaciti vladu i da planiraju ubistvo premijera.

U analizi se posebno apostrofira da su, osim srpskih državljana, bili uključeni i agenti GrU i navodi da su ,,operativci trebali da se maskiraju kao policajci Crne Gore koji bi stvorili upad u parlament, da ubijaju demonstrante i konačno stignu i do premijera, okrivljujući vladu za ubijanje nevinih”.

“Fokus Rusije na Crnu Goru bio je razumljiv: ona je htjela spriječiti daljnji gubitak svog uticaja na Zapadnom Balkanu, kao i da spriječi gubitak zadnjeg dijela jadranske obale koju nije držao NATO. Crna Goraje već odbila zahtjev Rusije u 2013. za korišćenje svojih dubokih luka Bar i Kotor za privremeno sidrenje ratnih brodova (tako bi ruska flota dobila lak pristup istočnom Mediteranu)”, ističe se u analizi, uz napomenu da je ruska vlada, kroz glas zamjenika premijera Dmitrija Rogozina, izjavila da će Crna Gora žaliti zbog svoje odluke o pridruživanju Alijansi.

Uprkos pojačanom javnom fokusu na Crnu Goru nakon navodne zavjere za državni udar 2016. godine, rizik od ruskog malignog uticaja u Crnoj Gori nije se povukao nakon članstva u NATO-u i nastojanja da se pridruži Evropskoj uniji.

Ako ništa drugo, možda se pojačava. Rusija će nastaviti da eksploatiše političke tenzije nakon završetka pokušaja suđenja za državni udar, a postoje dokazi da Rusija pojačava legitimne političke proteste u Crnoj Gori protiv vlasti i navodne korupcije u Vladi u takozvanoj aferi “koverta”.

Ponavlja se sve iz religije, istorije, informacija, rasnih i etničkih tenzija, nedozvoljenog finansiranja i institucionalne i ekonomske slabosti, Rusija koristi kao oružje da bi promijenila političku orijentaciju zemlje.

Dokaz o tome je prisutan u Crnoj Gori. Kulturni alati i mreže uticaja kako unutar (igra se na saosjećanje među etničkom srpskom populacijom) tako i izvan Crne Gore (obavještajne i kriminalne mreže u regionu) su razmještene, a Crna Gora se pokazala kao jedna od ruskih laboratorija za maligni uticaj.

Heather A. Conley je viši potpredsjednik CSIS-a za Evropu

Matthew Melino je istraživački saradnik u CSIS-u

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Informisanje
Gost
Informisanje

Ostavite na momenat sta je bilo, no gledajte sto se sprema.
Rusija u saradnji sa populistima poput Trump-a , Le Pen, Salvinija… a skupa korupcijom i lazima nastoje srusiti liberarnu demokratiju
i vratiti svijet 80 godina unazad. U takvoj konstelaciji Crna Gora bi imala ulogu ruske kolonije

Informisanje
Gost
Informisanje

Hvala CDM. Informisati gradjane CG.
O ovim aktivnostima se u svijetu govori bar 5 godina.

Enesa Rozaje
Gost
Enesa Rozaje

Pazi texta. Jad,Crna Goro sta si docekala,da ti kroje sudbinu oni koji su htijeli da te uniste. Kratka pamet Crnogorci,kratka pamet. Njegos se prevrce u grob

Sigurica
Gost
Sigurica

Djoko Nemoj tako , sjećam se da su pucali kada si se rodio, ali od muke,… i ona su te skratili za jednu lignju….

Srdjan
Gost
Srdjan

Presmiješni ste.

Mara
Gost
Mara

Svako rušenje i podrivanje države Crne Gore počinje i završava se od i kod crkve Srba MCP , vlast mora naći rješenje i to odmah !

Djoko
Gost
Djoko

Bolje znaju Ameri od nas sto nam spremaju ,,braca”

Lgl
Gost
Lgl

Najsmjesnija je tvrdnja okupacione crkve da je rodila CG,ustvari ona je unistila CG 1918

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Zbog malignog uticaja Rusije mi odosmo, protiv volje naroda, u NATO. Koja je ovo plaćena propaganda i ko u ovo više vjeruje. Ovi bi Njegoša razapeli na krst da je živ.

Neka to
Gost
Neka to

NE znam o kojem ti narodu pričaš a ja tu većinu koju znam su za NATO.

KatunskaNahija
Gost
KatunskaNahija

Ti zivis ispod kamena ako mislis da je vecina za NATO.

Neka to
Gost
Neka to

Hahaha. Katunska Nahija i Novljaninn ne živim ni ispod Kamena a niti u Rožaje, a da živim tamo ne bih imao čega da se sramim.Ne želim ni Katunsku nahiju niti Novljane da omalovažavam jer je to dio Crne Gore ,ali vam opet ponavljam što vas DF laže je vaš problem ali opet podcenujete proCrnogorsku stranu,to jest ne shvatate da ćete… Više »

Novljanin
Gost
Novljanin

U Rožaje jel?

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Nas i Rusa 300 meleona. Hvata li Kirile 4G sa ovom antenom?

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Tekst je tako lose preveden da se jedva moze citati! Vidi se da ga je kompjuter prevodio i da niko nije lektorisao. Na vise mjesta potpuno nelogican i zbunjijuci.

Milos
Gost
Milos

Hahahha sve im je tako u montenegro. Ne znaju ni prevesti ono sto im daju kao nalog.

Naruto
Gost
Naruto

Kako sad ispade sve je idealno u drzavi,jedino Rusija kvari sve sa svojom politikom,a kakvu politiku vodi SAD,strasno..

Franko
Gost
Franko

Pravoslavlje je vječno! NATO i EU neprijatelj čovjeka. Danas počinje njihov fijasko.

z d
Gost
z d

Ne daj Bože da smo sa Rusima. Kukali bi gore nego oni koji su već bili pod njima (Česi, Slovaci, Poljaci, Mađari, Rumuni, Bugari, Ukrajinci)!!!

Neka to
Gost
Neka to

Česi, Slovaci, Poljaci, Mađari, Rumuni, Bugari su se oslobodili jedino UKrajina je opet pod okupacijom

Sigurica
Gost
Sigurica

Oni su Rusi a vi ste buba-rusi,…

Djoko
Gost
Djoko

A ti nijesi sigurica nego nesto sto se isto zavrsava na ica

Siguran fix
Gost
Siguran fix

Djokica? Isto je!

Sigurica
Gost
Sigurica

Aaaa, kako vas više nije sramota, stid, ….

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Nama je svejedno pod cijim smo uticajem kad nismo svoji vec sluge i robovi.

Send this to a friend