Politika

Jača podrška EU važna za praćenja izbora

Jača i pristupačnija podrška Evropske unije EU je ključni preduslov za unapređenje održivosti lokalnog praćenja izbora od strane organizacija civilnog društva OCD, zaključeno je na Forumu o praćenju izbornog procesa na lokalnom nivou u zemljama centralne Evrope i Azije u tranziciji.

Forum je organizovala Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO), uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy – NED), u saradnji sa Evropskom zadužbinom za demokratiju (European Endowment for Democracy – EED) i podršku demokratiji (Supporting Democracy – SD) u Briselu, 21.marta 2018.godine.

ENEMO je ponudila tri moguća scenarija debate, uz njihovo moguće kombinovanje.

“Prvi je osnivanje posebnog fonda u EED radi podrške nepartijskom domaćem i međunarodnom praćenju izbora od strane domaćih i međunarodnih OCD. Drugi je obezbjeđivanje sredstava u okviru nacionalnog i regionalnog IPA instrumenta za civilno društvo i EIDHR sa ciljem pužanja podrške praćenju izbora zasnovanom na punom izbornom procesu. I posljednji je otvaranje komponente pet EIDHR za nepartijsko praćenje izbora od strane domaćih i međunarodnih OCD“, rečeno je u ENEMO.

Izvršni direktor EED, Jerzy Pomianowski, kazao je da za organizacije koje podržavaju demokratiju, praćenje izbora predstavlja vid aktivnosti koja je prisutna u najstrukturiranijim, najrazvijenijim društvima sa veoma dugom tradicijom primjene najbolje metodologije i sistemskog pristupa.

“Ovo je od izuzetnog značaja, jer smo istovremeno svjesni da se demokratija ne ogleda samo u izbornom procesu. Postoje i drugi aspekti kojima se moramo jasno pozabaviti“, rekao je Pomianowski.

On je, takođe, istakao i da se Evropska zadužbina za demokratiju fokusira na pojedinačni aktivizam.

“Praćenje izbora je jedna od aktivnosti koja mobiliše mase. To daje svrhu ovoj specifičnoj aktovnosti, jer otvara mogućnost za dobrovoljno uključivanje mnogih, za viđenje stvari na mnogim lokacijama i masovno angažovanje ljudi“, rekao je Pomianowski.

On je istakao da Evropska zadužbina za demokratiju obezbjeđuje sredstva za aktiviste civilnog društva, političke aktiviste, nezavisne medije i sl., što se može smatrati velikim dijelom demokratskih inicijativa.

“Nismo još globalni; i dalje smo regionalni. Prisutni smo na sjeveru i Bliskom isotku, zemljama Evropskog partnerstva, u Rusiji i Turskoj. Od decembra prošle godine, poslujemo i u zemljama zapadnog balkana“, objasnio je Pomianowski.

Generalni sekretar Evropske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO), Zlatko Vujović  je objasnio da je ideja bila da se privuče pažnja donosioca odluka u Briselu, u dijelu stabilnosti praćenja izbora na lokalnom nivou.

“Ovo zaista predstavlja problem širom regiona. Neke zemlje su možda u boljoj situaciji u odnosu na druge, ali zapravo su mnoge organizacije na ivici egzistencije zbog problema nedostatka finansija. Za neke zemlje, ovo je pitanje bezbjednosti“, rekao je Vujović.

On smatra da je povlaćenje finansiranja od strane SAD u mnogim zemljama u značajnoj mjeri ugrozilo održivost.

“ENEMO vjeruje da privlačenje veće pažnje EU može predstavljati veliki doprinos. To ne znači da ne postoji nikakva podrška, ali nekada neefikasni mehanizmi i spore procedure predstavljaju veliki problem u smislu praćenja izbora“, pojasnio je Vujović.

Član Evropskog parlamenta, Grupa za podršku i koordinaciju izborima (DEG), David Martin, objasnio je da je Evropski parlament važan dio domaćeg izbornog procesa.

