Politika

Jačanje saradnje Crne Gore i Turske u privredi i turizmu od obostranog interesa

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu potpisali su u Antaliji Memorandum o saradnji između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i  Turske u domenu protokolarnih poslova koji će doprinijeti intenzivnijoj saradnji u ovoj oblasti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Imajući u vidu da je naše opredjeljenje širenje kapaciteta ekonomske diplomatije, sjutrašnje otvaranje Konzulata u Antaliji na čelu sa počasnim konzulom Erkanom Jilmazom, doprinijeti dinamiziranju aktivnosti u pogledu privlačenja turskih investicija”, kazao je Radulović.

Kako su naveli iz resornog ministarstva, akcenti sastanka bili su posvećeni jačanju saradnje Crne Gore i Turske u oblastima od obostranog interesa, prevashodno u privredi i turističkom sektoru, koji su ključni u izazovnom vremenu oporavka ekonomija.

“Ministar Čavušoglu ocijenio je da je bilateralni susret još jedna potvrda da Crnu Goru i Tursku povezuju dobri međudržavni odnosi koji su praćeni intenzivnim političkim dijalogom i zavidnim nivoom međusobnog razumijevanja i saradnje. On je istakao značaj savezništva u NATO, gdje dvije zemlje sarađuju u okviru važnom za globalnu bezbjednost”, navode u saopštenju.

Takođe ističi da je istaknuta neophodost njegovanja veza u kulturi i obrazovanju, za čije unapređenje i promociju, kako je konstatovano, postoji puno potencijala.

“U tom kontekstu ministar Radulović je ocijenio da ovaj vid saradnje ima vitalnu ulogu u daljem jačanju odnosa, posebno imajući u vidu bogate istorijske veze i brojnu crnogorsku dijasporu u Turskoj”, dodaju u saopštenju.

Napominju da će Radulović boraviti u Antaliji do 20. juna, gdje upravo na poziv kolege Čavušoglua učestvuje na sastanku šefova diplomatija zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kao i Antalijskom diplomatskom forumu.

Send this to a friend