Politika

Ivanović: CG ostaje posvećena jačanju odbrambene saradnje sa zemljama regiona

Crna Gora ostaje posvećena jačanju odbrambene saradnje sa zemljama regiona, i kroz učešće u radu SEDM inicijative, kao vida jačanja političko-vojne saradnje i osnaživanja bezbjednosti i sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, kazao je Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane  Ivica Ivanović.

Naime, on je danas bio na Sastanku ministara odbrane, u okviru SEDM inicijative (inicijativa ministara odbrane Jugoistočne Evrope), u Batumiju (Gruzija) čiji je domaćin sastanka bio  ministar odbrane Gruzije, Levan Izoria a raspravljalo se o daljem funkcionisanju ove Inicijative i zajedničkim projektima, sa fokusom na savremene, asimetrične izazove, rizike i prijetnje.

Ivanović kazao da ova Inicijativa treba da prati aktuelna dešavanja i da prilagođava svoje djelovanje bezbjednosnim izazovima današnjice.

Ivanović je naglasio da jedino zajedničkim naporima možemo sačuvati vrijednosti demokratskih društava, uz zaključak da “članstvo Crne Gore u najmoćnijem političko-vojnom savezu doprinosi stabilnosti cijelog regiona Jugoistočne Evrope”.

On je izrazio podršku realizaciji SEDM projekata Izgradnja integriteta i Žensko liderstvo u sistemu odbrane, u kojima Crna Gora aktivno učestvuje, jer prepoznaje značaj promocije jednakih mogućnosti. Ministarstvo odbrane posebnu pažnju posvećuje ulozi žene u bezbjednosnom sektoru i, u skladu sa tim, razvija i sprovodi politiku rodne ravnopravnosti, kazao je Ivanović.

Generalni direktor upoznao je gruzijskog ministra sa najvažnijim aktivnostima koje Crna Gora sprovodi u skladu sa evroatlantskom agendom. On je istakao da naša država podržava politiku NATO otvorenih vrata, kao i da svaka država ima pravo da sama traži članstvo u nekoj organizaciji, bez uplitanja trećih strana.

Izoria je kazao da je Crna Gora prepoznata kao kredibilan partner na globalnoj bezbjednosnoj sceni, te da će naša podrška Gruziji biti od velikog značaja u ispunjenju strateškog cilja Gruzije, članstva u NATO.

Sagovornici su se saglasili da su dvije zemlje snažno posvećene vrijednostima na kojima se temelje Evropska unija i Alijansa, te da postoji prostora za jačanje saradnje u oblasti odbrane.

Generalni direktor je, u ime ministra Boškovića, uputio poziv ministru Izoriji da posjeti Crnu Goru početkom naredne godine.                                    .

Ivanović je imao odvojene sastanke i sa šefovima delegacija ministarstava odbrane Albanije, Hrvatske, Grčke, Italije, Srbije i Turske.

SEDM inicijativom trenutno predsjedava Grčka, a u njenom radu  učestvuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Gruzija, Grčka, Italija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Makedonija, Turska, Ukrajina, SAD i Moldavija.    

M.B             

Send this to a friend