Politika

Istorijske veze Italije i Crne Gore zalog za buduću saradnju

Odnose Crne Gore i Italije, koji traju skoro jedan vijek, karakterišu bliskost i prijateljstvo, i naša je obaveza da nastavimo tim putem, istakao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković prilikom posjete ambasadora Italije u Crnoj Gori Luke Celiolija Glavnom gradu.

On je ocijenio da su duboke istorijske veze Italije i Crne Gore najbolji zalog za buduću, još uspješniju, saradnju i da će nova gradska uprava dati doprinos da se to partnerstvo produbi i proširi.

Gradonačelnik je naglasio da bi intenzivne aktivnosti na kulturnom planu trebalo afirmisati i u narednom periodu i uputio zahvalnost ambasadoru na doprinosu koji je  italijansaka Ambasada dala u dijelu valorizacije lokaliteta antičke Duklje.

Vuković je, ocjenjujući da je ekonomska saradnja Italije i Crne Gore na izuzetnom nivou, izrazio uvjerenje da će u narednom periodu ona biti intenzivnija i kada je u pitanju saradnja Ambasade Italije i Glavnog grada u realizaciji projekata koji su od obostranog interesa.

On je zaključio da je namjera nove gradske uprave modernizacija Podgorice kroz primjenu savremenih rješenja iz koncepta pametnih i zelenih gradova i da bi i u tom dijelu bio izuzetno značajan transfer znanja i iskustava razvijenih italijanskih gradova.

Ambasador Celioli je saopštio da je za Ambasadu Italije veoma važna podrška Glavnog grada, posebno kada je u pitanju širenje kulturne misije Italije u Crnoj Gori i da ga posbno raduje nastavak uspješne saradnje sa gradskom upravom.

On je gradonačelika upoznao sa planom kulturnih aktivnosti italijanske Ambasade i uputio mu poziv da zajedno prisustvuju prezentaciji i obilježavanju važnih istorjiskih datuma i kulturnih događaja koje tim povodom organizuje Ambasada Italije u Podgorici.

Ambasador je informisao gradonačelnika Vukovića da su poznate italijanske kompanije zainteresovane za realizaciju projekata iz koncepta pametnih gradova, posebno kada je riječ o modernizaciji javne rasvjete u Podgorici i da u tom dijelu treba intenzivirati komunikaciju  kako bi zajedno podstakli i intenzivirali ekonomsku saradnju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

SAMO SU VAM RATOVI U GLAVU I OKUPACIJE,ZADOVIJEK RATUJETE NESRETNICI JEDNI,GLEDAJTE MALO ISPRED SEBE A NE SAMO UNAZAD!

Danilo Stijovic
Gost
Danilo Stijovic

Duboke istorijske veze???
Mislis na okupaciju 1941?

Domaćin
Gost
Domaćin

Ne zaboravite da je Italija okupirala Crnu Goru u drugom svjetskom ratu.

Send this to a friend