Politika

Istraživanje DAMAR-a: Za ulazak u NATO 42,1 odsto građana

Na pitanje da li Crna Gora treba da uđe u NATO savez 42,1 odsto ispitanika je pozitivno odgovorilo, 38,7 odsto negativno, a 19,3 odsto bilo je bez određenog mišljenja o ovoj temi.

Na pitanje agencije DAMAR-a “Da li biste na referendumu glasali za ulazak u NATO savez ako bi to bio uslov ulaska Crne Gore u Evropsku uniju” pozitivan odgovor dalo je 46,2 odsto ispitanika, 37,2 odsto reklo je da ne bi, dok 16,6 odsto nema određeno mišljenje.

DPS podržava 40,3 odsto građana

Po tom istraživanju od političkih partija u Crnoj Gori najbolji rejting ima Demokratska partija socijalista koju podržava 40,3 odsto građana. Najjača opoziciona partija je DEMOS Miodraga Lekića koga podržava 10,2 odsto građana.

Iza DEMOSA-a su Demokrate Alekse Bečića koje imaju podršku od 10,1 odsto crnogorske populacije. Za njima je Demokratski front kojeg podržava 9,4 odsto birača.

Socijalističku narodnu partiju podržava 6,9 odsto građana, Bošnjačku stranku pet, a Socijaldemokratsku partiju 3,8 odsto birača.

Pozitivna Crna Gora trenutno uživa podršku 3,6 odsto glasača, a Građanski pokret URA 3,5. 

Ispod cenzusa su novoformirana partija Ivana Brajovića Socijaldemokrate sa podrškom od 2,4 odsto, Demokratska partija Fatmira Đeke, koju podržava 1,5 odsto građana, i Crnogorska demokratska unija sa podrškom od 1,1 odsto.

Ostale stranke imale su ispod jedan odsto podrške.

Za auto-put 61,2 odsto građana

Ispitanicima su postavljena i pitanja o investicionim projektima u Crnoj Gori.

Na pitanje da li su ekonomski projekti, odnosno investicije koje se realizuju kroz projekte auto-put Bar Boljare, projekat ostvro Mamula i Sveti Stefan Miločer dobri po državu i građane Crne Gore, 61,2 odsto građana dalo je prednost izgradnji autoputa Bar-Boljare, 19,8 odsto građana reklo je da ovaj projekat ne donosi dobro državi, dok 19 odsto njih nije imalo stav o ovom pitanju.

Kad je u pitanju projekat ostrvo Mamula, 33,3 odsto ispitanika reklo je da podržava ovaj projekat, dok je 26,7 odsto bilo protiv. Čak 40 odsto ispitanika nije znalo šta da odgovori.

Realizaciju projekta Sveti Stefan Miločer podržalo je 32,9 odsto stanovnika. Da ova investicija neće donijeti dobit Crnoj Gori, smatra 26,3 građana, a bez stava je njih 40,8 odsto. 

Send this to a friend