“EU primjenjuje tri osnovna kriterijuma za učešće u praćenju izbora. Prvi kriterijum je da li smatramo da postoji šansa za pouzdan izborni proces. Ukoliko su šanse za pouzdan izborni proces male, nećemo se kandidovati za izbore. Na primjer, ove godine smo odlučili da se ne kandidujemo u Kambodži, jer je vjerovatnoća pouzdanih rezultata bila mala. Drugi kriterijum je dobijanje poziva. Nema svrhe ići tamo gdje niste pozvani. Treći kriterijum je da li smatramo da možemo učiniti nešto ili ne,“ naveo je Martin.

On je objasnio da ga, za vrijeme dok je bio glavni posmatrač, nije interesovalo ko je pobijedio, već kako je pobijedio.

“Smatram da je to izuzetno važno ako ste posmatrač na izborima. Vaš kredibilitet zavisi od vas samih, ukoliko pratite proces. Mnoge su grupe za praćenje izbora gotovo postale dio opozicije, jer je njihova uloga, osim kritike procesa, djelimično bila i kritika vlade. Važno je naći ravnotežu između ta dva zahtjeva“, istakao je Martin.

Šef jedinice za Srbiju, v.d. direktora za zapadni Balkan, DG NEAR u Evropskoj komisiji, Catherine Wendt rekla je da su izbori kamen temeljac stabilnosti svake demokratske institucije.

“Usvojili smo Strategiju za zapadni Balkan, što je bio ključni momenat za donošenje strategije u ovom regionu. Pokušali smo da se fokusiramo na značaj reforme prava, obzirom na približavanje zemalja EU. Situaciju u svakoj od zemalja predstavićemo u našem Godišnjem izvještaju“, kazala je Wendt.

Ona je objasnila da, bez otkrivanja onoga što su rekli o svakoj od zemalja, može reći da je tvršen napredak tokom posljednjih goina u definisanju demokratskih normi i institucija.

“Tokom posljednjih izbora, domaći i međunarodni posmatrači su iznijeli određene bojazni, uključujući nedostatak povjerenja, nepristrasnosti i nezavisnosti organa za upravljanje izborima, zloupotrebu i pritisak na glasače, nedostatak medijske zastupljenosti, te nedostatak slobode govora“, istakla je Wendt.

Šef sektora za demokratiju, DG DEVCO u Evropskoj komisiji, Thomas Millar, rekao je da je posmatranje na lokalnom nivou glavni instrument koji organizacije imaju na raspolaganju.

“Mi smo usmjereni na OCD i uvodimo veliku fleksibilnost i nezavisnost djelovanja. Tokom proteklih pet godina podržali smo različite programe u različitim zemljama širom svijeta, kao što su grupe žena-posmatrača ili organizacije mladih. U smislu izazova i naučenih lekcija, pokušali smo da budemo što je moguće fleksibilniji u ograničenjima“, kazao je Millar.

On je objasnio da delegacije na raspolaganju imaju mjere podrške koje mogu primijeniti u vanrednim okolnostima.

“Nedavno smo objavili vodič za posmatrače. Ideja je bila da se podrži metodologija u domaćem izbornom procesu i potpomognu aktivnosti zastupanja reforme izbornog procesa. Digitalne tehnologije su kreirale različite mogućnosti, ali i donijele mnoge rizike; eksperti su nam rekli da je tehnološki način u mnogome ubrzao smanjenje prostora umjesto da djeluje preventivno. Moramo naći načina da oblikujemo i ojačamo civilno društvo i domaće posmatrače u korišćenju ovih tehnologija“, pojasnio je Millar.

Presstavnik COTE Vladavina prava, osnovna prava i demokratija, DG NEAR Evropske komisije, Carolina Lasso Navarro, istakla je da tri različite regije – tri vrste odnosa sa EU – dijele zajedničku potrebu za političkim dijalogom i našom podrškom u promovisanju demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

“To je osnov našeg Sporazuma i mora predstavljati okosnicu svakog odnosa sa susjedima i budućim partnerima u ovom evropskom procesu“, rekla je Lasso Navarro.

Šef Departmana za izbore pri OEBS Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava, Alexander Shlyk istakao je značaj praćenja izbora od strane građana.

“Preporučeno praćenje izbornog procesa od strane građana je nešto na čemu insistiramo. Građani-posmatrači su izloženi većem riziku. Građani-posmatrači bolje poznaju i vide situaciju u zemlji u odnosu na međunarodne posmatrače“, rekao je Shlyk.

Send this to a friend