Politika

Jakič: Priču o državljanstvu ostaviti parlamentu

Današnji snimci ne ohrabruju, poručuje za TVCG bivši ministar odbrane Slovenije i nekadašnji poslanik Evropskog parlamenta Roman Jakič. Vladu poziva da probleme riješi u institucijama, a da priču o crnogorskom državljanstvu ostavi parlamentu.

Namjera Vlade da spusti kriterijume za dobijanje crnogorskog državljanstva, a time i biračkog prava zasad nepoznatom broju ljudi koji žive u Crnoj Gori, a porijeklom su iz zemalja regiona, za nekadašnjeg poslanika u Evropskom parlamentu, Romana Jakiča, neobična je. Objašnjava i zašto.

“Nije mi bilo čudno da glasaju stranci koji su u Crnu Goru došli da rade i žive i imaju privremeno boravište, nego mi je više bilo neobično da državljani Crne Gore koji su na privremenom radu u inostranstvu više neće imati mogućnost glasanja. Zato ako vi jednom podijelite državljanstvo ljudima uz to idu i prava i dužnosti i jedno od tih prava i dužnosti su i glasanje”, kazao je Jakič.

Još neobičnije mu je, kaže, što tako bitan dokument kroz Odluku, treba da, kada prođe sve procedure, razmatra Vlada, a ne Skupština.

“Ja mislim da Vlada koja ima većinu u parlamentu nema se čega bojati da takvu diskusiju otvori u parlamentu i da se tamo pokažu svi plusevi i minusi takve odluke”, poručio je on.

Jakič, koji je i bivši ministar odbrane Slovenije, kaže i da zabrinjavaju slike sa crnogorskih ulica od danas…. Jasno je, ističe, da su ponovo počeli problemi u Crnoj Gori.

Zato Vlada mora naći rješenje koje će zadovoljiti sve građane, poručuje Jakič, koji tvrdi i da vlast dodatno mora biti na oprezu jer Evropska unija Crnu Goru i dalje doživljava kao državu koja je najdalje odmakla na evropskom putu.

“Zabrinjava porast govora mržnje, na neki način taj revizionizam koji je permanentan u politici, zabrinjava porast nacionalizma, zabrinjavaju sva dešavanja pa i današnja, ali to ne sprječava volju evropskih institucija da Crnu Goru ne bi poduprli u svim tim njihovim težnjama prema EU”, poručio je Jakič.

Ali takve signale, po uzoru na prethodnu, aktuelna Vlada mora češće i mnogo jasnije slati, poručuje Jakič, koji upozorava i da bi pasivnost, ali i brojne izjave zvaničnika, poput one ministra pravde Vladimira Leposavića – bez sumnje mogle usporiti put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Send this to a friend