Politika

Iz NATO-a poručeno: CG da nastavi borbu protiv kriminala

Članstvo Crne Gore u Alijansi važan je korak u reformama, ali nije kraj puta, jer se država obavezala na nastavak aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i dostizanju najviših standarda u primjeni vladavine prava, poručeno je iz NATO-a.

„Pristupanjem Crne Gore Aijansi poslata je poruka drugim državama koje žele članstvo – da ako zemlja ide putem reforme, prihvata demokratiju i vladavinu prava i dokazuje spremnost i sposobnost da doprinese našoj kolektivnoj odbrani, onda se i ona može pridružiti Alijansi“, rekao je portparol NATO-a, Pirs Kazalet.

On je ocijenio da je crnogorsko članstvo dobro za Crnu Goru, NATO, za stabilnost Zapadnog Balkana i međunarodni mir i bezbjednost.

„Crna Gora je napravila značajan napredak u reformama na svom putu ka članstvu u NATO-u. Nedavni pristup Crne Gore Alijansi je važan korak, ali to nije kraj puta. Crna Gora se obavezala da će nastaviti da radi na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da demonstrira najviše moguće standarde u primjeni vladavine prava“, rekao je Kazalet agenciji MINA.

On je naveo da je Crna Gora tokom godina daje vrijedan doprinos evroatlantskoj bezbjednosti, i dodao da je NATO zahvalan na tome.

„Crnogorske snage su služile i nastavljaju da služe časno u Avganistanu. Učešće Crne Gore u misijama i vježbama koje predvodi NATO doprinijelo je profesionalizaciji crnogorskih snaga bezbjednosti i jačanju njihovih sposobnosti za efikasno djelovanje, zajedno sa drugim saveznicima NATO-a i partnerima“, dodao je Kazalet.

On pozdravlja, kako je rekao, dugoročne doprinose Crne Gore NATO prisustvu u Avganistanu.

„Crna Gora takođe doprinosi oko 1,2 miliona USD povjerilačkom fondu NATO-a za finansijsku održivost Avganistanske nacionalne armije. To su konkretni primjeri važne uloge Crne Gore u očuvanju evroatlantske bezbjednosti“, kazao je Kazalet.

On je podsjetio da je nedavno zatraženo još nekoliko hiljada vojnika za za podršku misiji Odlučna podrška (Resolute Support) u Avganistanu, u cilju rješavanja nekih nedostataka i kako bi se osigurao nastavak pružanja pomoći koju traže avganistanske snage bezbjednosti.

„Na sastanku ministara odbrane NATO-a 29. juna, nekoliko saveznika i partnera saopštilo je da će doprinijeti novim trupama. Proces generisanja snaga je u toku, a očekujemo da će u narednom periodu biti ostvaren veći napredak“, naveo je Kazalet.

Podsjetio je da se NATO ne vraća u borbenu ulogu u Avganistanu, a da će Avganistanci nastaviti da imaju punu bezbjednosnu odgovornost da zaštite svoje stanovništvo, obezbijede svoju zemlju i ne pruže sigurno utočište međunarodnim teroristima.

Kad je u pitanju modernizacija vojne opreme crnogorske vojske, on je kazao da nabavka takve opreme ostaje ekskluzivno, suvereno pravo svake nacije.

„Ovaj princip se, naravno, odnosi i na Crnu Goru. Na kraju, važno je da crnogorske snage održavaju visok nivo interoperabilnosti sa drugim nacionalnim bezbjednosnim snagama, u skladu sa standardima NATO-a“, dodao je Kazalet.

On je pozdravio posvećenost Crne Gore povećanju troškova za odbranu. „Ova posvećenost je jasna i čvrsta demonstracija posvećenosti zemlje evroatlantskoj bezbjednosti i pravičnom dijeljenju tereta u okviru Alijanse“.

