Politika

Ivanović: Od sjutra potpisi za inicijativu da se Kotoru vrati status grada

Socijalisti Kotora pokrenuli su inicijativu da se Kotoru vrati status grada, saopšteno je iz te partije.

“Izborna lista „Dr Branko Baćo Ivanović – Socijalisti“ organizovaće od sjutra, ispred zidina Starog grada, prikupljanje potpisa za predlaganje izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim se Kotoru vraća status grada. Svakog radnog dana od devet do 11 sati građani i građanke Kotora će na štandu Socijalista, ispred vrata od grada, moći da potpišu inicijativu za vraćanje statusa grada”, navodi se u saopštenju.

Ustavom Crne Gore članom 93. propisano je da pravo predlaganja zakona ima 6.000 birača.

Nosilac liste Branko Baćo Ivanović je istakao uvjerenje da ne postoji građanin ili građanka koji žive na teritoriji opštine Kotor, koji neće podržati ovu inicijativu.

On je pozvao sve Kotorane i Kotoranke da svojim potpisom podrže ovu inicijativu.

„U ovim danima kada se zbog izbora govori samo o političkim razlikama i onome što nas razdvaja, pokažimo svima da se možemo okupiti oko onoga što nas spaja – ljubav prema Kotoru“, istakao je Ivanović.

Siguran je, kako kaže, da Kotoranima i Kotorankama ne mora da objašnjava zašto Kotoru treba vratiti status grada i zašto Kotor mora biti
drugačije tretiran u odnosu na ostale opštine širom Crne Gore.

Razlozi za to su, kako je naveo, višestruki – istorijski, tradicionalni, ekonomski, privredni, administrativni, turistički…

„Zbog svojih karakteristika, grad Kotor je još u 14. vijeku imao autonomiju i statut grada, koji je bio više od statuta, jer je sadržao odluke koje su imale snagu zakona. Zato, smatramo da Kotor zaslužuje da mu se vrati status grada, što je i bio do 1946. godine“, istakao je dr Ivanović.

On je ukazao da je Kotor grad svjetske kulturne i prirodne baštine, koji posjeduje više od 50 odsto ukupnog nepokretnog i isto toliko pokretnog spomeničkog blaga Crne Gore, koji je kao takav jedan od oko 1.030 upisanih, zaštićenih područja na listi svetske baštine.

„Zato prikupimo tih Ustavom propisanih 6.000 potpisa i pokažimo cijeloj Crnoj Gori kako se voli i poštuje Kotor. Pokažimo da je vrijeme da svi zajedno vratimo Kotoru status grada koji je imao prije osam vjekova“, poručio je dr Ivanović.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Ugrabi nešto
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ugrabi nešto
Gost
Ugrabi nešto

Lijepo ih je vidjet kako hitaju u radne pobjede prije u SNP a sad kao Jugosloveni.

Send this to a friend