Politika

Jadran ne može poremetiti odnose Crne Gore i Hrvatske

Školski brod Jadran

lako Vlada Hrvatske ne odustaje od zahtjeva da školski brod “Jadran” bude u hrvatskom vlasništvu što je ovih dana potvrđeno i slanjem protestne note zvaničnog Zagreba vlastima Crne Gore i Malte zbog međunarodnog krstarenja “Jadrana” sagovornici Pobjede smatraju da takav postupak neće ugroziti odnose dvije zemlje.

Iz hrvatska Vlade navode da je pitanje školskog broda Jadran sastavni dio neriješene sukcesije vojne imovine između Republike Hrvatske i Crne Gore čija ukupna vrijednost prelazi milijardu američkih dolara.

“Za odnose između dvije države od velikog je značaja međusobno povjerenje. Jednostrani potezi, suprotni prethodno postignutim dogovorima, povučeni bez ikakve najave, sigurno ne pridonose njegovoj izgradnji”, kazali su za Pobjedu u Vladi Hrvatske, dodajući da je Republika Malta upoznata sa relevantnim činjenicama o školskom brodu Jadran.

Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac tvrdi da se to neće desiti jer je u izgradnju odnosa uloženo mnogo napora, dok hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski smatra da razlog hrvatske inicijative leži u tome što je Crna Gora u odnosu sa Hrvatskom slabiji igrač. Lukovac smatra da spor oko “Jadrana” nije novo pitanje u odnosima dvije zemlje, već je od samog početka nezavisnosti Crne Gore i formiranja diplomatskih odnosa sa Hrvatskom predmet razgovora.

“Ali uprkos tome, odnosi su značajno napredovali. Tako da to pitanje nije bilo smetnja za odnose koji se danas ocjenjuju kao primjer dobrosusjedske saradnje u regionu. Spor oko broda “Jadran” nastao je jer dio sukcesije Jugoslavije nije dao rješenje. Matična luka broda bila je u Splitu i to je osnov za stav Hrvatske da brod treba da pripadne njima”, objašnjava Lukovac.

Dodaje da, uprkos tome što je ovo pitanje bilo vrlo često tretirano u odnosima dvije zemlje, ono nije negativno uticalo na te odnose jer su iznesene različite ideje o saradnji, pa i kada je u pitanju korišćenje broda „Jadran“.

Govoreći o tome da li je u Hrvatskoj pooštren ton prema Crnoj Gori zbog ovog pitanja, Lukovac smatra da se radi o pretpostavkama i proizvoljnim interpretacijama.

Zagrebački profesor i politički analitičar Žarko Puhovski, poput Lukovca, smatra da “Jadran” ne može da poremeti odnose Crne Gore i Hrvatske. Međutim, vjeruje da je razlog što je Crna Gora previše slaba u svojoj poziciji kandidata za EU, pa može zavisiti od Hrvatske.

“Crna Gora neće dozvoliti zaoštravanje odnosa sa Hrvatskom, i to je naprosto realnost. Pitanje je hoće li Hrvatska imati motivaciju da insistira preko neke mjere, jer ne vidim da se tu radi o nekoj bogzna kako važnoj stvari. “Jadran” je više simbolički problem, ali mi iz rata 90-ih godina znamo da su sukobi počinjali često iz simboličkih razloga”, rekao je Puhovski.

Na pitanje da li to znači da može doći do sukoba Hrvatske i Crne Gore, kaže da ne vjeruje u to.

“Ne može doći do sukoba sa Hrvatskom, jer će se Crna Gora povući”, smatra hrvatski profesor.

Govoreći o mogućem uslovljavanju Hrvatske, Puhovski kaže da takva tradicija postoji.

“Meni se čini da može doći do toga da Hrvatska uslovljava Crnu Goru, jer mi imamo i tu tradiciju. Italija je uslovljavala Sloveniju, Slovenija Hrvatsku. Hrvatska je doduše rekla preko svih svojih predsjednika vlade u posljednjih 10 godina da ona to neće činiti drugima, ali sam uvjeren da se neće oduprijeti tome”, zaključio je Puhovski.

Spor oko školskog broda “Jadran” nastao je jer Hrvati svoje pravo nad jedrenjakom temelje na činjenici da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci “Lora” u Splitu. Međutim, kako je nakon izbijanja rata u SFRJ između svih republika bivše Jugoslavije postignut dogovor da se sve naoružanje i vojne instalacije, koje su se na početku sukoba našle na teritoriji pojedinih republika, mogu smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i školski brod “Jadran“, koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom”Arsenalu“, ostao u posjedu Crne Gore.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane više puta su ponovili da je “Jadran“ crnogorski, te da neće dozvoliti da ovaj brod bude tačka sporenja dvije države, ali da će štititi sopstvene interese. Spekulacije su stizale i dotle da je kompromis da “Jadran” plovi pod zastavom NATO, budući da su obje zemlje članice Alijanse, ali takva informacija nikada nije potvrđena ni sa crnogorske, ni sa hrvatske strane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Pa samo zbog cinjenice da je taj velelijepi skolski Jedrenjak bio u Lori, ne treba se uopste upustat sa kurvatima u dialog!!! Sta da se uci na tom Brodu? Ono sto su radili Crnogorcima u tom Logoru? No pokrenuti piranje odstete za ta zvijerstva sto su tamo radili – a Brod je nas!! I lijepse mu stoju ona crnogorska zastava… Više »

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ako je neko gladan Puhovski onda su to hrvati…40. Milijardi duga. …Drugo neka se povuce vlada CG…Crnogorci sigurno nece..