Odlučni su, kako je rekao, da pomognu zemljama regiona da sprovedu stvarne reforme u korist svojih građana, bez obzira na to da li žele da se pridruže NATO-u ili ne. „Poštujemo njihov izbor, koji god da je“.

Politika otvorenih vrata NATO-a je, ocijenio je on, istorijski uspjeh.

„Zajedno sa proširenjem EU, proširila je stabilnost i prosperitet u Evropi. Što se tiče Balkana, dokazi su pred nama. Zemlje regiona koje su se pridružile Alijansi postale su izvoznici stabilnosti na Balkan i šire. Stabilan Balkan je u interesu svih“, rekao je Kazalet.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
free samples
Gost
free samples

zar smo poceli borbu!?

Krle
Gost
Krle

Xaxaxaxaxaxa E NEKA STE I VI AMERI POSTALI SALJIVDZIJE

crnogorac
Gost
crnogorac

matrix

odgovor
Gost
odgovor

ko se s kim odje sprda, nije mi jasno 🙂 nato sa crnom gorom, crna gora sa svojim stanovnistvom, nato i crna gora sa cg stanovnistvom… iole pametan coek zna da se kriminal u crnoj gori moze svesti na povremene izolovane slucajeve za jako kratko vrijeme. sve se zna ko je ko i sta ko radi. cus postojanje organizovanog kriminala… Više »

Rajo
Gost
Rajo

Zar ima borbe protiv kriminala u Crnoj Gori?
Ja sam mislio da je to legalno ođe.

BAL99
Gost
BAL99

Ne moze se od organizovanog kriminala ocekivati da se bori protiv sebe.

pilot
Gost
pilot

“Crna Gora se obavezala da će nastaviti da radi na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da demonstrira najviše moguće standarde u primjeni vladavine prava“. Svake godine će se obavezat, nije problem.

klon
Gost
klon

“NATO, NATO moje zlato” Biće dobro dobri moj narode u Crnoj Gori. Samo optimizam!
Ja sam inače klonirani iz PG da znate. Nema više niđe ista 2 osim mene. ??

joko
Gost
joko

„Pristupanjem Crne Gore Aijansi poslata je poruka drugim državama koje žele članstvo – da ako zemlja ide putem reforme, prihvata demokratiju i vladavinu prava i dokazuje spremnost i sposobnost da doprinese našoj kolektivnoj odbrani, onda se i ona može pridružiti Alijansi“, rekao je portparol NATO-a, Pirs Kazalet. E KOLUMBO ..KOLUMBO …NTNK!!!!!!

35 posto kamata
Gost
35 posto kamata

Je su li milas evom djedu kosti na cetinje našli ???????

35 posto kamata
Gost
35 posto kamata

Ja sam kriminalac kako mene stati na put. …..sve sam izvadio papire regularne. ……????

jaaa
Gost
jaaa

Da bi se nešto NASTAVILO mora prvo da se ZAPOCNE. A taj pocetak dolaziti nece dok je britve i britvića.

vivica
Gost
vivica

@ “jaaa” , a koje bi ti doveo na vlast pa da nam bude bolje….Pipuna i barsku srbadiju…e moj dobri , taj film neces gledati!U srednji vijek se ne vracamo ! Milo je car, kralj, …. za sve vas koji tako mislite. !

joko
Gost
joko

Milo je car, kralj, …. Prvak skoka u dalj….

21 MAJ
Gost
21 MAJ

TAKO JE VIVICA !!!!

DjokoCrmničanin
Gost
DjokoCrmničanin

Što fali Ranku Krivokapiću??? Veliki borac za Evropu…. Nije htio u kriminal… A sa druge strane nije htio sa ovim vojvodama…. Pravi primjer Evropejca

Ibro
Gost
Ibro

e pamet ti se crnjela,ka je.

Gost
Gost
Gost

Kad? To i EU govori vlastima decenijama a oni ništa.

Virus
Gost
Virus

Oće, oće

Send this to a friend