Politika

Ivančević: Vlast bez ideje, opozicija bez pameti

Ivančević

Vladi sa gotovo tri decenije kontinuiteta nedostaju ideje, vizija, strategija i hrabrost i dovoljno pameti, a njena politika ogleda se u simuliranju ispunjavanja zahtjeva međunarodne zajednice, smatraju u Crnogorskoj.

Predsjednik Crnogorske, Dragan Ivančević, ocijenio je da se u prvih sto dana Vlade nije desilo ništa značajno što bi bilo vrijedno hvale.

„Već sada je jasno da ovoj Vladi sa gotovo tri decenije kontinuiteta nedostaje isto ono što i prethodnim vladama, a to su ideje, vizija, strategija, hrabrost i, zašto ne reći, dovoljno pameti. I ova Vlada je nastavila da tumara kroz vrijeme, prilagođavajući mu se u granicama mogućeg, umjesto da ona kreira svoju politiku i odgovori izazovima vremena“, kazao je on.

Prema riječima Ivančevića, sva politika ove Vlade ogleda se u simuliranju ispunjavanja zahtjeva koje pred nju stavlja međunarodna zajednica i evo sada i Međunarodni monetarni fond, bez minimuma odlučnosti za vođenjem autentične politike od značajnije koristi za državu i njene građane.

„Umjesto ozbiljnog političkog zaokreta koji je neophodan Crnoj Gori, mi nastavljamo da trošimo sopstveno vrijeme u bezidejnosti“, naveo je on.

Ponekad se, kako je rekao, upita da li je to prava slika naših sposobnosti ili nešto drugo.

„Ni na ovo pitanje odgovor nije težak, jer je to ipak samo slika sposobnosti ove vladajuće elite i njihove loše politike, čiji račun ćemo svi zajedno plaćati, sve dok tu i takvu politiku zauvijek ne napustimo“.

On smatra da svi moraju biti ozbiljno zabrinuti potpunim odsustvom političkih rješenja u vremenu sveopšte političke, bezbjednosne, privredne, ekonomske i socijalne krize.

„Ova Vlada vodi jedinu politiku koju zna, politiku aktivnog čekanja da se desi nešto povoljno, bez njihovog učešća u kreiranju povoljnih okolnosti. Takva politika nam, nažalost, garantuje neminovan ulazak u istoriju, ali bez naše odluke kako tamo ulazimo. Priznaćemo da je to krajnje poražavajuće za našu državu i sve njene građane“, saopštio je Ivančević.

Prema njegovim riječima, upravo sada, kada se Crna Gora nalazi pred najvećim izazovima svoje budućnosti, „imamo Vladu poprilično otuđenu od stvarnosti, kojoj je najvažniji cilj goli opstanak na vlasti, a ne izvođenje sopstvene zemlje iz ozbiljne krize“.

„Na nesreću svih nas, ovakvu Vladu čvrsto održava u sjedlu gotovo naručena politika nacional-šovinističkog Demokratskog fronta i ostatka opozicije koja djeluje izgubljeno u vremenu i prostoru“, dodao je Ivančević.

On je podsjetio na riječi istoričara Živka Andrijaševića, koji je, opisujući Crnu Goru iz druge decenije prošlog vijeka, napisao da je to bilo vrijeme kada su se društvo i njegova vladajuća politička elita kretali unazad.

„Kako je rekao „to je vrijeme kada je vlast bila bez ideje, a opozicija bez pameti“. Nažalost, i danas nakon jednog vijeka, u našoj malenoj Crnoj Gori stanje je gotovo isto“, zaključio je Ivančević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sjever
Gost
Sjever

Svaka čast na analizi, svaka vam je na mjestu. Mislim da će te imati veliku podršku, samo tako nastavite.

Frki
Gost
Frki

Slazem se 100posto sa vama.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Svaka cast, Vama iz CRNOGORSKE. Vi se ozbiljno bavite politikom. Ovo je prava analiza rada Vlade.

Send this to a friend