Politika

Izvještaji Evropske komisije će ipak biti objavljeni 29. maja

Crna Gora i EU

Evropska komisija demantovala je juče medijske informacije da bi objavljivanje paketa o proširenju, koje je zakazano za 29. maj, moglo biti odgođeno. Zvaničnik EU kazao je Pobjedi da se ništa nije promijenilo u odnosu na ranije najave.

“Uvijek smo govorili da se paket proširenja očekuje na proljeće. Predstavljanje paketa je zakazano za sljedeću sedmicu, ali mi formalno predstavljamo program bliže sastanku. Ukratko: nema vijesti i ništa se nije promijenilo”, kazao je zvaničnik iz Evropske komisije.

Mediji su juče objavili vijest da se u kabinetu Evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana ozbiljno razmatra mogućnost da se odloži objavljivanje paketa o proširenju. Ova nesigurnost je, kako je objavio Radio Slobodna Evropa, posljedica pritiska iz nekih zemalja članica EU, koje nijesu spremne da raspravljaju o proširenju na sastanku u junu. Objavljivanje paketa o proširenju je zakazano za 29. maj, a rasprava na nivou ministara inostranih poslova bi trebala da se održi na redovnom sastanku u junu.

Međutim, neke zemlje članice nijesu spremne da raspravljaju u junu, budući da treba da se odlučuje o preporuci Evropske komisije o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, navela je rSe.

Paket o proširenju bi trebalo da se objavi samo tri dana nakon održavanja evropskih izbora. Upravo zbog ovih izbora je bila donijeta odluka da se odloži objavljivanje dokumenta koji se obično predstave u aprilu. Rezultati evropskih izbora će takođe doprinijeti u odlučivanju kada će se objaviti paket o proširenju, koji predstavlja najvažniji godišnji dokument za sve zemlje koje imaju aspiraciju da se priključe Evropskoj uniji.

Iz EK su prošle nedjelje saopštili da Komisija radi na izvještajima o proširenju za 2019. godinu, a da rezultati izbora za Evropski parlament neće uticati na izvještaj EK o Crnoj Gori.

“Na dio pitanja koji se odnosi na to da li će rezultati izbora uticati na izvještaje, odgovor je ,,ne”, a na pitanje da li su izvještaji već koncipirani, mogu da kažem da se radi o činjeničnim procjenama”, rekao je briselski zvaničnik.

Send this to a friend