C v g
Gost
C v g

Jadran će biti predat Hrvatskoj. To se odavno priprema.

Jasarko
Gost
Jasarko

Nisu ludi da daju jadran…ni Prevlaku ni Jadran..nikakvoga osnova nemaju da ga traze to je nas brod….i vazda ce biti sretan 21 maj

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Vlado n iz bara je bio u vojsku na njega izabrali ga kao najljepšeg mornara.

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Ne bih ja cile nikad ušao u tu igru i slao por da nisam imao pare. Rekla je mene majka kad sam napunio 14 ili 15 davno da ima para. Samo poslije mi nisu slali puno. Zbog djevojaka jer se ne možeš otrsit.

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Cile b.sanjao sam ti los san da ti je srce puklo kao unutrašnja guma od bicikla. Čuvaj se lepi.

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Ko je dužan milijardu eura 😂

SRECNA C.G.....
Gost
SRECNA C.G.....

AJD ANGOLA JEDNU PAMETNU DA PROCITAH….NE PJEVAS VISE …BICE ZBOG TOGA STO SMO NEZAVISNI…UZIVAJ ANGOLA MILO MI JE ZNATI DA NIJESI JEDINA BUDALA KA JA NA OVE PORTALE….ZIVIOOOOO🤣🤣🤣🤣

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Imaš li hleba?

SRECNA C.G.....
Gost
SRECNA C.G.....

IMAM SUVOGA KRUHA MOJ ANGOLA…MASTI …PA POKRPIM RUCAK A NA DORUCAK I VECERU NE MISLIM JER RABOTAM DA PRETEKNEM…A TI ANGOLA…IMAS LI TI STO.ZA RUCAK

Ivo
Gost
Ivo

Ima da im ga damo sa sve osmijehom iako je nas po zakonu

Serdar Janko
Gost
Serdar Janko

Koja nadmenost i omalovazavanje hrvatskih predstavnika prema crnoj gori ovo je bruka!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

I Jadran i Prevlaka su Crnogorski…A EU nas ne interesuje..CG se nece povuc ni milimetar….

SRECNA C.G.....
Gost
SRECNA C.G.....

HA HA HA STO ME NASMIJA…GLASAH ZA NEZAVISNOST….VIDIM NIJESMO NEZAVISNI …EVROPA …NATO….JADRAN….PREVLAKA…I KO ZNA NA STO CE SE PRISTATI …EVROPA OKOM A MILO SKOKOM….
SRECNA NEZAVISNA

Gost
Gost
Gost

Sto ne traze tebkove koji su se povukli iz HR, a ne Jadran

DUKLJA
Gost
DUKLJA

OVOM SRBINU “BUDIMO REALNI”BI ODGOVARAO SPOR SA HRVATSKOM
NAJVIŠE BI VOLIO DA NEMA NEZAVISNE CRNE GORE

SRECNA C.G.....
Gost
SRECNA C.G.....

SAMO JE REALAN……TEK SMO POCELI DA SLUSAMO EVROPU….LAGANICA….ETO JA IZ NEZAVISNE PA DA NE BUDE SRBIN KRIV😆😆😆😆

MMA
Gost
MMA

Ne sjekirajte se dacemo ga jer cemo morati na kraju,nikad srece

MONAKO
Gost
MONAKO

😆😆😆SAD *JADRAN*
POSALJITE IM MAKETICU BRODICA
BICE MALO.VECE OD BRODICA DA TRAZE

Josip
Gost
Josip

Samo me zanima kakav bi bio naslov da je kojim slucajem umjesto Hrvatske bila Srbija i da je ona potrazivala nesto?

MONAKO
Gost
MONAKO

MOZDA COKOLADICE KAO KOLINDICA PA JOJ IH VUCIC ZAVUCE SA LJESNIKOM 😆😆😆

Budimo realni
Gost
Budimo realni

“Ne može doći do sukoba sa Hrvatskom, jer će se Crna Gora povući”, smatra hrvatski profesor. Apsolutno je u pravu. Dacemo ga ko i Prevlaku samo je pitanje kad. Nasi politicari znaju samo da klimaju glavom.

realni budimo
Gost
realni budimo

Prevlaku nijesmo dali jer Prevlaka nije naša. Jadran je naš i ostaće u Crnoj Gori. Neka je srećan dan nezavisnosti svim građanima Crne Gore.

SRECNA C.G.....
Gost
SRECNA C.G.....

JADRAN BJESE NEKAD ZAJEDNICKI….ZABORAVISTE …DACE SE NE BRIGAJ… SAMO JE PITANJE DANA AKO GA NE KUPE TURCI KAO SVE PO PRIMORJU…
NEK JE SRECAN NAROD KOJI ZIVI U C.G.

Send this to a friend