Politika

Ivanović sa letonskim kolegom: Crna Gora posvećena jačanju globalne stabilnosti

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, sastao se danas u Rigi sa sa političkim direktorom Ministarstva odbrane Letonije, Janisom Karlsbergsom.

Sagovornici su iskazali spremnost za unapređenje odbrambene saradnje dvije zemlje na polju odbrane, koja je inicirana 2008. godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

U fokusu razgovora Ivanovića i Karlsbergsa bila je predstojeća posjeta Letoniji ministra odbrane Crne Gore, mr Predraga Boškovića, kao i nedavno upućivanje Izviđačkog odjeljenja Vojske Crne Gore u misiju Ojačano prisustvo NATO na Istoku (eFP, enhanced Forward Presence). Ivanović je kazao da naša zemlja prisustvom u Letoniji dokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije, a ujedno unapređuje operativne sposobnosti i interoperabilnost Vojske Crne Gore.

Ivanović je informisao Karlsbergsa o modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore, o progresu implementacije Ciljeva sposobnosti, promovisanju evroatlantskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana, kroz sprovođenje NATO politike „otvorenih vrata“, kao i o pružanju podrške zemljama regiona u ostvarivanju njihovih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva. On se i zahvalio na podršci koju je Republika Letonija pružila u usavršavanja crnogorskih oficira i službenika Ministarstva odbrane na Baltičkom odbrambenom koledžu.

Karlsbergs je istakao da se Crna Gora dokazuje kao pouzdan i kredibilan saveznik i naglasio da će Letonija nastaviti da podržava Crnu Goru i njene napore na putu evropskih integracija. On je  ocijenio da je doprinos Crne Gore eFP misiji još jedan dokaz crnogorske posvećenosti jačanju globalnog mira i stabilnosti.

Dvoje kolega su razmijenili mišljenja i o savremenim bezbjednosnim prijetnjama i stabilnosti balkanskog i baltičkog regiona, naglašavajući značaj zajedničkog suprotstavljanja izazovima kroz aktivan nacionalni doprinos kolektivnom sistemu odbrane.

Ivanović se sastao i sa ambasadorom Edgarsom Skujom, generalnim direktorom za bezbjedonosnu politiku i međunarodne organizacije u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Letonije, sa kojim su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji. Zaključeno je  da se samo zajedničkim naporima i udruživanjem snaga mogu iskorijeniti bezbjednosni izazovi na globalnom nivou.

Send this to a friend