Politika

Jakič: Zagovaraćemo proširenje EU na Zapadni Balkan

Jakič

Slovenački poslanik i bivši ministar odbrane i spoljnih poslova Slovenije Roman Jakič kaže za Pobjedu da je srećan što će Liberali u Evropskom parlamentu (ALDE) biti dio novog sastava Evropske komisije, te da su uvijek zagovarali proširenje EU i da će širenje na države Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta.

“Prvi put poslije dugog vremena dvije najveće vladajuće stranke ne mogu da formiraju koaliciju i po tom pitanju će Liberali i Zeleni morati da uđu u tu koaliciju. Kao liberal, srećan sam zbog toga, ne samo što će liberali moći promovisati svoj program, već zbog toga što su liberali jedni od onih koji uvijek stavljaju proširenje EU na prva mjesta u svom programu. Tako da sam siguran da će, i kada budemo određivali zajednički program te komisije, proširenje EU sa državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta”, rekao je Jakič.

Upitan da li se plaši da bi u evropskoj koaliciji ipak mogli da prevladaju stavovi većih partija, Jakič kaže da nema takve bojazni.

“Mislim da se to neće desiti, zato što i Socijaldemokrate nemaju vrlo različite pozicije što se tiče proširenja. Do sada su samo predstavnici pojedinih država u EPP bili na neki način rezervisani po tom pitanju. Ne vidim neku bojazan. Liberali u Evropskom parlamentu neće biti tako mali kao što su liberali u Crnoj Gori unutar vlade i uticaja. Nego će biti veliki, naročito ako ćemo sada preuzeti neke od tih vodećih funkcija unutar Evropske komisije i Savjeta. Ja mislim da je to dobar signal za Zapadni Balkan”, naveo je Jakič.

Na pitanje šta se može očekivati od njemačkog predsjedavanja Savjetom EU, Jakič kaže da, iako je liberal, vrlo cijeni kancelarku Angelu Merkel.

“Ne samo kao njemačku političarku, već mislim da je jedini pravi motor koji gleda neku širu sliku EU. Zato mi je žao što je rekla da neće sudjelovati u novoj Komisiji, iako se nadam da će je ubijediti da nastavi svoj evropski put. Tako da smatram da je predsjedavanje Njemačke Savjetom EU pozitivan signal jer Njemačka je uvijek izražavala volju za širenjem iz perspektive stabilnosti i regiona i stabilnosti same Evrope, tako da je to i jedan od pozitivnih elemenata u priči Zapadnog Balkana”, smatra on.

<<<Šta piše u najnovijem izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore<<<

Govoreći o Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru i upitan da li smatra da su kritike na račun naše zemlje prvi znak otklona od proširenja, Jakič kaže da svaki izvještaj EK treba uzeti ozbiljno i pristupiti mu ozbiljno.

“Treba gledati da li su stvari koje su tamo zapisane takve da se mogu brzo riješiti ili ne. Ti izvještaji nikad nijesu bili pisani sa namjerom kritikovanja neke države nego isticanja stavova, kroz koje EK kaže što valja i što ne valja. A što se tiče toga da bi to bio argument za buduće odlaganje proširenja mislim da nije. Nikada to nije bio motiv. Ako pogledamo unazad, izvještaji za sve aplikante koji su ušli u EU bili su žestoki ili manje žestoki, pozitivni ili negativni, ali to je na neki način ogledalo u koje mora da se pogleda država i vidi da li je sposobna da na tim područjima napravi iskorak”, ističe slovenački diplomata.

Send this to a friend