Politika

Italija nastavlja podršku razvoju našeg odbrambenog sistema

Saradnja Crne Gore i Italije u oblasti odbrane konstantno se unaprjeđuje, a italijansko Ministarstvo odbrane i Oružane snage te zemlje nastaviće sa podrškom razvoju našeg odbrambenog sistema, dogovoreno je na današnjim bilateralnim konsultacijama predstavnika ministarstava odbrane dviju zemalja, održanim u Rimu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, sastao se tim povodom sa generalnim direktorom za vojnu politiku u Kabinetu ministra odbrane Italije, kontraadmiralom Đanfrankom Anuncijatom i generalnim direktorom Odjeljenja za planiranje i odbrambenu politiku u Generalštabu Oružanih snaga potpukovnikom Đanijem Kandotijem.

“Ivanović je izrazio zadovoljstvo intenzitetom odbrambene saradnje dvije zemlje u svojstvu NATO saveznica, posebno angažmanom Vazduhoplovstva oružanih snaga Republike Italije u okviru misije nadzora crnogorskog vazdušnog prostora (Air Policing)”, navode u Ministarstvu.

Istakao je i da Crna Gora posvećeno doprinosi radu Inicijative odbrambene saradnje DECI, kao platformi za dalje unapređenje multilateralne bezbjednosne saradnje.

“Ivanović je informisao sagovornike o napretku koji Crna Gora ostvaruje u domenu evropskih integracija, naglašavajući da će naša država nastaviti da se snažno zalaže za politiku otvorenih vrata Alijanse, budući da evroatlantske integracije nemaju alternativu kada su u pitanju trajni mir i stabilnost Zapadnog Balkana”, dodaje se u saopštenju.

Anuncijata i Kandoti istakli su da Crna Gora predstavlja kredibilnog i pouzdanog saveznika Italiji u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

Danas je usaglašen i Plan bilateralne saradnje dva ministarstva odbrane za 2019. godinu, koji se pretežno bazira na saradnji mornarica i vazduhoplovstava, kao i u oblasti ljudskih resursa i sajber bezbjednosti.

Send this to a friend