Politika

Janjić: Demokrate rade sve da bi bez izbora došli na vlast

Janjić

Politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da one partije koje ne učestvuju u radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva gube, a Demokrate pričom da su sve dogovorili sa Briselom i da će Odbor raditi po njihovom diktatu stvaraju prepreke za ulazak Crne Gore u EU.

On, u razgovoru za Dnevne novine, kaže da su Demokrate Alekse Bečića imale priliku da urade nešto dobro za demokratiju u Crnoj Gori, ali da su loše iskoristili tu šansu.

“Prosto je zapanjujuće da Demokrate ništa nijesu naučili iz primjera SDP-a od prije par godina, kada je Ranko Krivokapić preuzeo tu ulogu, da traži rješenje političke krize. To se, međutim, pretvorilo u liderske borbe onih koji još nijesu došli na vlast. Sada imamo novu priliku da gledamo to”, kaže Janjić.

Komentarišući tzv. “Briselski plan” i stalno pozivanje dijela opozicije na njega, Janjić ističe da je Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva unutrašnja stvar Crne Gore i njene Skupštine.

“Brisel će samo insistirati na zatvaranju poglavlja o vladavini prava i na demokratiji. EU traži da naši izborni zakoni ne budu diskriminatorni i ništa dalje od toga. Zakone koje Odbor predloži procjenjuje Venecijanska komisija a ne Evropska unija. Od Brisela u ovom trenutku treba samo očekivati da podrži stabilnost, napredak i demokratizaciju zemlje koja je najbliža Evropskoj uniji, a to je, u ovom trenutku, Crna Gora”, ističe ovaj politički analitičar.

Janjić tvrdi da je sasvim sigurno da Evropska komisija neće učestvovati u stvaranju prepreka Crnoj Gori da uđe u Evropsku uniju.

“Ovo što rade Demokrate, ultimativnim nastupima, prijetnjama i diktiranjem pravila, a Odbor još nije počeo ni da radi u novom sastavu, je stvaranje prepreka. Oni odlažu uspostavljanje konsenzusa o demokratskim izborima zarad ideje da dođu na vlast bez izbora, ili da se sruši jedan čovjek, odnosno Milo Đukanović. Oni su prosto opsjednuti Đukanovićem i to nije politika u koju će se miješati, niti je podržati Evropska komisija. Brisel to ne može da podrži jer EU ima 28 zemalja i od njih treba dobiti, ne većinsku, nego usaglašenu podršku”, kaže on.

Janjić smatra da opozicija u Crnoj Gori treba da stavi prst na čelo i dobro razmisli koji će joj biti naredni potezi i kako će se odnositi prema demokratskim inicijativama, bez obzira što one dolaze i iz vlasti.

“Opozicija treba da sagleda koliko ima birača, koliko lobista, novca i koliko je Vlada u EU je spremno da ‘naređuje’ Crnoj Gori, kako oni govore, pa tek onda da obmanjuje građane raznim jalovim akcijama”, ističe predsjednik UO Foruma za etničke odnose iz Beograda.

Janjić tvrdi da se i ovoga puta u Crnoj Gori radi o staroj priči opozicije na novi način.

“Pokušaji pozivanja na ‘Makedonski scenario’ nisu dali rezultate, jer se u Skoplju radilo o obračunu sa ruskim strukturama u vlasti. U Crnoj Gori je obrnuto, ruske strukture su u opoziciji. To je problem koji ima opozicija, jer je previše vezana za Rusiju, a neki ne mogu da se otrgnu i povedu samostalnu politiku”, kaže Janjić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velja gora
Gost
Velja gora

Interesantno je kako Petrovdanci mrze sve srpsko osim ove EVROanaliticare.
Na njih ste slabi…
Oni su tako divni ljudi….a i ne kostaju mnogo

Javni sektor
Gost
Javni sektor

Kako vas nije sramota. Pa jel u Kotoru DPS oteo upravo demokratama vlast bez izbora?

ines23
Gost
ines23

Becic je previse opsjednut Djukanovicem, da mislim da mu sliku drzi nedje i klanja mu se.

Vitinka
Gost
Vitinka

To sto je opozicija u CG vezana za Rusiju, to im kod gradjana nece pomoci jer oni nista ne rade za nase dobro nego za svoje.

Kosta
Gost
Kosta

Najjace mi je ovo sto su svi trazili rad odbora za IZ a kad treba da dodju nema ih nidje, jer znaju da radom u njemu sjutra nece moci da traze alibi za poraz.

oliver14
Gost
oliver14

Demokrate koje su toliko pricale o briselskom sporazumu sad sami bjeze od njega, jer odavno je Brisel digao ruke od njih.

goran1978
Gost
goran1978

Demokrate lazu da su se dogovorili sa Briselom, ko su Demokrate da se neko iz Brisela sa njima dogovara!

Dakica
Gost
Dakica

Nasle se Demokrate da nekome diktiraju pravila
Ma vazi.

CiciMici
Gost
CiciMici

Oće Becic sve bez izbora e malo se zeznuo.

Azra01
Gost
Azra01

Ma vazi najjace da na vlast dodju plagijatori. Ma kako ne

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Reforma izbornog zakonodavstva je potpuno nebitna obzirom na karakter nasih opozicionara koji su do sad tvrdili na svakim izgubljenim izborima da su pokradeni

Liberal
Gost
Liberal

Nece evropa da ima posla ni sa plagijatorima ni sa teroristima

Stefo12
Gost
Stefo12

Dodje covjek i rece nam nesto sto niko nije znao ,da opozicija nikad Mila nece srusit,pa kakvo sokantno iznenadjenje ,a ja bas povjerovao onoj grupi od 100 ljudi kad su u junu vikali da je gotov ahhahahahha

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Evo ga opet ovaj specijalac svake vlasti za sve i svašta,a koji radi svašta,a ne razumije se ništa,a vazda lično dobro prođe.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Ne branim politicare jer znam da su potkupljivi i korumpirani ali tek ovi likovi kao “politicki strucnjaci” su dno dna da ne upotrijebim grublju rijec.

Send this to a friend