Politika U igri Mađar i Slovenac

Izbor novog komesara za proširenje važan i za Crnu Goru

Ko će naslijediti komesara za proširenje Johanesa Hana, važno je pitanje i za Crnu Goru.

Za manje od mjesec dana koliko je ostalo za nominaciju kandidata za budućeg evropskog komesara za proširenje, dvije zemlje su izrazile svoje interesovanje da njihov kandidat bude zadužen za portfolio proširenja, piše European Western Balkans (EWB), prenosi Tanjug.

EWB piše da se postavlja pitanje da li će budućeg komesara za proširenje dati Mađarska ili Slovenija.

Ovo pitanje važno je za Crnu Goru, državu koja je, prema svim relevantnim ocjenama, najdalje odmakla u reformama potrebnim za članstvo u EU.

Crna Gora bi, prema najavama, članica EU mogla postati 2025.godine. Pred državom je dosta posla. Brisel konstatuje da napretka i te kako ima, ali i upozorava da je još dosta psola pred našom zemčjom do članstva.

U kontekstu priče o komesaru, treba napomenuti kako Crna Gora ima prijateljske i izutetno dobre odnose, kako sa Slovenijom, tako i sa Mađarskom.

Takođe, valja napomenuti kako je Slovenija godinama unazad iskazala izuzetnu spremnost da podrži evroatlanski put naše zemlje.

Ni podrška Mađarske nije izostala svih ovih godina, što je dokazano posjetom mašarskog premijera Viktora Orbana našoj zemlji.

Slovenački premijer Marjan Šarec novinovao je Janeza Lenarčiča, šefa Slovenačke misije u Evropskoj uniji za novog komesara.

Poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon  vjeruje da će on ispoljiti snažnu podršku za pristupanje zapadnog Balkana u EU.

„Slovenija ima iskustvo, bliska je regionu i to bi definitivno bila pozitivna stvar za Zapadni Balkan jer će naša zemlja predsjedavati Evropskom unijom 2021. i staviti proširenje na svoju agendu“, izjavila je Fajonova za „Dnevni avaz“.

Sa druge strane, Mađarska je nominovala Lasla Torčanjija, bivšeg ministra pravde i člana Evropskog parlamenta.

U tekstu EWB, kako Tanjug piše,  navodi se da bi bila loša ideja da komesar za proširenje bude iz Mađarske jer tu zemlju Brisel oštro kritikuje zbog nepoštovanja demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

Profesor studija Jugoistočne Evrope i politike na Univerzitetu u Gracu i koordinator Savetodavne grupe za Balkan u evropskoj politici (BiEPAG) Florijan Biber veruje da, iako, sigurno postoje profesionalni kandidati iz Mađarske koji bi mogli da vode portfolio proširenja, signal da bi komesar za proširenje bio iz Mađarske bio bi koban za zapadni Balkan.

„Bilo bi to stalno podsjećanje na zemlje koje su najviše skeptične prema proširenju, poput Francuske i Holandije, na eroziju vladavine zakona i demokratije. Pored toga, izreka sa ovakvim prijateljima … proširenje je u lošim rukama“, smatra Biber.

On objašnjava da, iako Mađarska može da podrži proširenje, njen glavni cilj je da oslabi EU sa drugim neliberalnim vladama.

Srđan Cvijić, viši politički analitičar u Institutu za evropsku politiku otvorenog društva i član BiEPAG, vjeruje da zabrinutost da komesari nisu nezavisni možda ne postoji.

„Ako pogledate prethodno iskustvo komesara koji dolaze iz zemalja sa problematičnom evidencijom vladavine zakona, oni su imali tendenciju da budu lojalniji predsjedniku i Komisiji koje predstavljaju nego vladi države članice koja ih je predložila. Drugim riječima, ne bih potcenio snagu socijalizacije u Briselu“, rekao je Cvijić.

Analitičar Evropske inicijative za stabilnost Adnan Ćerimagić podsjeća na nedavne političke poteze mađarskog ministra spoljnih poslova, Petera Sijartoa, koji je protiv procjene Komisije rekao u Beogradu da Srbija zaslužuje da postane članica EU što je prije moguće, dodajući da ukoliko bi to zavisilo od Mađarske Srbija bi već bila članica EU.

M.D.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
TALOG
Gost
TALOG

Aa Slovenijom,da,a sa Madharskom mrka kapa.Nesto onaj Orban ,ne ferma Djukanovica,vec svu saradnju okrenuo je prema Srbiji.

Send this to a friend